Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΚΥΠΡΟΣ: ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 14 ΧΡΟΝΙΑ!

Μπλόκο έθεσαν οι κατοχικές αρχές για λειτουργία στον κατεχόμενο Άγιο Μάμα. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 14 ολόκληρα χρόνια που οι κατοχικές αρχές δεν επιτρέπουν την λειτουργία στον Άγιο Μάμα. Think News-Κύπρος: Μπλόκο κατοχικών αρχών για Θεία Λειτουργία σε Άγιο Μάμα μετά από 14 χρόνια!
Οι εξαγγελθείσες λειτουργίες θα τελούντο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος, την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου.

Η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
“Η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου πληροφορεί το ευσεβές χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι οι ανακοινωθείσες Ακολουθίες του Εσπερινού και των  Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, την 1η, 2α και 3η  Σεπτεμβρίου 2017, δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω παρεμπόδισης της πραγματοποίησής τους από τις κατοχικές αρχές.
Παρόλο που το αίτημά μας για τέλεση των συγκεκριμένων Ακολουθιών, υποβλήθηκε προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών από τις αρχές Ιούλιου του 2017, οι κατοχικές αρχές μάς κοινοποίησαν μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης στις 22 Αυγούστου 2017 την αρνητική τους απάντηση, επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους και συγκεκριμένα το ότι οι εορτασμοί του Αγίου Μάμαντος συμπίπτουν με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ την 1η Σεπτεμβρίου.
Κατά τη δική μας οπτική, τίποτα δεν εμποδίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους σ’ αυτό τον τόπο να πραγματοποιούν παράλληλους εορτασμούς. Ούτε και νοείται θρησκευτική ελευθερία που να αφορά μόνο τους μεν και όχι τους δε.
Ως εκ τούτου καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια των κατοχικών αρχών, ως αντιβαίνουσα προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς  το Άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα της  Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, καθώς και την ελευθερία, μόνο ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά,  να  εκδηλώνει τη θρησκεία του ή  τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις του με τη διδασκαλία, την πρακτική,  τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών».
Επιπλέον θεωρούμε ότι τέτοιες κινήσεις προσθέτουν περεταίρω προσκόμματα και εμπόδια στον δρόμο που θα οδηγούσε σε επανένωση του νησιού, αφού δεν μπορεί να νοηθεί λύση του Κυπριακού με περιορισμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας.
Κατόπιν τούτων το εσπέρας της 1ης Σεπτεμβρίου 2017,  στις 6: 30 μ.μ. ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος θα προστεί  της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Μάμαντος της κοινότητας Ξυλιάτου. Ανήμερα της εορτής του Αγίου Μάμαντος τη  2α Σεπτεμβρίου 2017, στις 07:00 π.μ. ο Πανιερώτατος  θα προστεί της Θείας λειτουργίας στον ίδιο πανηγυρίζοντα ναό”.
thinknews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου