Τρίτη 23 Απριλίου 2013

«Παγκόσμιο πνευματικό ηγέτη» αποκάλεσε τον Πάπα ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κιν Μουν.
ΒΑΤΙΚΑΝΟ – Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, την Τρίτη χαιρέτισε τον Πάπα Φραγκίσκο ως ένα «πνευματικό ηγέτη του κόσμου» και έδωσε έμφαση στους στόχους της κοινωνικής δικαιοσύνης που μοιράζονται από κοινού το Βατικανό και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Είναι πολύ σημαντικό να συναντάς ένα πνευματικό ηγέτη του κόσμου», δήλωσε ο Μπαν κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αργεντινό Πάπα, ο οποίος τον περασμένο μήνα, έγινε ο πρώτος μη Ευρωπαίος ηγέτης των Καθολικών στον κόσμο σε διάρκεια σχεδόν 1.300 χρόνων.

«Η Αγία Έδρα και ο ΟΗΕ έχουν κοινούς στόχους και ιδέες», δήλωσε ο Μπαν-ένας από τους πρώτους ηγέτες του κόσμου με τον οποίο συναντήθηκε ο νέος Ποντίφικας.

Ο Φραγκίσκος ζήτησε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να είναι πιο κοντά στους απλούς ανθρώπους και να βοηθήσει τους άπορους, καθώς και να προσεγγίσει ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και μη πιστούς.

"Συζητήσαμε την ανάγκη να προωθηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και να επιταχυνθούν οι εργασίες για την κάλυψη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας", δήλωσε ο Μπαν μετά τη συνάντηση.

Η διεθνής κοινότητα έχει αναλάβει την επίτευξη των στόχων όπως την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας και τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας μέχρι το 2015.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας άνθρωπος της ειρήνης και του σκοπού. Είναι μια φωνή για αυτούς που δεν έχουν φωνή», είπε.

Ο Μπαν είπε ότι κάλεσε επίσης τον Πάπα να επισκεφθεί τα Ηνωμένα Έθνη "το συντομότερο δυνατόν".

Ο ηγέτης των Ηνωμένων Εθνών σχολίασε επίσης την επιλογή του Πάπα να διαλέξει για τον εαυτό του το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, λέγοντας ότι αυτό ήταν "ένα ισχυρό μήνυμα για τους πολλούς ίδιους στόχους που έχουν και τα Ηνωμένα Έθνη."

"Μιλάει δυνατά για τη δέσμευσή του για τους φτωχούς, την οξεία αίσθηση της ταπείνωσης, το πάθος και τη συμπόνια του για να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρώπων», είπε.

Ο Ban έδωσε στον Πάπα ένα μεγάλο βιβλίο με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σε έξι γλώσσες.

Ο Πάπας, ο οποίος μιλούσε μόνο στα ιταλικά, έδωσε στον Ban ένα μωσαϊκό της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου