Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλει την Τουρκία για την Αγία Σοφιά και τη Θεολογική Σχολή Χάλκης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλει την Τουρκία για την Αγία Σοφιά και τη Θεολογική Σχολή Χάλκης

Η τουρκική κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα και τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορούν στις θρησκευτικές ελευθερίες και συγκεκριμένα την ανάγκη σεβασμού της Αγίας Σοφίας και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Μιχάλης Ιγνατίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτει μέσω έκθεσης του για τις θρησκευτικές ελευθερίες ότι ασκήθηκαν επανειλημμένως πιέσεις για τα θέματα αυτά, όμως βρέθηκε απέναντι σε «τοίχο» καθώς η Σχολή συνεχίζει να είναι κλειστή, ενώ η Αγία Σοφία έχει βεβηλωθεί από τους ισλαμιστές.
Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα: «Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να μην αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών στον κόσμο, επιμένοντας στη θέση της ότι δεν υπήρχε καμία νομική υποχρέωση (για να το πράξει). Η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ήταν «οικουμενικός», αλλά μόνο ο θρησκευτικός ηγέτης του πληθυσμού της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας».
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι «η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει μόνο στους Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να εκλέγονται πατριάρχες, αλλά συνέχισε την πρακτική της να παραχωρεί την υπηκοότητα σε ορισμένους μητροπολίτες των Ελλήνων Ορθοδόξων υπό όρους μιας λύσης που επικράτησε το 2011 για τη διεύρυνση του συνόλου των υποψηφίων για την ανάδειξη του επόμενου πατριάρχη».
«Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, εξακολούθησε να υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και των Εβραϊκών Κοινοτήτων πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες, αν και ομολόγοι τους από το εξωτερικό είχαν αναλάβει άτυπες ηγετικές θέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις», υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνεχίζει: «Ο Αμερικανός Πρέσβης και ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη έθεσαν το θέμα της ιστορικής σημασίας της Αγίας Σοφίας και της εξαιρετικής σημασίας, ως συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ θρησκειών, στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους».
Η έκθεση τονίζει, τέλος, ότι: «Σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν εκ νέου την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα».
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου