Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Ποια καραντίνα; Μπότηδες, κόσμος και… ζωντανά στην TV! (VIDEO).

Το έθιμο με τις στάμνες στην Κέρκυρα δεν το φοβίζει… ούτε ο κορονοϊός! Δεκάδες Κερκυραίοι πέταξαν και φέτος μικρούς και μεγάλους μπότηδες τόσο στην Πλατεία και το Λιστόν, όσο και σε δρόμους και καντούνια της πόλης και των χωριών ακριβώς στις 11!Η Πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μ. Σαββάτου, ήταν ένα από τα έθιμα που μπορούσαν να τηρηθούν εύκολα ακόμα και κεκλεισμένων των θυρών. Μετά την λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος νωρίτερα στην κλειστή για το κοινό ομώνυμη εκκλησία και αφού η Παλιά Φιλαρμονική και η Μάντζαρος έβαλαν για μια ακόμα φορά ηχεία για να ακούγονται τα πένθιμα εμβατήρια Adaggio και Amleto, με το που ακούστηκαν οι καμπάνες στις 11 το πρωί, δεκάδες ήταν αυτοί που έριξαν στάμνες στην Καποδιστρίου, το Λιστόν αλλά και σε όλη την Κέρκυρα. Αρκετοί ήταν οι Κερκυραίοι, δεδομένων των συνθηκών, που με άδεια άσκησης βρέθηκαν έστω και για 1-2 λεπτά στην Πλατεία, ωστόσο, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν στον κόσμο να παραμείνει στάσιμος για πολλή ώρα…

 

Έστω και έτσι, όσοι πέρασαν εκείνη την ώρα από το Πεντοφάναρο, πήραν μαζί τους ένα κομμάτι σπασμένου μπότη «για το καλό» ενώ η εικόνα του πρωινού ήταν το κείμενο που είχε γράψει στη δική του στάμνα ο Νίκος Μοσκόπουλος, ένας από τους Κερκυραίους που όχι μόνο κάθε χρόνο τηρούν το έθιμο αλλά πετάνε έναν από τους μεγαλύτερους μπότηδες: «Στάχτη και μπαρούτι ο κορονοϊός»!


Δείτε πως μετέδωσε η ΕΡΤ σε ζωντανή μετάδοση (εκπομπή Επιλογές στην ΕΡΤ-1) και σε ρεπορτάζ (δελτίο ειδήσεων ΕΡΤ-3) το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης στην Κέρκυρα.
corfupress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου