Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Θεία λειτουργία και τις καθημερινές προς αποφυγή συνωστισμού.

Τέλεση της θείας λειτουργίας και τις καθημερινές ή κάποιες από τις καθημερινές ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός τις Κυριακές, δυνατόν να εξεταστεί σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων.Θεία λειτουργία και τις καθημερινές προς αποφυγή συνωστισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αναμένεται να υποβληθεί στον Αρχιεπίσκοπο, ώστε να τη θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με την πρόταση για προσέλευση πιστών με τον ίδιο τρόπο που ισχύει και σε επαγγελματικά υποστατικά, δηλαδή ένα άτομο ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα.
 
Πάντως, ακόμη και σήμερα, πιστοί στέλνουν μήνυμα sms για σκοπούς σωματικής άσκησης και περνούν έξω από τις εκκλησίες και όταν είναι ανοικτές μπαίνουν «μετά φόβου Θεού» για να ανάψουν κερί ή να προσευχηθούν για λίγο, αν και δεν προβλέπεται στους λόγους που εγκρίνονται για έξοδο από το σπίτι. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία επιπρόσθετου λόγου/αριθμού έγκρισης άδειας εξόδου, νοουμένου ότι θα το εγκρίνει η Κυβέρνηση, αν και οι ειδικοί φοβούνται τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες, γι’ αυτό δεν ευνοούν να περιληφθεί στα αρχικά μέτρα χαλάρωσης ο εκκλησιασμός. 
 
Όπως μας υπεδείχθη, θα μπορούσε να δίνεται, για παράδειγμα, έγκριση μισής ώρας, για σκοπούς επίσκεψης σε εκκλησία της γειτονιάς του κάθε πιστού ώστε να εκλείψει και το κενό που αισθάνονται κάποιοι από το γεγονός ότι δεν μπορούν να προσέλθουν απρόσκοπτα στις εκκλησίες.
 
Όσον αφορά την πρόταση για προσέλευση πιστών αναλόγως των τετραγωνικών του κάθε ναού που αναμένεται να θέσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως μας ελέχθη, υπάρχουν εκκλησίες οι οποίες μαζί με τους εξώστες φτάνουν τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα. Μεγάλες εκκλησίες υπάρχουν σε όλες τις πόλεις.
 
Το θέμα των εκκλησιών συζητείτο ανάμεσα σε ιεράρχες και η τελευταία εξέλιξη ήταν η επιστολή του Μητροπολίτη Λεμεσού προς τον Αρχιεπίσκοπο με την οποία του εισηγείτο να συγκαλέσει εκτάκτως την Ιερά Σύνοδο προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Μακαριότατος θεωρώντας πως αφενός πλησίασε η ώρα μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων και στις εκκλησίες και αφετέρου συμμεριζόμενος τους φόβους της πολιτείας ότι η κατάργηση κάθε μέτρου δυνατόν να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, προσανατολίζεται να θέσει στον Πρόεδρο εισηγήσεις για μέτρα τα οποία δεν θα ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της πολιτείας αλλά παράλληλα θα δίνουν επιλογές στους πιστούς, χωρίς να θέτουν τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο. Κατά συνέπεια, όπως πληροφορείται ο «Φ», δεν υπάρχει πρόθεση σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», ο Μακαριότατος θα ζητήσει όπως η χαλάρωση μέτρων ενταχθεί, αν είναι εφικτό, στην πρώτη φάση στο πλαίσιο επαναφοράς στην ομαλότητα.
 
Στην επιστολή του ημερομηνίας 24 Απριλίου ο Λεμεσού Αθανάσιος υπεδείκνυε στον Αρχιεπίσκοπο πως, «είναι σημαντικό εμείς, οι ελέω Θεού ποιμαίνοντες το χριστεπώνυμο πλήρωμα, να ανταλλάξουμε σκέψεις και εμπειρίες για να μη δίνουμε την εικόνα ότι ο καθένας μας πράττει κατά το δοκούν και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση τόσο σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο».
  Βάσος Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου