Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Άγιος Παΐσιος: «….θα χειροτερέψουν τα πράγματα αλλά μετά θα ξανάρθουν στη θέση τους…»

 

Άγιος Παΐσιος: ''Έλειψε το πνεύμα της θυσίας''

Οι ελευθερωμένοι άνθρωποι από τα πάθη τους, επειδή δεν έχουν κακία, το κακό το διορθώνουν με καλοσύνη. Αν δουν καμιά φορά κάπου λίγη ακαθαρσία που δεν καθαρίζεται, την σκεπάζουν με καμιά πλάκα, για να μην αηδιάσει και ο άλλος που θα την δη. Ενώ εκείνοι που ξεσκαλίζουν σκουπίδια μοιάζουν με τις κότες… 

Τώρα ο διάβολος κάνει μουντζούρες πολλές και μπλέκει πολύ τα πράγματα, αλλά τελικά θα σπάσει τα μούτρα του. Μετά από χρόνια θα λάμψουν οι δίκαιοι. Και λίγη αρετή να έχουν, εν τούτοις θα φαίνονται, γιατί θα επικρατεί πολύ σκοτάδι, και ο κόσμος θα στραφεί προς αυτούς. Αυτοί που σήμερα κάνουν τα σκάνδαλα, αν ζουν τότε, θα ντρέπονται.

* * *

Θα ‘ρθει καιρός, θα με θυμηθείς, που κι αυτοί ακόμη που δεν πιστεύουν ή πιστεύουν λίγο θα αλλάξουν γνώμη και θα παραδεχτούν ότι η θρησκεία είναι καλό πράγμα και βοηθάει τον άνθρωπο, την κοινωνία.

* * *

Παλιά αν ήταν κανείς ευλαβής κοσμικός ή παπάς ή μοναχός ακόμα περισσότερον, που ασχολείτο με τα κοσμικά, τον είχαν για κλείσιμο στον πύργο (εννοεί χαριτολογώντας τη φυλακή, ότι εξέπεσε, ότι του ‘στριψε, ότι δεν αρμόζει στους χριστιανούς).

Σήμερα αν δεν ασχολείται κανείς είναι για κλείσιμο στον πύργο, γιατί αυτοί πάνε να τα χαλάσουν όλα. Βλέπεις ο απόστολος έλεγε στους Χριστιανούς να μην ασχολούνται, να ξεχωρίζουν από τον κόσμο, γιατί όλος ο κόσμος ήταν ειδωλολατρικός, ανήκε σ’ αυτούς, κάναν όπως θέλανε. Μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο όμως άλλαξαν τα πράγματα. Έγινε Χριστιανικός ο κόσμος. Ναοί, ιδρύματα, ελεύθερη η εκκλησία. Έχουμε ευθύνη. Είναι δικά μας αυτά. Αυτοί τώρα πάνε να τα χαλάσουν όλα.

* * *

….θα χειροτερέψουν τα πράγματα αλλά μετά θα ξανάρθουν στη θέση τους…

 *****

….Ο Θεός θα αξιοποιήσει όλα τ’ άσχημα. Ναι θα τα αξιοποιήσει.

*****

Όταν ο άνθρωπος δεν αγαπάει τον Θεό, μετά δεν αγαπάει και τους γονείς του, ούτε τη γειτονιά, ούτε το χωριό του, ούτε την πατρίδα του, γιατί και η πατρίδα μια μεγάλη οικογένεια είναι. Αυτός ο άνθρωπος μετά είναι ΑΧΡΗΣΤΟΣ.

 *****

Το Βυζάντιο γέννησε το Άγιον Όρος. Σήμερα θα μπορούσε το Άγιον Όρος να ξαναγεννήσει το Βυζάντιο, αρκεί να μην «ξεθωριάσουμε». Βλέπετε σήμερα οι άνθρωποι έχουν απογοητευθεί από τα πάντα, και αναζητούν κάτι που να αξίζει. Είναι πολύ εύκολα. Αρκεί να μην «ξεθωριάσουμε»...

Πηγή: Αθανάσιος Ρακοβαλής «Ο πατήρ Παΐσιος μου είπε…», εκδόσεις «Μέλισσα», Θεσσαλονίκη 1998

simeiakairwn.wordpress.com/2021/06/28/%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%90%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ad%cf%88%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%cf%80/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου