Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Έκλεισε η συμφωνία για την τηλεόραση της εκκλησίας.

ΔΟΓΜΑ | ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται πλέον οι συζητήσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος για την δημιουργία του εκκλησιαστικού τηλεοπτικού σταθμού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dogma.gr η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πλέον καταλήξει στο μοντέλο συνεργασίας με έναν από τους ήδη υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν εκκλησιαστικό περιεχόμενο, τον με τελικό στόχο την πανελλαδική εμβέλεια.

Ανώτατοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι, περιέγραψαν στο «Δόγμα» τις βασικές αρχές της συμφωνίας πάνω στην οποία θα λειτουργήσει ο τηλεοπτικός σταθμός, οι οποίες έχουν ως εξής:

Η Εκκλησία της Ελλάδος, δεν θα δημιουργήσει δικό της τηλεοπτικό σταθμό αλλά θα συνεργαστεί με τον 4Ε που ανήκει στην χριστιανική αδελφότητα της «Αγιας Λυδίας» στη Βόρεια Ελλάδα.

Η παραπάνω αδελφότητα θα δώσει στην Εκκλησία το 3% των μετοχών του σταθμού, και η Εκκλησία θα λάβει δικαιώματα προγράμματος διάρκειας τριών ωρών καθημερινά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος σταθμός είναι πως η άδεια του είναι τοπικής εμβέλειας.

Όπως φαίνεται αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί με την παραχώρηση από πλευράς Εκκλησίας της άδειας πανελλαδικής εμβέλειας που είχε εξασφαλίσει από παλαιότερες επαφές που είχαν γίνει με το κράτος επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν ο

Οι υποστηρικτές της ενέργειας αυτής σημειώνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα συμφέρουσα για την Εκκλησία απόφαση διότι χωρίς να δαπανά χρήματα (ο σταθμός είναι ήδη εξοπλισμένος ) αποκτά εν μέρει δικό της τηλεοπτικό σταθμό.

ΙΣΧΥΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ
Ο αντίλογος όμως που υπάρχει είναι ισχυρός. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που το εκκλησιαστικό ραδιόφωνο είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο, η Ιερά Σύνοδος να ετοιμάζει τηλεόραση.

Από την άλλη υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το πρόγραμμα που θα προβάλλει ο σταθμός εκτός των ωρών της επίσημης Εκκλησίας. «Ο κόσμος δεν θα μπει στη διαδικασία να ξεχωρίσει ποιες ώρες ανήκουν στην επίσημη Εκκλησία και ποιες όχι. Υπάρχει κίνδυνος να «χρεωθούμε» θέσεις και απόψεις που δεν υποστηρίζουμε» σημείωσε στο «Δόγμα» Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος που βλέπει με σκεπτικισμό το όλο εγχείρημα.

Άλλος σημείωσε πως μέσω αυτής της συνεργασίας, η Εκκλησία δίνει τεράστια ώθηση και «επισημοποίηση» σε μια από τις εκατοντάδες χριστιανικές αδελφότητες στην χώρα, ανοίγοντας εμμέσως μια παλιά και δύσκολη συζήτηση για την εν γένει σχέση της επίσημης Εκκλησίας με τις αδελφότητες και τις οργανώσεις.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ;
Η παράμετρος που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, κάνοντας αρκετούς στην Εκκλησία να «τρομάζουν» για τυχόν παρενέργειες, είναι η σχέση της Εκκλησίας με την ΕΡΤ.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί ήταν αυτοί που επεχείρησαν να μειώσουν την παρουσία της Εκκλησίας στην ΕΡΤ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε το «κόψιμο» της εκπομπής «Αρχονταρίκι». «Τι θα κάνουμε εάν μας πουν από την ΕΡΤ ότι κόβουν τις μεταδόσεις και τις εκπομπές της Εκκλησίας από την δημόσια τηλεόραση με αιτιολογικό την ύπαρξη δικού μας τηλεοπτικού σταθμού;» αναρωτήθηκε στο «dogma.gr Ιεράρχης.

Εκτός αυτών που, είναι οι κύριοι προβληματισμοί, άλλοι θεωρούν πως το 3% των μετοχών που θα λάβει η Εκκλησία είναι ελάχιστο ποσοστό, σε σχέση με τη δυναμική που θα δώσει η «σφραγίδα» της στον τηλεοπτικό σταθμό που εκτός των άλλων θα «προικιστεί» με πανελλαδική εκπομπή που σήμερα θεωρείται κάτι σπάνιο και… πανάκριβο.

Αυτό που ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη είναι εάν θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Δ.Σ. του τηλεοπτικού σταθμού. Πάντως παρά τις όποιες αντιδράσεις, η Εκκλησία προχωρά στην συνεργασία, το επόμενο βήμα της οποίας είναι η μεταβίβαση των μετοχών που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
 σταθμός θα κρατήσει το όνομα του ή αν θα υπάρξει νέα ονομασία που να τον συνδέει άμεσα με την Εκκλησία της Ελλάδος.           http://dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=2129&catid=3  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου