Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Οι πειρασμοί των εορτών!

Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Για μια ακόμη φορά θα αξιωθούμε να ζήσουμε το μεγάλο και κοσμοσωτήριο γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού μας.

Η αγία μας Εκκλησία μέρες τώρα μας προετοιμάζει με τη νηστεία, τις Ακολουθίες, τα αναγνώσματα, τη συμμετοχή μας στα ιερά Mυστήρια. Όλα μ’ ένα σκοπό: την πνευματική μας ανύψωση, τη βαθύτερη και ουσιαστικότερη μετοχή μας στο μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως.

 Και ενώ όλα μας βοηθούν και μας ανεβάζουν, ο πόλεμος του πονηρού γίνεται εντονότερος. Δεν σταματά ο διάβολος να μας ενοχλεί, να στήνει παγίδες, να μας δημιουργεί πειρασμούς τις άγιες αυτές ημέρες. Φρυάττει και προσ­παθεί λυσσαλέα με κάθε ­τρόπο και μέσο να χαλάσει τη διάθεσή μας, την πνευματική ατμόσφαιρα των ημερών, ώστε να μην κατορθώσουμε να βιώσουμε τα μεγάλα γεγονότα.

Είναι παρατηρημένο πως αυτό συμβαίνει σ’ όλες τις εορτές. Στις προεόρτιες ιερές στιγμές εμφανίζονται πει­ρασμοί που σκοτίζουν τις ψυχές των πι­στων.

Πειρασμοί που προέρχονται ει­τε από δημοσιεύματα ­αντιχριστιανικού περιεχομένου, είτε από προβολές και σχόλια με βέλη εναντίον της αγίας μας Εκκλησίας, είτε από παρουσιάσεις ψευδε­πίγραφων κειμένων που προσ­βαλ­λουν το πρόσωπο του Χριστού και αλ­λοι­ώνουν την αλήθεια, είτε από σκάνδαλα εκπροσώπων της Εκκλησίας κ.ο.κ.

Αλλά και μέσα στην εργασία μας, στο περιβάλλον μας, στην οικογένειά μας παρουσιάζονται ξαφνικά πειρασμοί: παρεξηγήσεις, διαφωνίες, ­θυμοί, μαλώ­­ματα από ασήμαντες αφορμές, αποστάσεις ψυχών.

Και ενώ η επιθυμία ο­­­λων μας ήταν να περάσουμε πνευματικά και άγια τις ημέρες αυτές, στο τέλος χαλάει η διάθεσή μας και μένει η στενοχώρια, η πικρία που τσακίζει ψυχικά και σωματικά τον άνθρωπο. Επιτυγχάνει ο πονηρός το σχέδιό του και δεν μας αφήνει να ωφεληθούμε από τη γιορτή με τον χαρούμενο τρόπο της δοξολογίας, αλλά καταφέρνει και αμαυρώνει την όλη εορταστική ατμόσφαιρα.

Ρώτησαν κάποτε τον αγιορείτη γε­ρον­τα Παΐσιο, γιατί να συμβαίνουν τέτοιοι πειρασμοί σε τόσο άγιες ημέρες; Και ο όσιος Γέροντας απάντησε: «Στις γιορτές ο Χριστός, η Παναγία, οι Α­­­γιοι έχουν χαρά και κερνούν, ­δίνουν ευλογίες, δώρα πνευματικά στους αν­θρώπους. Εδώ οι γονείς κερνούν όταν γιορτάζουν τα παιδιά τους, η οι ­βασιλείς χαρίζουν ποινές όταν ­γεννιέται καν­ένα βασιλόπουλο· οι Άγιοι γιατί να μην κεράσουν; Μάλιστα η χαρά που δίνουν κρατάει πολύ και βοηθιούνται πολύ οι ψυχές.

Γι’ αυτό ο διάβολος, επειδή το ξέρει αυτό, δημιουργεί πειρασμούς για να στερηθούν οι άνθρωποι τα θεία δώρα και να μη χαρούν ούτε να ωφεληθούν από τη γιορτή»1.

Πως πρέπει να σταθούμε μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση; Πρωτίστως, να περιμένουμε τους πειρασμούς να έλθουν. Να ­καταλάβουμε την ιερότητα της περιόδου, τον φθόνο του πονηρού και ν’ αναμένουμε τις επιθέσεις του. Μην ξαφνιαζόμαστε, μη θορυβούμαστε ούτε να πανικοβαλλόμαστε. Μην αφήνουμε να φεύγει από την ψυχή μας η ειρήνη και η χαρά που μας προσφέρουν οι εορτές με τα μηνύματά τους. Στις δύσκολες ώρες των πειρασμών να εμβαθύνουμε περισσότερο στα γεγονότα που εορτάζουμε και με τα πνευματικά μέσα – την προσευχή, την επικοινωνία με τον Πνευματικό μας, τους αδελφούς μας – ν’ αντιμετωπίζουμε τα «πεπυρωμένα» αυτά βέλη του πονηρού.

Έπειτα, να συντελούμε ώστε να ξεπερνούν τους πειρασμούς και οι άλλοι γύρω μας. Να γινόμαστε οι ειρηνο­ποιοί, όπως μας παραγγέλλει ο Κύριος. Να ρίχνουμε γέφυρες επικοινωνίας στους πληγωμένους συνανθρώπους μας. Αλλά και να οπλιζόμαστε με τα πνευματικά όπλα, «την πανοπλίαν του Θε­ου» (Εφ. 6, 13), και να εντείνουμε τις πνευματικές μας δυνάμεις εναντίον του πονηρού.

Ας έχουμε όμως και πλήρη εμπιστοσύνη στη λύση και βοήθεια που θα δώσει ο Θεός. Διότι ο άγιος Θεός, όταν δεί ότι δεν δώσαμε εμείς αφορμή για τον πειρασμό, αλλά αυτό έγινε μόνο από φθόνο του πονηρού, μας βοηθάει. Και ακόμη πιο θετικά μας ωφελεί, όταν εμείς παίρνουμε ταπεινά το σφάλμα επάνω μας και δεν κατηγορούμε κανέναν.

Τέλος, ας μην ξεχνούμε αυτό που μας λέει ο ιερός Χρυσόστομος: «Κάθε πειρασμός, κάθε θλίψη, κάθε επίθεση του διαβόλου, αν είμαστε προσεκτικοί και υπομονετικοί, μπορεί να μας προξενήσει μεγάλη ωφέλεια. Ο νοητός εχθρός επιτέθηκε με τόση μανία εναντίον του Ιώβ. Αλλά σε τι τον ζημίωσε τελικά; Σε τίποτα. Απεναντίας, του ­εξασφάλισε μεγαλύτερη αγιότητα και λαμπρότερη δόξα. Όταν εμείς είμαστε άγρυπνοι, ο διάβολος δεν μπορεί να μας βλάψει. Μπορεί όμως, άθελά του, να μας ωφελήσει, να μας αυξήσει την αρετή»2.

Ας χαρούμε και φέτος τα Χριστούγεννα με τον αγώνα που θα κάνουμε να ζήσουμε αληθινά τη μεγάλη εορτή αντιμετωπίζοντας πνευματικά τον οποιονδήποτε πειρασμό του πονηρού!

1.Γερ. Παισίου Αγιορείτου, Λόγοι, τομ. Δ΄: Οικογενειακή ζωή, σ. 163.
2. Θέματα ζωής, τομ. Α΄, Ι. Μ. «Παρακλήτου», Ωρωπός Αττικής 2003, σ. 35.

askitikon.eu

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου