Παρόλο που ήταν αισιόδοξος και πίστευε ότι θα υπήρχε ακόμα ένας Τσάρος στη Ρωσία, θα υπήρχε ακόμα ευημερία στην Πατρίδα μας και ότι η Ρωσία δεν θα σπασόταν ποτέ από κανέναν Αντίχριστο, η χώρα μας θα άντεχε μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, αλλά μας έδωσε οδηγίες να προετοιμαστούν για πολύ δύσκολες στιγμές.
- Έκλαψε, θρήνησε με δάκρυα: «Τι κρίμα για την Πατρίδα! Και πόσο δύσκολο θα είναι για εσάς - δεν μπορώ να σας πω όλα όσα περιμένουν την Πατρίδα μας!...»
- Ο πατέρας ήταν πεπεισμένος ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί στον Πάπα να έρθει στη Ρωσία και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν συμφωνίες με το Βατικανό. Λυπήθηκα πολύ που σε αιρέσεις που απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον Θεό δόθηκαν μεγάλα δικαιώματα και η ευκαιρία στη χώρα μας να παρασύρουν τον ορθόδοξο λαό. Προσευχήθηκα με δάκρυα για ανθρώπους που απομακρύνονται από τον Θεό. Είπε ότι η Ρωσία είναι Ορθόδοξη εδώ και χίλια χρόνια και η κύρια θρησκεία σε αυτήν πρέπει να είναι η Ορθόδοξη. Μόνο τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την πνευματική αναβίωση της Πατρίδας μας.
- Παρόλο που ήταν αισιόδοξος και πίστευε ότι θα υπήρχε ακόμα ένας Τσάρος στη Ρωσία, θα υπήρχε ακόμα ευημερία στην Πατρίδα μας, και ότι η Ρωσία δεν θα διαλυόταν ποτέ από κανέναν Αντίχριστο, η χώρα μας θα άντεχε μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, αλλά έδωσε εντολή εμείς οι μοναχοί να προετοιμαστούμε για πολύ δύσκολες στιγμές .
- Ο πατέρας δίδαξε να τιμάει τους Βασιλομάρτυρες: «Όποιος δεν τους αναγνωρίσει δεν θα σωθεί», είπε. Στο κελί του υπήρχαν πολλά πορτρέτα και εικόνες του Αυτοκράτορα· ένα κερί έκαιγε συνεχώς μπροστά σε μια από τις εικόνες. Αργότερα ρώτησα τον ιερέα πόσο καιρό τιμά τον Ηγεμόνα Νικολάι Αλεξάντροβιτς; Ο πατέρας είπε ότι ο παππούς του κρατούσε πάντα ένα νόμισμα με την εικόνα του Νικολάου Β' στην τσέπη του στο στήθος του, από καιρό σε καιρό το έβγαζε και το άγγιζε σαν να ήταν εικόνα.
- Χάρη στον ιερέα, η άποψή μου για τον αυτοκράτορα Νικόλαο Β' άλλαξε. Τρία χρόνια πριν από την αγιοποίησή του, ο π. Ιερώνυμος τον αποκάλεσε Άγιο Τσάρο και τον συμβούλεψε να διαβάσει έναν ακάθιστο στον τσάρο-μάρτυρα Νικόλαο Β'.
- Είπε για τον Γκριγκόρι Ρασπούτιν: ότι ο Τσάρος Νικόλαος Β' μετέφερε πάντα μαζί του ένα κομμάτι από τα λείψανά του μετά τον θάνατό του.
«Το πρόσωπο του Τσάρου Νικολάου» ιστορία του Ρ. Β. Έλενα, Οδησσός για το όραμα του Κυρίαρχου Νικολάου Β' μέσα από τις προσευχές του πατέρα Ιερώνυμου
«Αναφέρω αυτό το περιστατικό με την ευλογία του Αρχιμανδρίτη Ιωνά από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως στην Οδησσό. Τον Μάιο του 1996, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Σανακσάρι. Τότε δεν ήξερα τίποτα για αυτό το μοναστήρι. Η ομάδα μας είχε την τύχη να παρακολουθήσει μια λειτουργία προσευχής στο κελί του πατέρα Ιερώνυμου. Αυτό που τράβηξε αμέσως το μάτι μου και ήταν πολύ εντυπωσιακό ήταν ότι στο κελί του γέροντα, μαζί με τις εικόνες, υπήρχε και ένα πορτρέτο του Τσάρου Νικολάου Β'.
Δεν ήξερα τότε ότι ο Τσάρος ήταν άγιος. Μας έμαθαν κάτι εντελώς διαφορετικό στο σχολείο... Σκέφτηκα: πώς γίνεται αυτό, γιατί υπάρχει ένα πορτρέτο του Τσάρου δίπλα στις εικόνες; Η προσευχή άρχισε. Και ξαφνικά, κατά τη διάρκεια μιας προσευχής, βλέπω καθαρά σε ένα όραμα την ακόλουθη εικόνα μπροστά μου: ένα όμορφο στενό ποτάμι με καθαρά νερά, δύο πράσινες όχθες και μια σχεδία να επιπλέει κατά μήκος του ποταμού. Και στη μέση της σχεδίας υπάρχει ένας άντρας με ασημένια ρούχα - το πρόσωπό του είναι οικείο σε μένα, αυτός είναι ο πατέρας Τσάρος Νικόλαος Β'. Στην αρχή όμως σκέφτηκα: γιατί ο Ιησούς Χριστός έχει το πρόσωπο του Βασιλιά μας; (στην αρχή μου φάνηκε ότι αυτός ήταν ο Κύριος Ιησούς Χριστός).
Δίπλα του υπάρχουν άνθρωποι με λευκά ασημένια ρούχα. Και τα πανό στα χέρια τους μοιάζουν να είναι ασημένια. Συνειδητοποίησα ότι αυτός ήταν ο βασιλιάς στη δόξα που μου έδειχναν! Η σχεδία με όλους αυτούς τους ανθρώπους πλησίαζε, είδα πόσο ευγενικά ήταν τα πρόσωπα όλων στη σχεδία. Και αυτή η σχεδία έφτασε τόσο κοντά που χτύπησε μέχρι και τα πόδια μου. Και ξύπνησα. Όταν, μετά από λίγο, μας έφεραν στην Οδησσό μια εικόνα του Τσάρου-Μάρτυρα, μυρωδάτη και μύρο, και άρχισαν να μιλούν για τη δόξα του Τσάρου, τότε κατάλαβα ότι ο Γέροντας Ιερώνυμος, που σεβόταν πολύ τους Βασιλομάρτυρες , απάντησε στην ερώτησή μου: γιατί το πορτρέτο στέκεται ακόμα ο μη δοξασμένος Τσάρος Νικόλαος μαζί με άλλες εικόνες. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θαύμα έγινε μέσα από τις προσευχές του».
- Όταν επισκέφτηκα το Alapaevsk, στον τόπο του φόνου της αγίας μάρτυρα Μεγάλης Δούκισσας Ελισάβετ, και μετά ήρθα στον πατέρα Ιερώνυμο, μου ζήτησε ένα βότσαλο από εκείνα τα μέρη. Είπε ότι κάθε πέτρα εκεί είναι ποτισμένη με αίμα - Άγιοι Τόποι! Ο ίδιος ο πατέρας πήγε εκεί λίγο πριν πεθάνει.
- Του έκαναν πολλές ερωτήσεις για τη μετακόμιση στο χωριό, στη γη. Ο πατέρας είπε ότι πρέπει να κινηθούμε για τη σωτηρία. Αλλά δεν μπορείς να πας «πουθενά» ακριβώς έτσι. Τον ρώτησα, ίσως θα έπρεπε να μετακομίσω στη Μορδοβία. Μου απάντησε: «Όταν μετακινηθείς, θα είναι ήδη παντού (εννοεί την πείνα και τις καταστροφές). Ούτε το χωριό θα βοηθήσει». «Προσευχηθείτε αδιάκοπα, προσευχηθείτε», συμβούλεψε.
Μίλησε επίσης για τον πόλεμο και τον τρομερό λιμό. Αλλά όταν ρωτήθηκε αν ήταν απαραίτητο να συλλέξουμε τρόφιμα, απάντησε ότι ήταν καλύτερο να συλλέξουμε πρόσφορα, και αυτό είναι όλο. Πολλοί μοναχοί του ζήτησαν συμβουλές: αν θα ήταν καλύτερα να μετακομίσουν σε άλλο μοναστήρι. Αλλά ο ιερέας απάντησε σε όλους με τον ίδιο τρόπο: όπου ήρθατε, ζήστε εκεί.
- Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από την επικοινωνία μου με τον γέροντα. Ρωτάω: «Πατέρα, να παντρευτείς ή να μην παντρευτείς». Η απάντηση ήταν: «Αναζητήστε τη σωτηρία. Όταν ένα πλοίο βυθίζεται στη θάλασσα, οι ναυτικοί σκέφτονται τη σωτηρία, όχι την επισκευή της καμπίνας. Αν ο γάμος είναι σωτηρία για εσάς, τότε παντρευτείτε και μην το αμφισβητείτε, αλλά αν είναι καμπίνα σε πλοίο που βυθίζεται, τότε είναι καταστροφή. Αναζητήστε τη σωτηρία και εκεί ο Κύριος θα διαχειριστεί τα πάντα».
Ο καλός πατέρας κοίταξε μακριά. Εξάλλου, το πλοίο είναι ο κόσμος μας που βυθίζεται και η καμπίνα είναι τα πάθη μας. Αν σκέφτεσαι τον γάμο ως τρόπο να ικανοποιήσεις τα πάθη σου, τότε είναι θάνατος, και αν ο γάμος είναι σανίδα σωτηρίας σε μια θάλασσα αμαρτίας, τότε είναι σωτηρία.
«Δεν υπάρχει αλήθεια στη γη, είναι στον ουρανό», «Αναζητήστε πρώτα τη Βασιλεία των Ουρανών και τα υπόλοιπα θα προστεθούν σε εσάς», επαναλάμβανε συχνά αυτά τα λόγια. Όταν τον ρώτησαν για ασθένειες, απάντησε έτσι: με όποιο όργανο αμαρτάνεις είναι αυτό που πονάει. Και για να θεραπευτείς, χρειάζεται να μετανοήσεις και να προσεύχεσαι περισσότερο.
- Επαναλάμβανε επίσης συχνά: το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αγάπη - η αγάπη θα καλύψει πολλές αμαρτίες. Ο καταδικαστής εξισώνεται με τους μάγους. Δεν μπορείτε να προσευχηθείτε για τους μάγους, δεν μπορείτε να τους πιστέψετε. «Ο Κύριος θέλει να μας συγκεντρώσει όλους κάτω από την πτέρυγά του», είπε ο γέροντας.
- Το πουκάμισο είναι πιο μακριά από εμάς από τον Κύριο. Ο πατέρας μας δίδαξε να μην φοβόμαστε τους δαίμονες, αλλά να φοβόμαστε τον Θεό. Αμαρτάνουμε κάθε λεπτό και πρέπει να προσπαθούμε να βλέπουμε τις αμαρτίες μας τόσο καθαρά όσο ένα μπολ σούπα. Δεν κατάλαβα, ρώτησα: ποιανού τις αμαρτίες; Αγνώστους? Χαμογέλασε και απάντησε: γιατί χρειάζεσαι ξένους; Δικα τους.
- Είπε: δεν χρειάζεται να λυπάσαι τον εαυτό σου. Αν είσαι άρρωστος, καλύτερα να σαπίσεις, αλλά να σωθείς στην αιωνιότητα.
- Συμβούλεψα όσους έχουν συγγενείς που καπνίζουν να διαβάζουν τον Ψαλμό 108 κάθε μέρα για τον καπνιστή. Εάν κάποιος συγγενής πεθάνει (πνευματικά), διαβάστε το Ψαλτήρι και τον Ακάθιστο στη Μητέρα του Θεού «Αναζητώντας τους χαμένους». Ο δαίμονας πολεμά σθεναρά για έναν άντρα, είπε, επτά φορές πιο δυνατό από ό,τι για μια γυναίκα, γιατί ο άντρας είναι η εικόνα του Θεού (που σημαίνει ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός ήρθε στη γη με ανδρική εικόνα και ο πρώτος άνθρωπος ήταν ο Αδάμ).
- Ο πατέρας είπε: η προσευχή έχει μεγάλη δύναμη, μπορεί να σταματήσει ακόμη και ένα τρένο. Ένας μοναχός απήγγειλε την προσευχή του Ιησού. Υπήρχε ένας κακός δρόμος μπροστά. Το τρένο σταμάτησε και δεν συνέβη κανένα ατύχημα. Ρώτησαν τον μοναχό πώς τον λένε. Απάντησε: Η προσευχή του Ιησού. Αυτό το είπε ο πατέρας μου στον πατέρα μου.
«Ο πατέρας είπε επίσης: Σε όλους δίνεται ένας σταυρός, πρέπει να τον φέρουν και όχι να τον εγκαταλείψουν». Υπήρχαν τόσα πολλά ερωτήματα: είναι δυνατόν να αφήσεις έναν μεθυσμένο σύζυγο, αν θα ταΐσεις έναν άνεργο γιο και ούτω καθεξής. Υπήρχε μόνο μία απάντηση: ο σταυρός σου είναι έτσι, και όσο πιο βαρύς είναι, τόσο το καλύτερο. Κανείς δεν πρέπει να καταστρέψει έναν έγγαμο γάμο· όλες οι θλίψεις πρέπει να υπομείνουν. Αυτή είναι η ζωή μας.
- Ο γέροντας εξήγησε: «Η συνείδηση του Αδάμ ξύπνησε μόνο όταν είδε τον Θεό αφού έφαγε τον απαγορευμένο καρπό. Έτσι κι εμείς θα ντρεπόμαστε για τον Θεό στην Εσχάτη Κρίση αν δεν μετανοήσουμε εγκαίρως. Κι αν αύριο είναι η Εσχάτη Κρίση;
- Ένας Ορθόδοξος δεν μαλώνει ποτέ με κανέναν. Ένας Ορθόδοξος σε μια συνομιλία λέει είτε «ναι-ναι» ή «όχι-όχι», γιατί οι διαφωνίες ενοχλούν την ψυχή και η χάρη φεύγει».
- «Φροντίστε τη χάρη σαν ένα μαργαριτάρι μεγάλης τιμής που κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αγοράσει».
«Ο Κύριος τράβηξε τον κόσμο με το χέρι Του και τακτοποίησε σοφά τα πάντα χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, δημιουργώντας τον κόσμο από το τίποτα. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο στη φύση. Να είστε προσεκτικοί σε κάθε λεπτομέρεια στην πνευματική σας ζωή».
- «Έχουμε αφαιρέσει μόνο το πρώτο στρώμα της γης και ανοίξαμε μόνο την πρώτη σελίδα του Βιβλίου της Ζωής, που έγραψε ο Κύριος. Η φύση είναι το βιβλίο που χαλάμε πριν καν τελειώσουμε να το διαβάσουμε».
- «Η γνώση χωρίς Θεό είναι άδεια. Το χωράφι και η καλλιεργήσιμη γη θα φέρουν πνευματικούς καρπούς μόνο αν σπείρονται οι σπόροι της πίστης».
«Τρία δώρα δόθηκαν στους ανθρώπους από τον Θεό: η λογική, ο λόγος, η εργασία - και πρέπει να Τον υπηρετούν».
«Η γη δεν μπορεί να είναι χώμα, είναι η νοσοκόμα μας και η βρωμιά είναι αυτό που υπάρχει στα χείλη σας (δείχνοντας το κραγιόν) ή αυτό που βγαίνει από τα αμαρτωλά χείλη».
- «Το τεχνητό ξεθωριάζει, αλλά το αιώνιο παραμένει». «Προς δασκάλους: μην χάσετε ούτε έναν μαθητή, ούτε μια παιδική ψυχή, βρείτε έναν τρόπο για την καρδιά κάθε μαθητή».
- «Το να κάνεις το καλό είναι να μεγαλώνεις ένα στέμμα για τη Βασιλεία των Ουρανών. Ας κάνουμε μια καλή πράξη - φυτέψτε ένα λουλούδι για ένα τέτοιο στέμμα. Κάνουμε το κακό - μαζεύουμε λουλούδια από αυτόν. Το τι είδους στέμμα θα αποκτήσετε εξαρτάται από τη δουλειά σας - πλούσιο ή φαλακρό».
- Ο πατέρας ήταν πολύ αυστηρός για την τήρηση της νηστείας. Ήταν η Νηστεία της Γέννησης. Σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας, το λάδι δεν πρέπει να τρώγεται Τετάρτη και Παρασκευή. Είπε: «Τι λάδι;» Και παρόλο που προσπάθησα να εξηγήσω ότι η μητέρα μου είχε πόνο στο στομάχι, δεν άκουσε καν: «Καμία παραχώρηση! Κρατήστε την πίστη σας δυνατή! - αποχαιρέτησε ο γέρος και σήκωσε τη γερά σφιγμένη γροθιά του.
- Σε παράπονα ο ιερέας απάντησε:
- Διαβάστε το Ψαλτήρι!
- Πατέρα, γίνονται μεγάλοι καβγάδες στην οικογένεια.
- Διαβάστε το Ψαλτήρι.
- Πατέρα, υπάρχει πρόβλημα στη δουλειά.
- Διαβάστε το Ψαλτήρι.
Αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσε να βοηθήσει αυτό; Ξεκινάς όμως να διαβάζεις και όλα πάνε καλά. Σε περίπτωση προβλημάτων με παιδιά, έδωσε την ευλογία του να διαβάσει τον ακάθιστο στη Μητέρα του Θεού μπροστά από την εικόνα «Αναζητώντας τους χαμένους».
- Ο πατέρας Ιερώνυμος δεν είπε ποτέ πολλά. Τον ρωτάς συγκεκριμένα: «Πατέρα, τι να κάνω;» - θα πει, αλλά μόνο ότι είναι απαραίτητο. Πάντα έλεγε: «Μετανοήστε. Μετανοήστε και μετανοήστε». Είπε λίγα, βέβαια, από ταπεινοφροσύνη, δεν ήθελε να δείξει ότι υπήρχε κάτι τέτοιο μέσα του.
Βασισμένο σε υλικά από το βιβλίο «Ο Γέροντας ΙΕΡΟΜΙΜΟΣ» του Anton Zhogolev
ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου