Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Το προορατικό χάρισμα του Γέροντα Γρηγορίου Δοχειαρίτη και ο Ηγούμενος Αιμιλιανός!

 

Εκοιμήθη ο Γέρων Γρηγόριος, καθηγούμενος της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου  Όρους

…Ο Γέροντας Γρηγόριος ο Δοχειαρίτης, είχε έναν τρόπο για να κρύβει τα χαρίσματά του τα διορατικά και προορατικά που έφθανε μέχρι σε παρεξηγήσεις και την σαλότητα. Ήταν χαρούμενος που πρόλαβε την αγιοκατάταξη του πνευματικού του αγίου Αμφιλόχιου Μακρή του οποίου τα λείψανα φιλοξενούνται στην Δοχειαρίου.

Κι όμως είναι ατελείωτες οι ιστορίες που τα μαρτυρούν και βγαίνουν σαν τα σαλιγκάρια μετά από βροχή τώρα που έφυγε κι αυτός για την θριαμβεύουσα την εκκλησία. Μια πρόσφατη τέτοια ιστοριούλα θα ήθελα να σου διηγηθώ που δεν είναι γνωστή. Πήγε ένας φίλος μου στον γέροντα Γρηγόριο που σας είπα προηγουμένως και του λέει με καημό:

– Γέροντα η αδελφή μου δεν κάνει παιδιά και στενοχωριέται.

– Ε, καλά και εμείς θα παρακαλέσουμε την Γοργοϋπήκοο να κάνει…

Πράγματι η αδελφή του λίγο αργότερα κυοφορούσε. Τον επισκέπτεται ο φίλος μου λοιπόν για να τον ευχαριστήσει…

– Γέροντα δίδυμα η αδελφή μου περιμένει, ευχαριστώ σε για τις προσευχές!!

Ο Γέροντας κατσούφιασε.

– Πες στον γιατρό να εξετάσει την κοιλιά με υπερήχους προσεκτικά να δει και ένα τρίτο κρυμμένο πίσω απ’ τα άλλα δυο.

Εσείς πόσα παιδιά πιστεύετε ότι γέννησε η αδελφή του φίλου μου; Τρία!»

*****

Τις αναμνήσεις του από το Άγιο Όρος και τα συναπαντήματά του με μορφές σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος, όπως ο αγαπημένος του μακαριστός πρόσφατα γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης καταγράφει σε βιβλίο ο κ. Στέφανος Δημόπουλος. Τίτλος του βιβλίου “Άγιον Όρος, χώρα ζώντων” από τις εκδόσεις “Εν πλω”. Θυμάται και αναφέρεται στον τρόπο που λειτούργησε εντός του η εμπειρία του και το ωραίο ταξίδι και μας εξομολογείται:

«Πολλοί με ρωτούν τι με έπιασε ξαφνικά και έγραψα βιβλίο με τις αναμνήσεις μου από το Άγιον Όρος. Και πώς τα εκατάφερα μάλιστα σε δυο μόνο μήνες να γράψω με λεπτομέρειες και μάλιστα χωρίς να έχω κρατήσει σημειώσεις.

Φαίνεται πως οι αναμνήσεις μου ζούσαν μέσα μου όπως στα μηρυκαστικά η τροφή. Όμως αισθάνομαι σαν τον Φίλιππο λιγάκι όταν πρωτοσυνάντησε τον Χριστό και φώναξε αμέσως τον αδελφό του τον Ναθαναήλ να τον γνωρίσει.

Βρήκαμε αυτόν που ψάχναμε του είπε.

Έρχου και ίδε!

Έτσι λοιπόν και εγώ με το βιβλίο μου καλώ τους αναγνώστες μου να πάρουν μια γεύση από τις αναμνήσεις μου. Γιατί στο Άγιον Όρος θα συναντήσουν τον Χριστό και θα πεισθούν πως είναι αυτός που έψαχνε η καρδιά και η ψυχή τους. Ο Γέροντας Ανανίας Κουστένης λέει συχνά πως η πίστη είναι οντολογικά ένα συστατικό της ανθρώπινης φύσης γι’ αυτό και ο άνθρωπος αναζητά απεγνωσμένα να συναντήσει Εκείνον που του λείπει.

Στο Άγιον Όρος το λοιπόν η ανθρώπινη ψυχή τον συναντά Εκείνον που του λείπει και έτσι γλυκαίνεται και ηρεμεί και αισθάνεται γεμάτος. Η φύση, οι καλόγεροι, η ησυχία, τα μνημεία, οι μνήμες απ’ το παρελθόν.

Ο Θεός περιμένει μόνο να τον αναζητήσεις. Να αφήσεις την οικογένειά σου, την βολή σου, τις δουλειές σου και τις διασκεδάσεις σου, την γυναικούλα σου, τα παιδιά και τα εγγόνια σου και να πας στην Ουρανούπολη και από κει στον ουρανό και λίγο παρακάτω στο Άγιον Όρος. Αυτή είναι η καλή προαίρεση που λένε οι άγιοι πατέρες της εκκλησίας μας και άσε τον Θεό μετά να σε υποδεχτεί σαν στοργικός πατέρας και φιλόξενος νοικοκύρης.

Είναι η θεία Χάρις που σε περιλούζει κατά πώς λένε οι άγιοι πατέρες. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, δίδαξε χαρακτηριστικά “Το μεν του Θεού δούναι την χάριν, το δε του ανθρώπου, το παρασχείν την πίστιν”. Όταν θα μπεις λοιπόν στο καραβάκι για το Άγιον Όρος πάρε μαζί και λίγη πίστη στις αποσκευές σου και μόλις μπεις στο πρώτο το προσκύνημά σου είτε η Γοργοϋπήκοος είναι αυτή στο Δοχειάρι, είτε η Παραμύθια στο Βατοπαίδι, είτε το Άξιον εστίν μες στο Πρωτάτο, είτε το τίμιο ξύλο του Σταυρού στην Ξηροποτάμου. Πες το “Πιστεύω Κύριε, βοήθει μοι τη απιστία” και μην σε νοιάζει. Το είπαν κι άλλοι σαν τον Σίμωνα τον Πέτρο πριν από σένα και λούστηκαν μες στην χάρη και ανάσταιναν νεκρούς με την σκιά τους».

Σοφία Χατζή
δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, 14.08.2019

simeiakairwn.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου