Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ!

Tα περισσότερα ΜΜΕ με βασικό κριτήριο το χρηματικό κέρδος,συναγωνίστηκαν να προβάλουν αρνητικά πρότυπα.Αποσιώπησαν την τιμιότητα,την εγκράτεια,την υπομονή,την αυτοθυσία.Αυτά φανερά ή υποσυνείδητα θεωρήθηκαν κατάλληλα για άλλες εποχές.Συνοπτικά,η οικονομική μας κρίση είναι αποτέλεσμα της κάμψεως των ηθικών και πνευματικών αξιών.
Ο Ντοστογιέφσκι το είχε επισημάνει:<<Αν δεν υπάρχει Θεός,όλα επιτρέπονται.>>Αυτή την ορθόδοξη πίστη ορισμένοι κύκλοι την σνομπάρισαν.Ζήτησαν να ξεριζώσουν το ήθος της,κρατώντας μόνο μερικά εξωτερικά θρησκευτικά έθιμα.Αποτελεί ιδιαίτερη ευκαιρία να ξαναβρούμε τον βαθύτερο και καλύτερο εαυτό μας.
Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά,που ο ελληνικός λαός περνάει κρίση.Αρκεί να θυμηθούμε τα όσα περάσαμε στο παρελθόν:Το ξερίζωμα από την Μικρά Ασία,τους παγκόσμιους πολέμους,την κατοχή και τα επακόλουθά της.
Στην διάρκειά τους αναδύθηκαν σπάνιες αρετές,κρυμμένες στην καρδιά του λαού μας:Η αντοχή,το φιλότιμο,η γενναιότητα,η εμπιστοσύνη στο Θεό,η ομοψυχία,η αλληλεγγύη,η αισιοδοξία,το χιούμορ,το χαμόγελο.
Με αυτές ξεπεράστηκαν γνωστές και άγνωστες αντιξοότητες.Αυτά και σήμερα αποτελούν πολύτιμα αντισώματα στις λιποθυμικές τάσεις του κοινωνικού μας σώματος.
Προσωπικά πιστεύω ότι για να ξεπεραστεί ουσιαστικά η γενικότερη ηθική και πνευματική κρίση που ήρθε στο φως,απαιτείται κυρίως να αναθεωρήσουμε τον τρόπο σκέψεως και συμπεριφοράς με οδηγό τις αιώνιες χριστιανικές αρχές:Την πίστη,την ελπίδα,την αγάπη.Η γενικότερη ανάκαμψη θα ακολουθήσει. 
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου