Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Θα είναι πολύ αργά, θα μας οδηγήσει στην άβυσσο... - Ρώσοι άγιοι για το μέλλον της Ρωσίας.


Ιωάννης της Κρονστάνδης

«Στις μέρες μας πολλά εξαρτώνται από την Εκκλησία, από τον εαυτό μας και από

τη μετάνοιά μας. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και η απόφαση για το ποια θα είναι η περαιτέρω ιστορική μοίρα της πατρίδας μας, καθώς και του υπόλοιπου κόσμου, εξαρτάται από εμάς», έγραψε ο αρχιερέας Alexander Shargunov στο βιβλίο «Tsar».

Τα λόγια που έγραψε ο πατέρας Αλέξανδρος παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Επίσης, πολλοί Άγιοι έχουν μιλήσει πολλές φορές για το μέλλον της χώρας μας.
Ο Ιωάννης της Κρονστάνδης μίλησε πολύ για αυτό την παραμονή της επανάστασης που έλαβε χώρα στα δεκαεννέα δεκαεπτά - ήταν ένας μεγάλος θαυματουργός, χάρη στον οποίο πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν να έρθουν σε ειλικρινή μετάνοια και να πιστέψουν στον Σωτήρα.

Κάθε κήρυγμά του είναι ένα είδος προειδοποίησης ότι η Ορθόδοξη μοναρχία, όπως και ο ευσεβής Ρώσος Αυτοκράτορας, βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Για αυτό προειδοποίησε τους ανθρώπους ο δίκαιος Ιωάννης:

«Στην αρχαιότητα, οι πρώτοι άνθρωποι είχαν χρόνο να έρθουν στη μετάνοια - τους χώρισαν από τον Μεγάλο Κατακλυσμό έως και εκατόν είκοσι χρόνια. Ήξεραν ότι οι αμετανόητες αμαρτίες τους θα συνεπάγονταν τρομερή τιμωρία. Ωστόσο, τα χρόνια πέρασαν και η ανθρωπότητα διαφθαρεί όλο και περισσότερο και δεν σκέφτηκε τη μετάνοια, δεν άκουσε τον δίκαιο Νώε, αγνοώντας τις προσπάθειές του να συλλογιστεί. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος του Κυρίου εκπληρώθηκε.
Ο εβραϊκός λαός δεν άκουσε τους προφήτες - οι άνθρωποι δεν πίστευαν στη σύλληψη του βασιλιά της Βαβυλώνας, συνεχίζοντας να λατρεύουν τα είδωλα. Σύντομα οι Εβραίοι συνελήφθησαν και η πόλη τους λεηλατήθηκε και ερημώθηκε από τα βαβυλωνιακά στρατεύματα. Ο εβραϊκός λαός δεν αναγνώρισε ούτε τον Σωτήρα - οι άνθρωποι δεν είδαν τον Μεσσία σε Αυτόν και τους καταδίκασαν σε σκληρό θάνατο στον σταυρό. Ωστόσο, η προφητεία του Χριστού για τη γη της Ιερουσαλήμ έγινε πραγματικότητα: οι Ρωμαϊκοί πόλεμοι κατέστρεψαν τελικά τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ».

Τα λόγια του Αγίου Ιωάννη δεν είναι θεολογία, αλλά καταδεικνύουν τον πόνο της καρδιάς ενός δίκαιου ανθρώπου που υποφέρει για το μέλλον της Ρωσίας. Έχει κανείς την εντύπωση ότι όλα όσα λέει ο πατέρας Ιωάννης ακούγονται πιο δυνατά και καθαρά αυτές τις μέρες - η καταστροφή που έχει επηρεάσει τη σύγχρονη ανθρώπινη ζωή είναι τόσο βαθιά ορατή.

Ιωάννης της Κρονστάνδης

Κάθε σελίδα των κηρυγμάτων του είναι διαποτισμένη από ανησυχία και θλίψη για την τύχη της χώρας μας:

«...Η ρωσική γη βρίσκεται σε διαρκή αγώνα και βάσανα, και υποφέρει από αιματηρούς εσωτερικούς πολέμους, την παρακμή της πίστης και των ηθικών αρχών. Είναι κακές εποχές! Εμείς οι ίδιοι δεν παρατηρούμε πώς γινόμαστε σαν άγρια ​​ζώα ή ακόμα και με κακά πνεύματα - η ζωή μας είναι γεμάτη αμαρτίες και κακίες. Σήμερα δεν θα εκπλήσσετε πλέον κανέναν με την αποστασία, την άγνοια των νόμων του Θεού και τη βλασφημία - ειδικά στον λεγόμενο επιστημονικό κύκλο.
Έχουμε βυθιστεί στην ακολασία - ακόμη και τα λογοτεχνικά έργα αυτές τις μέρες είναι κορεσμένα από πειρασμούς και χυδαιότητα. Αυτό ακριβώς είναι που διαφθείρει τη σημερινή κοινωνία, που έχει εμμονή με παρερμηνευμένες ιδέες για κάθε είδους ελευθερίες. Κάνουμε κάθε λογής παραλογισμούς και ανοησίες, απολαμβάνουμε το παράλογο και κυνηγάμε ένα νέο κυβερνητικό καθεστώς για το οποίο δεν είμαστε έτοιμοι».
«Οι άνθρωποι άρχισαν να καταχρώνται τα γαμήλια σωματεία», λέει ο Άγιος σε άλλο κήρυγμα, «Οι οικογενειακές σχέσεις καταρρέουν - έχουμε χάσει μια σταθερή πολιτική στην επιδίωξη της αυτονομίας. Οι διανοούμενοι δεν αγαπούν την πατρίδα τους - θα την πουλήσουν σε ξένους, όπως ο Ιούδας, που πρόδωσε τον Σωτήρα στους πικραμένους Φαρισαίους».
«Οι άνθρωποι, επιδιώκοντας τη λατρεία της σάρκας και την αχαλίνωτη ακολασία, βυθισμένοι στη μέθη, τη ληστεία, τα ψέματα και την εξαπάτηση, όπως οι εχθροί της χώρας μας, θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του ρωσικού κράτους».

Και, ακούγοντας τα λόγια του δικαίου, είναι συχνά δύσκολο να καταλάβουμε τι είναι πιο εντυπωσιακό: οι προφητείες του που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή το γεγονός ότι πολλές από αυτές φέρεται να γράφτηκαν από τον Άγιο για τις τρέχουσες εποχές.

«Στις μέρες μας πολλά εξαρτώνται από την Εκκλησία, από τον εαυτό μας και από τη μετάνοιά μας
«Τώρα η χώρα μας έχει γίνει ένα βασίλειο φρίκης», γράφει ο Άγιος, «Κάθε τόσο γίνονται εξεγέρσεις και ταραχές, και οι άνθρωποι, γεμάτοι κακία και μίσος, επιθυμούν να ανατρέψουν τους σημερινούς άρχοντες από τον θρόνο».

Σε κάθε κήρυγμά του, ο πατέρας Ιωάννης προειδοποιεί ότι χωρίς τη συγκατάβαση της χάρης του Κυρίου στους ανθρώπους, μόνο ένα πράγμα τους περιμένει - καταστροφή, φτώχεια και φθορά των ψυχών:

«...Η χώρα μας πρέπει να κρατήσει τη δική της πίστη μέχρι το τέλος - διαφορετικά, θα χάσει το Βασίλειο και τον Ορθόδοξο Τσάρο και μετά θα καταστραφεί από άπιστους και απελπισμένους ανθρώπους.
Θα πάψει να είναι «Αγία Ρωσία» και θα γίνει βιότοπος για ένα πλήθος ειδωλολατρών που θέλουν να καταστρέψουν τη ρωσική γη και τον πληθυσμό της. Αν δεν μετανοήσουμε, θα φέρουμε το τέλος πιο κοντά. Ο Κύριος θα στερήσει την ανθρωπότητα από τον αληθινό της άρχοντα και θα τιμωρήσει βάναυσα τους άθεους αυτοαποκαλούμενους ηγεμόνες, εξαιτίας των οποίων η γη θα είναι μουσκεμένη με αίμα και δάκρυα».

Ο πατέρας Ιωάννης έδιωξε στο μπουμπούκι και τις ψεύτικες αλήθειες και την έλλειψη πίστης. Ήταν ακράδαντα πεπεισμένος μόνο για ένα πράγμα: η αποκλειστικά αληθινή πίστη, που μας έδωσε ζωή, είναι ικανή να βοηθήσει τους ανθρώπους και στη συνέχεια να τους χαρίσει τη Σωτηρία. Ο Δίκαιος επανέλαβε περισσότερες από μία φορές:

«Σε μια περίοδο απιστίας, οι αληθινοί γιοι της Εκκλησίας έχουν μόνο μια πραγματική χαρά - αυτή είναι η πρόνοια του Κυρίου, διαφωτιστική και παντοδύναμη. Να είστε πλήρως οπλισμένοι στο όνομα της Εκκλησίας που υπάρχει στη γη μας, γιατί τώρα υπόκειται σε σκληρές επιθέσεις από τους υπερασπιστές της αλήθειας».

Ο άγιος κάνει λόγο για αναπόφευκτο θάνατο της χώρας μας από την ακολασία και την απερισκεψία των κατοίκων της. Ταυτόχρονα, οι δίκαιοι συνδέουν πάντα την κατάρρευση της ρωσικής γης με την έναρξη της Δευτέρας Παρουσίας του Σωτήρος:

«...Σίγουρα η ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας πλησιάζει. Οι άνθρωποι απομακρύνονται από την πίστη που περιγράφεται στις Αγίες Γραφές, γίνονται αποστάτες, αν και ο Αντίχριστος, εναντιούμενος στον Κύριο, δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο, το τέλος δεν θα έρθει μέχρι να ανατραπεί ο αυταρχικός, για την απομάκρυνση του οποίου ήδη γίνεται λόγος. Μετά από αυτό, ο κόσμος μας θα εισβάλει οριστικά από τον Ακάθαρτο, που θα καταστραφεί από τον Χριστό τη στιγμή της έλευσης Του.
Ο Αντίχριστος, έχοντας έρθει στη γη σύμφωνα με το θέλημα του διαβόλου, θα είναι δυνατός: θα αρχίσει να δείχνει σημεία και ψεύτικα θαύματα, να εξαπατά και να υποδουλώνει. Και αλίμονο σε όσους τον πιστεύουν - θα χαθούν, έχοντας απορρίψει την αληθινή πίστη. Μαζί της θα απορρίψουν τη δική τους Σωτηρία. Και τώρα ο Κύριος συγχωρεί τις αυταπάτες και τα ψέματα για να εξαφανίσει όλους εκείνους που δεν πιστεύουν στην αλήθεια, αλλά προτιμούν την εξαπάτηση. Τα ψέματα μας έχουν ήδη περικυκλώσει - ξεχύνονται από παντού».

Τα κηρύγματα του Αγίου Ιωάννη μας διδάσκουν να αξιολογούμε πνευματικά διάφορα γεγονότα - τόσο αυτά που δόθηκαν στην Αγία Γραφή, όσο και εκείνα στα οποία εμείς οι ίδιοι γινόμαστε συμμετέχοντες και αυτόπτες μάρτυρες. Με αυτόν τον τρόπο, γινόμαστε ικανοί να δούμε την ίδια την ουσία - την Πρόνοια του Κυρίου, η οποία εκδηλώνεται πάντα σε ορισμένες καταστάσεις που αποφασίζουν τη μοίρα του κόσμου μας.

Για το λόγο αυτό, η λεπτομερής μελέτη διαφόρων θεολογικών θεμάτων, καθώς και η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μπορεί να αποφέρει μεγάλο όφελος.
Ωστόσο, για εμάς τους ανθρώπους, μόνο αυτό που μας συμβαίνει στην πραγματικότητα έχει μεγάλη σημασία. Και, δυστυχώς, συχνά δεν καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να πάρουμε απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα της ζωής στρεφόμενοι στην εμπειρία και την ιστορία της Εκκλησίας.

Επίσκοπος Leonid Kavelin

Έτσι, χάρη στη μαρτυρία του επισκόπου Leonid Kavelin, μπορούμε να εξοικειωθούμε με ένα ενδιαφέρον επεισόδιο που σχετίζεται με τη ζωή του Μητροπολίτη Φιλάρετου.

Μια μέρα, ο πατέρας Λεωνίδ συμβούλεψε τον μέντορά του να γράψει τις σκέψεις του για τις διαφωνίες με εκείνους που υποστήριζαν τη διάσπαση της χώρας εκείνη την εποχή, αλλά ο Μητροπολίτης σήκωσε μόνο τους ώμους του, απαντώντας ότι δεν βλέπει το νόημα σε αυτό. Μετά από αυτό, εμπνευσμένος είπε στον μαθητή του ότι «ένιωθε ότι οι επόμενες στιγμές ήταν καλυμμένες με μαύρα σύννεφα, προμηνύοντας καταιγίδα. Σίγουρα θα ξεσπάσει και μετά από αυτό οι άνθρωποι, σοκαρισμένοι από τις συνέπειές του, θα ξεχάσουν όλα όσα συνέβησαν πριν».

Και λίγο πριν ο Μητροπολίτης δώσει την ψυχή του στον Κύριο, είπε στον πρύτανη της Λαύρας του Σεργίου ότι έβλεπε το δικό του παρελθόν πολύ πιο καθαρά και ευδιάκριτα από πριν. Τότε ο ηγούμενος του έκανε την εξής ερώτηση:

- Τι γίνεται με το μέλλον;
«Βλέπω επίσης το μέλλον», απάντησε ο Φιλάρετος.
- Και τι βλέπεις;
- Βλέπω πόσο τρομερές βροντές πλησιάζουν τη γη μας από τα δυτικά.

Επιπλέον, ο Άγιος Θεοφάνης είχε επαναλάβει προηγουμένως τα ακόλουθα λόγια περισσότερες από μία φορές:

«...Είμαστε βαλτωμένοι στα δυτικά λύματα και νομίζουμε ότι όλα είναι καλά. Οι γενιές θα αλλάξουν και, φοβάμαι, η Ορθόδοξη πίστη θα στερέψει εντελώς. Γιατί οι Γάλλοι ήρθαν στη γη μας χίλια οκτακόσια δώδεκα; Στάλθηκαν από τον Κύριο για να καταστρέψουν το κακό που τους είχαμε αφαιρέσει. Αυτή είναι η δικαιοσύνη του Επουράνιου Πατέρα: μπορείτε να θεραπευθείτε από την αμαρτία, αλλά ταυτόχρονα να παρασυρθείτε».

Το έτος χίλια εννιακόσια επτά, όταν η χώρα μας κυριεύτηκε από σιωπή, αδιαφορία και έλλειψη μετάνοιας, ο Ιωάννης της Κρονστάνδης είπε σε ένα από τα κηρύγματά του:

«Μετανοήστε, γιατί πλησιάζουν τρομεροί, επικίνδυνοι καιροί! Δεν μπορείτε καν να φανταστείτε πόσο τρομεροί και επικίνδυνοι θα είναι!».

Η εντύπωση που προκάλεσαν τα λόγια του δικαίου ήταν εκπληκτική: δέος κυρίευσε όλους όσοι ήταν παρόντες στην Εκκλησία εκείνη τη στιγμή, και κλάματα και λυγμοί άρχισαν ξαφνικά να ακούγονται από όλες τις πλευρές.

Ο Άγιος Ιωάννης υπήρξε ένθερμος αντίπαλος της επανάστασης σε όλη του την επίγεια ζωή και όλες οι ενέργειές του είχαν στόχο την υπεράσπιση της ορθόδοξης πίστης και του δίκαιου αυτοκρατορικού θρόνου.

dzen.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ :ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου