Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ : Ο Μόρφου Νεόφυτος έπεσε εξω στις προφητολογιες του. Κανένας όμως απ’τους αρθρογράφους της Τρικλοποδιάς δεν τον εχει βάλει ακόμα στη θέση του. Γιατί ;;;

 Ο Μόρφου Νεόφυτος έπεσε εξω στις προφητολογιες του. Κανένας όμως απ’τους αρθρογράφους της Τρικλοποδιάς δεν τον εχει βάλει ακόμα στη θέση του. Γιατί ;;;













Στο θέμα των ημερομηνιών έχουν δοθεί πολλές απαντήσεις και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνονται κάθε φορά. Για παράδειγμα ο αρθρογράφος GEWKWN λέει: «Σημείωση: ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Ο Θεός μπορεί να Παρατείνει τον καιρό της δοκιμασίας για να δώσει χρόνο μετανοίας. το θέμα δεν είναι οι ημερομηνίες αλλά όλα είναι για ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ………» (Βλ. GEWKWN : NEO MHNYMA ΓΕΡΟΝΤΑ: Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ…….. ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΩΝ).

Κι ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μόρφου μας έχει μεταφέρει τα λόγια του Αγίου Πορφυρίου ότι «οι προφητείες (που προμηνύουν δεινά) δίδονται για να… μην πραγματοποιηθούν». Υπάρχει, δηλαδή, εξάρτηση ανάμεσα στην εκπλήρωση των προφητειών και τη μετάνοια. Η μετάνοια αποτρέπει ή μειώνει ή μεταθέτει χρονικά (προς το μέλλον) το κακό που θα έρθει. Αλλά και αντίστροφα: Η ανεπαρκής μετάνοια των ανθρώπων μπορεί να παρατείνει τη χρονική διάρκεια κάποιου κακού.

Μην αποσυνδέουμε τις προφητείες (και τις τυχόν ημερομηνίες που αναφέρονται σε αυτές) από την μετάνοια. Σκέτες οι ημερομηνίες δεν λένε τίποτα.

Άλλο παράδειγμα απάντησης στο θέμα των ημερομηνιών δίνει το «2ο μήνυμα από τον προφητευόμενο Βασιλέα Ιωάννη».

Σφαιρικότερη είναι η απάντηση ότι «οι χρονολογικές ενδείξεις, όταν προέρχονται από το Θεό (και δεν είναι ανθρώπινες εκτιμήσεις), έχουν ποικιλία σκοπών. Είναι είτε κωδικοποιημένες, είτε ενδεικτικές (επιδέχονται μετάθεση), είτε εκπληρώνονται «μυστικά» (και αποκαλύπτονται αργότερα), είτε εκτελούν άλλους ρόλους (π.χ. μας ταπεινώνει η μη εκπλήρωσή τους, κάτι που μπορεί να είναι ωφελιμότερο από την «δόξα» της εκπλήρωσης)» (Βλ. ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΚΟΜΗ).

Μια πιο αναλυτική απάντηση εξηγεί την σύνδεση των ημερομηνιών με την μετάνοια: «…φυσικά και άλλων, όπως του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, που θα ήθελε να ζήσει «μερικά» χρόνια παραπάνω για να δει την δόξα της Ελλάδας… ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ: ΤΗΝ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥΣ! Και το είδατε ήδη, διότι δόθηκε ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να επιτευχθεί αυτή η διάψευση: Οι ημερομηνίες… Η διάψευση (πρβλ. την Σταύρωση του Χριστού) είναι ένα απαραίτητο στάδιο, το κατʼ εξοχήν ωφέλιμο στάδιο, διότι συνδέεται με την μετάνοια… ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΣΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗΝ… ΠΙΣΤΗ, ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ! Διότι καταργούνται οι ανθρώπινες προσδοκίες…» (Βλ. ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΓΕΩΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΕΣ). Η αποσύνδεση των ημερομηνιών από την μετάνοια είναι εσφαλμένη.

Η μετάνοια, όσο βαθαίνει, τόσο περισσότερο οδηγεί στην αποκόλληση από το γράμμα (και τις ημερομηνίες) και την προσκόλληση στο πνεύμα. Το πνεύμα μπορεί να το κατανοήσουμε ως κάτι αλληγορικό (αλληγορικές είναι συχνά και οι ημερομηνίες – όχι πάντα), αν και στην πραγματικότητα το πνεύμα είναι κάτι πολύ βαθύτερο από την αλληγορία, διότι δεν απευθύνεται τόσο στο νοητικό του ανθρώπου, όσο στην (πνευματική) καρδιά του.

Παράδειγμα αλληγορίας (υπό τη μορφή μιας κωδικοποίησης), που δεν έχει όμως σχέση με ημερομηνία αλλά με το ίδιο το περιεχόμενο της προφητείας, παρέχει η γνωστή προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (1714 – 1779), ότι οι Τούρκοι θα ξανάρθουν και θα φθάσουν «μέχρι τα εξαμίλια». Οι ερμηνευτές θεωρούσαν ότι τα «εξαμίλια» είναι χωριό (στην Πελοπόννησο), αλλά ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης εξήγησε ότι είναι τα έξι μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης. Σημειωτέον ότι 6 μίλια για την αιγιαλίτιδα ζώνη ορίστηκαν μόλις τον 20 αιώνα. Επομένως αρχικά η προφητεία ήταν γρίφος άλυτος, ως προς την πραγματική σημασία του.

Ακόμη μεγαλύτερο γρίφο αποτελούν οι ημερομηνίες. Νόημα μεν έχουν (δεν είναι σωστό να τις απορρίψουμε), αλλά το νόημά τους είναι… επτασφράγιστο μυστικό του Θεού. Ας αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το μυστικό στον Θεό (ο ίδιος ξέρει πώς και πότε θα το αξιοποιήσει) και ας μην εστιάζουμε στις ημερομηνίες, αλλά στην πνευματική μας πρόοδο.

Υ.Α.

triklopodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου