Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Άγιος Γέρων Εφραίμ Αριζόνας: “ΟΙ 7 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ” σε πνευματικό του τέκνο.

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1

Ιερά Μονή Φιλοθέου 14-11-81

Αγαπητό μου παιδί Κώστα,

Έλαβα το γράμμα σου και ωσάν το διψασμένο ελάφι ζητάς να πιεις νερό πνευματικό, που απορρέει από την μοναδική πηγή, από την συνεχή επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού.














Στο βιβλίο του πνευματικού μου πατρός, Γέροντος Ιωσήφ στο Α και Β κεφάλαιο γράφονται αρκετά, πως πρέπει να αρχίσει κανείς την ευχούλα. Αφού όμως ζητείς να σου τα γράψω πιο απλά, σου σημειώνω τα ακόλουθα.

Όταν τελειώσεις τα μαθήματά σου και έχεις ελεύθερο χρόνο, κάθισε μόνος στο δωμάτιό σου και εκεί που βρίσκεσαι στο κάθισμά σου, γύρε πιο ελαφρά το σώμα σου προς το μέρος της καρδιάς σου, συγκέντρωσε τον νουν σου, αποδίωξε κάθε μέριμνα και φαντασία και άρχισε να λέγεις την ευχούλα εκφώνως με το στόμα σου, χωρίς να ακούγεσαι από διπλανό δωμάτιο, δια να αποφύγεις την περιέργεια των άλλων.

Κύριε Ιησού Χριστέ με την εισπνοή. Ελέησόν με, με την εκπνοή. Λέγε το έτσι όση ώρα μπορείς. Πρόσεχε μόνο τα λόγια της ευχής και τίποτε άλλο. Κουράστηκες να την λέγεις με το στόμα, λέγε νοερώς την ευχούλα με τον νουν σου. Πολλά πράγματα δε χρειάζονται. Λέγε εσύ και ο Θεός βλέποντας την προαίρεσή σου, όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλος ώρα, θα σου ανοίξει την πηγή. Κινείσαι στο δωμάτιό σου και κάνεις δουλειές, λέγε σιγανά χωρίς εισπνοή και εκπνοή, Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με. Βαδίζεις στον δρόμο, έχοντας ένα μικρό κομποσχοινάκι μέσα στην τσέπη σου, λέγε την ευχούλα. Έπεσες να κοιμηθείς, πάλι λέγε να σε πάρει ο ύπνος με την ευχούλα. Σιγά-σιγά ο νους θα ενώνεται με την καρδιά σου και σαν αρχίσει να ενεργεί η ευχή θα νοιώθεις μέσα σου χαρά, ειρήνη, θερμότητα και άλλα. Λοιπόν ετοίμασεν την καρδίαν σου εις καθαρότητα να δεχθείς τα δωρήματα του Αγίου Θεού. Βάσις της πνευματικής προόδου είναι η νηπτική εργασία. Δηλαδή, να αντιστέκεσαι στους πονηρούς, αισχρούς λογισμούς. Έρχεται πονηρή φαντασία, να την κόπτεις δια της επικλήσεως του ονόματος του Ιησού. Όταν δέχεσαι αισχρές φαντασίες, φεύγει η χάρις.

Όταν τις απομακρύνεις, καθαρίζεται η καρδία σου και φωτίζεται περισσότερον και τότε διψά πιο πολύ ως φιλόθεος. Λοιπόν άρχισε έτσι με ενθουσιασμό και ό,τι δοκιμάσεις στην άσκησή σου, ξαναγράφεις. Όταν κάποτε έρθεις εδώ, θα σου ειπώ περισσότερα, καλό μου παιδί Κώστα. Καλή αρχή και η Παναγία μαζί σου.

Αρχιμ. Εφραίμ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2

Εν τη Ιερά Μονή Φιλοθέου τη 29-1-1982

Αγαπητέ μου Κώστα,

Έλαβα προ ημερών το γράμμα σας και χάρηκα πάρα πολύ που το ευλογημένο όνομα του Χριστού μας άρχισε να κυκλοφορεί μέσα στην καρδιά σας και να σας δημιουργεί ουράνια συναισθήματα.

Τώρα πλέον που εν αισθήσει ψυχής πληροφορηθήκατε για την δύναμη του ονόματος του Χριστού μας, ”εν ω εισί πάντες οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως απόκρυφοι”(προς Κολασσαείς Β΄, 2-3), μη στρέφετε προς τα οπίσω. Προχωρείτε προς τα εμπρός με βία, αυταπάρνηση και εγκράτεια εις πάντα. Μην ακούγετε τι σας ψιθυρίζει ο διάβολος. Αυτός φρίττει και τρέμει το όνομα του Χριστού, γι αυτό φέρνει κακούς λογισμούς, νυσταγμόν και άλλα εμπόδια. Το βιβλίο του γέροντός μου αναλύει άριστα όλα όσα συνδέονται με την ευχήν και γι αυτό να το έχετε ως καθημερινό οδηγό.

Όπου και αν ευρίσκεσθε είτε νοερά, είτε ψιθυριστά λέγετε την ευχήν ανάλογα με το περιβάλλον. Και στον δρόμον που βαδίζετε με ένα μικρό κομποσχοινάκι στην τσέπη λέγεται άριστα. Ο νους δε να αδολεσχεί σε θεία μελετήματα. Οι βίοι των αγίων, ο θάνατος, η μέλλουσα κρίσις, ο Παράδεισος, η πρόνοια και η αγάπη του Θεού και τόσα άλλα μπορούν να απασχολούν τον νουν μας, να μην μετεωρίζεται εδώ κι εκεί.

Ο μετεωρισμός όμως μην σας απασχολεί και τόσο πολύ, γιατί ακόμη ο νους είναι αγύμναστος και δεν μπορεί να λέγει διαρκώς την ευχή. Αυτό γίνεται σιγά-σιγά. Χρειάζεται γι αυτό καθαρότης, ταπείνωσις και πολύ αγάπη Θεού.

Το βράδυ που λέγεις την ευχή, όταν έρχεται νυσταγμός, να λέγεις την ευχή όρθιος. Άνοιξε το παράθυρο. Πλύνε το πρόσωπό σου να είσαι νηφάλιος. Πάντως όλα με τον αγώνα κερδίζονται. Γράφει ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος για κάποιον Γεώργιον: ΄΄ όπου μήτε χρόνους πολλούς ενήστευσε ή ηγρύπνησεν ή άλλους ασκητικούς αγώνας έκαμεν, αλλά μήτε ποτέ του εκοιμήθη χάμω, μήτε τρίχινα εφόρεσε, μήτε καλόγερος έγινε, μήτε από τον κόσμον ανεχώρησε σωματικά. Μόνον δια ολίγην αγρυπνία και προσευχήν όπου έκαμε, έγινε Άγγελος επίγειος και άνθρωπος επουράνιος. Και μάλιστα όπου εκατοικούσε και εις βασιλικά παλάτια και είχε και επιστασίαν επάνω του αρχοντικού μεγάρου με τόσους σκλάβους και άλλους υπηρέτας και υπηρεσίας μεγάλας και περισσάς ”.

Το Πάσχα, που και εσύ θα έχεις ελεύθερο χρόνο, θα με εύρεις εδώ. Και το Καλοκαίρι επίσης γίνεται, αφού προηγηθεί ένα τηλεφώνημα ή γράμμα, για να είσαι βέβαιος.

Η Παναγία μας και οι Άγγελοι να σε συντροφεύουν πάντοτε, αγαπητό μου παιδί.

Με πατρική αγάπη,

Αρχιμ.Εφραίμ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 3

Ιερά Μονή Φιλοθέου 3/16-3-82

Αγαπητέ μου Κώστα,

Έλαβα το γράμμα, στο οποίο και πάλι ερωτάς εναγωνίως περί της ευχής και περί αυτών, που σου συνέβησαν εξαιτίας της ενέργειας της ευχής.

Θα σου τα περιγράψω όλα με συντομία, γιατί εσύ αντιλαμβάνεσαι τον φόρτον της εργασίας μου.

Η αγαθή σου προαίρεσις να λέγεις την ευχή εκίνησε κατ επάνω σου την δύναμιν του πονηρού. Εκείνο που τον εξαγριώνει περισσότερον απ όλα είναι η ευχή του Ιησού. Και αυτή η ευχή ακόμη ενεργεί κάθαρσιν εις βάθος. Θέλει να σου πετάξει έξω ό,τι υπάρχει εις πάθος μέσα, γι αυτό ενεργείται αυτή η ταραχή από τον θυμόν, οργή κ.τ.λ που γράφεις. Είναι ωσάν το σκάφος που κλυδωνίζεται στα κύματα και πετά στη θάλασσα ό,τι το βαραίνει. Επειδή όμως ανθίσταται ο πονηρός, γι αυτό προκαλείται αυτή η αντίδρασις. Δεν είναι εύκολο πράγμα η καθαρότης. Απαιτεί μόχθο και αίμα. Πάνω σ αυτό τον πόλεμο φαίνονται καθαρά τα πάθη μας. Ξεσκεπάζονται όλα. Γνωρίζουμε πόσο χώρο έχει κερδίσει ο διάβολος μέσα μας και έρχεται ταπείνωσις. Αυτό θέλει και ο καλός Θεός μας , να ταπεινωθούμε και να επιζητούμε το έλεός Του.

Έμπρακτη απόδειξις της επιθέσεως είναι αυτή η σκιά, που είδες να έρχεται πάνω σου. Είδες όμως πότε ήρθε. Όταν άρχισες να κοιμάσαι ελαφρά. Είναι και ύπουλος βλέπεις. Όταν η ψυχή γρηγορεί και λέγεται η ευχή, δεν αποτολμά. Καίγεται από την ευχή και δραπετεύει.

Το τρίτον σύμπτωμα απ όσα γράφεις είναι ο πόνος στο στήθος σου. Εδώ εισερχόμεθα πιο βαθύτερα και απ εδώ θα καταλάβεις τι σημαίνει αμαρτία.

Προέρχεται ο πόνος εις το στήθος σου από την ενέργειαν της ευχής. Διότι εις αυτά τα μέρη η χαριτωμένη ευχή του Ιησού επάλευσε με τον διάβολον και τον ενίκησε και εκ του πολέμου προέρχεται ο πόνος. Ο διάβολος είναι και ευρίσκεται εις τα εσωτερικά μέρη του στήθους. Εκ της καρδίας του ανθρώπου εξέρχονται πορνείες, υπερηφάνεια, μίσος, φθόνος, γαστριμαργία, φιλαυτία κ.τ.λ.. Εις αυτά ολίγον ή πολύ όλοι μετέχομεν, ως σώμα φορούντες και τον κόσμον οικούντες και υπό του διαβόλου πλανώμενοι. Αλλά όμως, αφού φθάσει η ευχή εκεί, ταράσσεται ο σατανάς, γιατί ανακαλύφθηκε η φωλιά του. Έτσι λοιπόν με την βίαν της ευχής καθαρίζεται η καρδία και αρχίζεις να βλέπεις τον εαυτόν σου. Και καθώς φωτίζεται η ψυχή σου, γνωρίζεις τι είναι Θεός και Άγγελοι και ο διάβολος, ο Παράδεισος και η κόλασις.

Λοιπόν παιδί μου αγαπητό Κώστα, προχώρα στην ευχή με ταπείνωση και βία και θα γνωρίσεις και άλλα περισσότερα.

Εύχομαι με το καλό να περάσεις και την υπόλοιπο Σαρακοστή με την προστασία της Παναγίας μας. Αμήν

Αρχιμ. Εφραίμ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 4

Ιερά μονή Φιλοθέου 11/24-4-82

Αγαπητέ μου Κώστα,

Εύχομαι η Ανάστασις του Χριστού μας να σας χαρίζει υγεία, αγάπη και ειρήνη στην ψυχή σας.

Έλαβα πάλι το γράμμα και σου απαντώ σ αυτά που ερωτάς. Τηλέφωνο μπορείτε να παίρνετε, εφόσον το θεωρείτε απαραίτητο.

Βλέπετε πως με λίγο κόπο η ευχή έφερε και τον καρπό. Άπλωσε μέσα σας την ηρεμία και την πραότητα. Τώρα όμως μου γράφετε πως έχει σταματήσει αυτή η θερμότης. Αυτό πρέπει να οφείλεται στον πειρασμό που επικράτησε στον νουν και έδιωξε την χάρι.

Γιατί ποτέ δεν παραμένει η χάρις, όταν ο νους συγκατατίθεται σε πονηρούς ή αισχρούς λογισμούς.

Άλλοτε πάλι η χάρις αναχωρεί οικονομικώς, για να μας γυμνάζει και να επιμένουμε περισσότερο.

Πάντως όπως και να έχει το πράγμα, βίαζε τον εαυτόν σου στην αρετή και κατά τον κόπο σου και την καθαρότητα θα έχεις και την επίσκεψι του Αγίου Θεού.

Ευρισκόμεθα ακόμη στην Αναστάσιμη περίοδο και πρέπει να βαδίζουμε ΄΄εν καινότητι ζωής”. Παράγει το σχήμα του κόσμου τούτου, τα βλεπόμενα πρόσκαιρα και ευμετάβολα. Άνω σχώμεν τας καρδίας. Τα άνω να επιζητούμε και να επιδιώκουμε.

Μπορείτε μετά το Πάσχα να κοινωνήσετε των Αγίων Αποστόλων, το Δεκαπενταύγουστο και τα Χριστούγεννα.

Με την αγάπη του Αναστάντος Ιησού,

Αρχιμ.Εφραίμ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 5

Ι.Μ. Φιλοθέου 20-6-82

Αγαπητέ μου Κώστα,

Έλαβα τα γράμματά σου και με λίγα λόγια σ απαντώ, γιατί δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην πολλή αλληλογραφία.

Δεν χρειάζεσαι τόσο να πανικοβάλλεσαι και να σε ανεβάζει ο διάβολος άλλοτε πάνω και άλλοτε κάτω. Μια φορά λογισμοί υπερηφανείας και την άλλη ταραχή, μελαγχολία και λογισμοί αυτοκτονίας.

Αυτά όλα είναι του διαβόλου και μην ταράσσεσαι. Μη του δίνεις τέτοια δικαιώματα. Βέβαια αυτός σε πολέμα, γιατί λέγεις την ευχή. Εσύ όμως μην δίνεις σημασία σε τίποτε. Περιφρόνησε και αδιαφόρησε για κάθε τέτοιο λογισμό και ζήσε απλά και ταπεινά με την ευχούλα και η προστασία των Αγίων, της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Αγγέλου σου θα σε προφυλάττουν από κάθε κακό.

Καλά έκαμες που πήρες τηλέφωνο τον π. Εφραίμ Ξηροποτάμου. Δια την συνάντηση έξω δεν μπορώ να σου υποσχεθώ, γιατί υπάρχει μεγάλη δυσκολία.

Σας ασπάζομαι με πολλή αγάπη εν Κυρίω,

Αρχιμ.Εφραίμ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 6

Εν τη Ιερά Μονή Φιλοθέου τη 20-7-1982

Αγαπητέ μου Κώστα,

Έλαβα και πάλι το γράμμα στο οποίο, όπως και εσύ γράφεις, παρατηρείται μια ανησυχία στην ψυχή σου εκ μέρους του διαβόλου και εσύ πανικοβάλλεσαι.

Αφού εσύ του κάνεις επίθεση με 2,5 ώρες ευχή, περιμένεις αυτός να ησυχάσει; Ο πόλεμος του καθενός από τον διάβολο εξαρτάται από τον αγώνα του.

Εσύ λοιπόν ταπεινά και με εμπιστοσύνη στο Θεό νa αγωνίζεσαι και να λέγεις την ευχή, όπως έχεις στο πρόγραμμά σου. Καλό είναι να κάνεις και μετάνοιες, όσες δύνασαι.

Η μελαγχολία, οι λογισμοί αυτοκτονίας και τα άλλα που γράφεις είναι το αδύνατο σημείο, που βρίσκει ο διάβολος να ταράσσει την ψυχή σου.

Τι θα κάνεις λοιπόν; Δεν ακούεις καθόλου τι σου λέγει. Τελεία αδιαφορία. Αυτό του σπάει τα νεύρα και αναχωρεί άπρακτος. Όσο εσύ φοβάσαι, τόσο επιτίθεται. Είναι σαν τα σκυλιά που γαυγίζουν, μόλις σκύψεις και πάρεις μια πέτρα, το βάζουν στα πόδια.

Εσύ λοιπόν λέγε ήρεμα την ευχούλα, διάβαζε πατερικά βιβλία και να κοιτάζεις την δουλειά σου και τίποτε.

Για την αϋπνία που γράφεις, και αυτή εκ δαιμόνων είναι. Και ο ύπνος και η αϋπνία χρησιμοποιούνται από τον διάβολο αναλόγως, για να μας χαλάει το πνευματικό μας πρόγραμμα.

Λοιπόν, πρόσεχε την ταπείνωση. Να μέμφεσαι τον εαυτό σου και να εγκρατεύεσαι στα φαγητά και σε όλα. Γράψε μου και τι βιβλία διαβάζεις. Μη γράφεις και πολύ συχνά, δεν ευκαιρώ να απαντώ. Μου γράφουν πολλοί.

Η Παναγία μαζί σας,

Αρχιμ.Εφραίμ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 7

Εν τη Ιερά Μονή Φιλοθέου τη 2-8-1982

Εύχομαι η χάρις του Θεού να σε επισκιάζει πάντοτε και να απομακρύνει τις επιθέσεις του αντικειμένου.

Έλαβα και πάλι το γράμμα σου Κώστα μου, στο οποίο αναφέρεις πάλι τις ίδιες καταστάσεις, στις οποίες απήντησα δύο φορές. Για πράγματα που τακτοποιούμε μία φορά δεν χρειάζεται να επανερχόμεθα. Δεν προφθαίνω και εγώ να ανταποκρίνομαι στην πολλή αλληλογραφία.

Βλέπεις πως ο διάβολος σ΄επιτίθεται με διπλό τρόπο. Πρώτον προσπαθεί να σου δημιουργήσει πανικό και φόβο, για να σε κάνει να σταματήσεις την ευχή και δεύτερον σου φέρνει λογισμούς υπερηφανείας λέγοντας λόγια επαινετικά.

Εσύ βέβαια ως γνωστικός που είσαι, κάνε κομποσχοίνια και λέγε στην δουλειά σου νοερά ή προφορικά την ευχούλα.

Ο Θεός την προαίρεσή μας θέλει και να έχουμε την σκέψη μας καθαρή από αισχρούς λογισμούς.

Τους εφιάλτες, που προκαλούνται στον ύπνο σου, μην τους υπολογίζεις. Ο διάβολος πολλά φέρνει στον ύπνο μας, για να μολύνει έστω και μ΄αυτόν τον τρόπο την ψυχή μας.

Πολλές φορές όταν λέμε την ευχή αισθανόμεθα ένα πόνο στο στήθος προς το μέρος της καρδιάς. Αυτό είναι έργο της ευχής και μην το φοβάσαι. Τα άλλα είναι του διαβόλου, που από μίσος τα προκαλεί.

Να ζεις ταπεινά, απλά και να αισθάνεσαι χαρούμενος και ευτυχισμένος. Ο Θεός μας είναι χορηγός της χαράς και της ειρήνης. Έτσι δεν το είπε και ο προφήτης, Θεός ισχυρός, εξουσιαστής, άρχων ειρήνης, πατήρ του μέλλοντος αιώνος (Ησαϊας Θ΄6);

Χαρούμενα Χριστούγεννα λοιπόν να γιορτάσετε με την αγάπη του Χριστού μας.

Αρχιμ. Εφραίμ.

triklopodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου