Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Βρυχηθμοί Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ δημιουργία κουρδικού κράτους στην Συρία.

ΣΧΟΛΙΟ :  Στη δημιουργία Κουρδικού κράτους είχε αναφερθεί ο Άγιος Πα'ί'σιος και σήμερα το βρίσκουμε μπροστά μας.Ολα πλέον είναι θέμα χρόνου...
Η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει ποτέ» σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» να δημιουργήσουν ένα κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) with Iran's Major General Mohammad Bagheri (L) in Ankara, Turkey. FILE PHOTO. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
«Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέπαμε ποτέ τη δημιουργία ενός λεγόμενου κράτους από το PYD και το YPG στη βόρεια Συρία», είπε ο Ερντογάν στην Άγκυρα.
Η Τουρκία θεωρεί το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την ένοπλη πτέρυγά του, τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) ως τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που η Άγκυρα και οι εταίροι της στη Δύση χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».
Το PYD ανακήρυξε τον Μάρτιο του 2016 την εγκαθίδρυση ημιαυτόνομης κυβέρνησης στη βόρεια Συρία.
Οι ΗΠΑ έχουν συμμαχήσει με τις YPG στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και τις εξοπλίζουν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια ζώνη που θα ελέγχεται από τους Κούρδους στα νότια σύνορά της.
Έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, ειδικά στο κουρδικό «καντόνι» του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.
Η Τουρκία εξαπέλυσε ήδη μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο του 2016, με στόχο να απωθήσει το ΙΚ από τα σύνορα, αλλά και να εμποδίσει την ένωση των διαφόρων περιοχών που ελέγχουν οι YPG.
«Ποιος είναι ο στόχος τους; Να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο στη βόρεια Συρία ο οποίος θα φθάνει ως τη Μεσόγειο», υποστήριξε ο Ερντογάν, διατρανώνοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να πολεμάει εναντίον αυτών των «τρομοκρατικών οργανώσεων», «όπου κι αν βρίσκονται».
Οι δηλώσεις αυτές σημειώθηκαν μία εβδομάδα έπειτα από μια επίσκεψη στην Άγκυρα του επικεφαλής του ιρανικού γενικού επιτελείου, του Μοχαμάντ Μπαγερί, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε κυρίως το ζήτημα της αντιμετώπισης των κούρδων ανταρτών.
Ερωτηθείς έπειτα από αυτή την επίσκεψη περί μιας ενδεχόμενης κοινής επιχείρησης της Τουρκίας και του Ιράν εναντίον των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι «πάντα στην ημερησία διάταξη».
Η Τουρκία εξάλλου εναντιώνεται σθεναρά το δημοψήφισμα το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, παρά τις καλές σχέσεις της Άγκυρας με τον ιρακινό κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται στο Ιράκ αύριο για μια επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποία θα έχει συναντήσεις με τον ιρακινό πρόεδρο Φουάντ Μασούμ, τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, αλλά και τον Μπαρζανί.
22/08/2017 19:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Άγκυρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου