Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

«Και τότε θα έρθει το τέλος» (Ματθ. 24:14). Σχετικά με τα σημάδια του τέλους του κόσμου.

 

Τα ανησυχητικά γεγονότα των τελευταίων μηνών κάνουν κάποιους να νιώθουν αποκαλυπτικά. Προκειμένου να αποφευχθεί ο περιττός πανικός, φαίνεται χρήσιμο να θυμόμαστε τι μας διδάσκει η Αγία Εκκλησία για τα σημεία που προηγούνται της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και του τέλους της παγκόσμιας ιστορίας.

340639.p - «Και τότε θα έρθει το τέλος» (Ματθαίος 24:14). Σχετικά με τα σημάδια του τέλους του κόσμου

Πιθανότατα δεν έχει περάσει ούτε ένας αιώνας από τη γέννηση του Χριστού στον οποίο η ανθρωπότητα ήταν απαλλαγμένη από τις προσδοκίες του επικείμενου τέλους του κόσμου. Οι απόστολοι με αγωνία ρώτησαν τον Κύριο: «Πες μας, πότε θα γίνει αυτό;» ( Ματθαίος 24:3 ). Οι πρωτοχριστιανικές κοινότητες ζούσαν εν αναμονή της επικείμενης έλευσης του Χριστού. «Μαρανάθα» - «Ο Κύριος έρχεται», έγραψε ο Απόστολος Παύλος στους Κορινθίους ( Α' Κορ. 16:22 ). «Ε, έλα, Κύριε Ιησού» ( Αποκ. 22:20 ), απηχούσε ο Απόστολος Ιωάννης ο Θεολόγος. Ο Απόστολος Παύλος έπρεπε να γράψει δύο επιστολές προς τους Θεσσαλονικείς Χριστιανούς, οι οποίοι ήταν μπερδεμένοι από το γεγονός ότι κάποιοι από τους Χριστιανούς είχαν ήδη πεθάνει, αλλά ο Χριστός δεν είχε έρθει ακόμα. Η πνευματική ζωή των χριστιανών τον 1ο και 2ο αιώνα χαρακτηριζόταν επίσης από ένταση λόγω περιοδικών διωγμών. Ενόψει αυτού, οι χριστιανοί των πρώτων αιώνων «δεν υπολόγιζαν τη μακρόχρονη ύπαρξη του κόσμου και περίμεναν το άνοιγμα της Βασιλείας του Χριστού» [1] .

Η εντατικοποίηση των διώξεων αύξησε αυτή την προσδοκία. Για παράδειγμα, ο διωγμός των αρχών του 3ου αιώνα, που ξεκίνησε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο, «φαινόταν τόσο σκληρός στους συγχρόνους που ένας από τους εκκλησιαστικούς συγγραφείς (Ιούδας), που εξήγησε τις εβδομάδες του Δανιήλ εκείνη την εποχή, πίστευε ότι η είχε έρθει ο ερχομός του Αντίχριστου» [2] .

Παρόμοια συναισθήματα εμφανίζονταν στη χριστιανική κοινωνία κάθε φορά που η ειρηνική ζωή διαταράσσονταν από πολιτικές και θρησκευτικές αναταραχές, αναταραχές και πολέμους.

Αποκαλυπτικές διαθέσεις αναδύονταν κάθε φορά που η γαλήνια, οικεία ζωή διαταράσσονταν

Οι αποκαλυπτικές προσδοκίες ήταν ευρέως διαδεδομένες στη Ρωσία στα τέλη του 15ου αιώνα. Μερικοί Ρώσοι ήταν τόσο σίγουροι ότι το τέλος του κόσμου θα ερχόταν το 1492 (7000 χρόνια από τη δημιουργία του κόσμου) που δεν έσπειραν σιτηρά εκείνη τη χρονιά.

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η προσδοκία του Αντίχριστου έγινε σταθερό υπόβαθρο στις επιδιώξεις των σχισματικών Παλαιών Πιστών. Έδωσαν ιδιαίτερες «ελπίδες» στο έτος 1666 από τη Γέννηση του Χριστού. Δεσμευμένος για 1000 χρόνια μετά τη Γέννηση του Χριστού, ο Σατανάς ελευθερώθηκε και κατέλαβε τη Ρώμη. Ο αριθμός του θηρίου που προστέθηκε σε αυτές τις χίλιες δίνει το 1666. Ο βασιλιάς ανακηρύσσεται Αντίχριστος, ο πατριάρχης ψευδοπροφήτης. Ωστόσο, ο χρόνος μας αναγκάζει να αναβάλουμε την προθεσμία:

«Το δέσιμο του Σατανά για 1000 χρόνια δεν πρέπει να υπολογίζεται από τη Γέννηση του Χριστού, αλλά από την ημέρα της καθόδου Του στην κόλαση: 1000+33½+666=1700. Ο Αντίχριστος βασιλεύει επίσης για 3½ χρόνια. Έτσι, το 1703 είναι το έτος του τέλους του κόσμου... Όλη αυτή η αόριστη θεολογία για τον Αντίχριστο χρειαζόταν για να «παρασύρει» τους απλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν με τόλμη την Εκκλησία... σε ένα φοβερό τραγικό κενό» [3] .

Η έντονη αποκαλυπτική διάθεση αυτής της εποχής συνοδεύεται από μαζικές αυτοκτονίες υποστηρικτών της παλιάς ιεροτελεστίας. Οι Παλαιοί Πιστοί αυτοπυρπολούνται, πνίγονται σε λιμνούλες και νηστεύουν μέχρι θανάτου. Οι μαζικές αυτοπυρπολήσεις είναι οι πιο συχνές. Οι ομάδες εκείνων που καταδικάστηκαν σε εκούσιο θάνατο στη φωτιά φτάνουν μερικές φορές σχεδόν τρεις χιλιάδες άτομα. Αναφορές για μαζικές «καψίματα» οπαδών της «παλιάς ιεροτελεστίας» υπάρχουν μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Οι ίδιοι οι σχισματικοί αντιλαμβάνονται την αυτοκτονία ως μαρτυρικό άθλο. Συχνά δεν βλέπουν άλλο τρόπο σωτηρίας.

«Είναι πραγματικά αδύνατο για μας να μην καούμε, δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάμε», παραδέχτηκε ένας από τους δασκάλους του σχίσματος, ο «Γέροντας Σέργιος», το 1722 [4] .

Το έτος 1666 θεωρείται εδώ και καιρό στους κύκλους των Παλαιών Πιστών ως ένα είδος αποκαλυπτικού ορόσημο. Το 1844, ο Άγιος Φιλάρετος (Ντροζντόφ)  σε ένα από τα σχισματικά βιβλία βρήκε τη διδασκαλία ότι «ότι από το 1666... ​​Οι Χριστιανοί που παντρεύονται είναι μια φωλιά από οχιές του Σατανά και των δαιμόνων του, μια άσχημη αυλή. ότι τώρα ο σατανάς εργάζεται στον πολλαπλασιασμό του ανθρώπινου γένους, και για τη σύλληψη μωρού, η ψυχή δίνεται από τον διάβολο» [5] .

Κατά τη διάρκεια της χολέρας του 1830-1831, δημιουργήθηκαν θέσεις καραντίνας γύρω από τη Μόσχα, μέσω των οποίων η είσοδος γινόταν με τη χρήση ειδικών πιστοποιητικών. Οι σχισματικοί άρχισαν να διαδίδουν φήμες ότι «υποτίθεται ότι ήρθε η ώρα του Αντίχριστου και ότι τα εισιτήρια καραντίνας, κατά τη γνώμη τους, δεν είναι τίποτα άλλο από μια σφραγίδα ή ένα σημάδι του Αντίχριστου» [6] .

Κατά τη διάρκεια της χολέρας του 1830–1831, οι σχισματικοί διέδιδαν φήμες ότι «τα εισιτήρια καραντίνας είναι σημάδι του Αντίχριστου».

Ο 19ος αιώνας χαρακτηρίστηκε από την εξάπλωση του αποκαλυπτικού συναισθήματος σε όλο τον κόσμο. Υπό την επίδραση της προσδοκίας του τέλους του κόσμου και ως αποτέλεσμα των προσπαθειών υπολογισμού του, σχηματίστηκαν γνωστές αιρέσεις όπως οι «Αντβεντιστές της έβδομης ημέρας» και οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά». Το καθορισμένο τέλος του κόσμου αλλάζει συνεχώς όπως είναι απαραίτητο, αλλά, παραδόξως, αυτά τα λάθη δεν εμποδίζουν τις επώνυμες και παρόμοιες αιρέσεις από το να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου.

Στον 20ό αιώνα, ειδικά στο δεύτερο μισό του, η εμφάνιση αποκαλυπτικών αιρέσεων μετατράπηκε σε μαζικό φαινόμενο. Προκύπτουν πολλές ολοκληρωτικές αιρέσεις, όπως ο «Ναός του Λαού», «Ναός του Ήλιου», «Η Πύλη του Ουρανού», «Αούμ Σινρίκιο» και άλλες, των οποίων οι πεποιθήσεις βασίζονται στο δόγμα του επικείμενου τέλους του κόσμου. Οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε μαζικές αυτοκτονίες και δολοφονίες. Δυστυχώς, αυτή η ανυπόμονη προσδοκία για το επικείμενο τέλος του κόσμου μερικές φορές αιχμαλωτίζει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Πολλοί άνθρωποι θυμούνται πώς μια ομάδα περισσότερων από 30 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων παιδιών) στην περιοχή της Penza «έθεσε» το τέλος του κόσμου για τον Μάιο του 2008. Αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν υπόγεια από το φθινόπωρο του 2007 έως τον Μάιο του 2008 εν αναμονή του Αρμαγεδδώνα. Επιπλέον, δεν έζησαν όλοι για να δουν το φως της δημοσιότητας.

Από τη σύντομη και ελλιπή ανασκόπηση που προσφέρεται παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η αναμονή για το τέλος αυτού του κόσμου δεν είναι πάντα ωφέλιμη για έναν Χριστιανό, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη, επιβλαβής και ακόμη και καταστροφική. Φυσικά, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι αυτός ο κόσμος είναι πεπερασμένος, ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει με τον ερχομό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού σε δόξα. Ωστόσο, η ορθόδοξη στάση σε αυτό το θέμα μαλακώνει από τη συνειδητοποίηση ότι για κάθε άτομο αρκεί να ανησυχεί για την προετοιμασία του θανάτου του, ο οποίος μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έγραψε για αυτό ως εξής:

«Ας υποθέσουμε ότι ο θάνατος ακολουθεί σε είκοσι χρόνια, σε τριάντα, σε εκατό χρόνια: τι σχέση έχει αυτό με εμάς; Για κάθε άνθρωπο το τέλος μιας ηλικίας δεν αποτελεί το τέλος της ζωής του; Γιατί είστε τόσο περίεργοι για τον παγκόσμιο θάνατο και γιατί προκαλείτε στον εαυτό σας θλίψη; Αλλά αυτό που μας συμβαίνει σε άλλες (περιπτώσεις) είναι το ίδιο και στην παρούσα. Όπως και σε άλλες (περιπτώσεις), εμείς, μη δίνοντας σημασία στις δικές μας υποθέσεις, ανησυχούμε για τους ξένους, λέγοντας: τάδε πόρνο, τάδε μοιχό, αυτός έκλεψε, αυτός προσέβαλε, αλλά δεν λέμε μιλάμε για τα δικά μας, αντίθετα, μας απασχολούν περισσότερο οι πράξεις όλων των άλλων ανθρώπων, παρά για τις δικές μας - έτσι κι εδώ, ο καθένας από εμάς, έχοντας εγκαταλείψει το ενδιαφέρον του για το δικό του τέλος, θέλει να μάθει για το κοινό θάνατος» [7] .

***

Παρόλα αυτά, ο Κύριος μας άφησε μέσω των ευαγγελικών σημείων που προηγούνται του τέλους του κόσμου. Είναι χρήσιμο για κάθε Χριστιανό να γνωρίζει αυτά τα σημάδια για να αποφύγει την περιττή ανησυχία. Ποια είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας για τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να επισημάνουμε την  αβεβαιότητα του χρόνου της Δευτέρας Παρουσίας.

  • «Αλλά για εκείνη την ημέρα και την ώρα κανείς δεν ξέρει, ούτε οι άγγελοι του ουρανού, παρά μόνο ο Πατέρας Μου» ( Ματθαίος 24:36 ).
  • «...μείνετε άγρυπνοι, γιατί δεν ξέρετε σε ποια ώρα θα έρθει ο Κύριός σας» ( Ματθαίος 24:42 ), λέει ο Χριστός στους μαθητές Του.

Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλες οι προσπάθειες προσδιορισμού της ημερομηνίας της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Εικασίες αυτού του είδους προέρχονται πάντα από σεχταριστικό περιβάλλον ή παρασύρονται από σεχταριστικό πνεύμα και αποτελούν απόδειξη δυσπιστίας στα λόγια του Ευαγγελίου, δηλαδή στα λόγια του ίδιου του Χριστού.

Οι εικασίες για την ώρα του τέλους του κόσμου προέρχονται πάντα από ένα σεχταριστικό περιβάλλον ή παρασύρονται από ένα σεχταριστικό πνεύμα

Επιπλέον, για τέτοιου είδους υπολογισμούς έχουμε μια άμεση απαγόρευση από τον Κύριο, την οποία άφησε στο πρόσωπο των αποστόλων σε όλους τους Χριστιανούς:

«Δεν είναι δική σας δουλειά να γνωρίζετε τους χρόνους ή τις εποχές που έχει ορίσει ο Πατέρας με την εξουσία Του» ( Πράξεις 1:7 ).

Οι προσπάθειες να αποκαλύψουμε με τόλμη το μυστικό της Πρόνοιας του Θεού δεν μπορούν να μας φέρουν κανένα όφελος και δεν θα μείνουν ατιμώρητες.

Ανάμεσα στα σημάδια του επερχόμενου αφανισμού του κόσμου είναι εκείνα που μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε εποχή της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτή είναι  η παρακμή της ηθικής, οι φυσικές και κοινωνικές καταστροφές, οι πόλεμοι, η εμφάνιση ψευδοχριστών και ψευδοπροφητών, η διάδοση ψευδών διδασκαλιών . Αυτό το είδος του φαινομένου υπήρχε πάντα, και οι πρόσφατοι καιροί θα διαφέρουν μόνο στον ακραίο βαθμό ανάπτυξής τους. Επειδή όμως κάθε παρακμή της δημόσιας ηθικής και οποιαδήποτε επιδείνωση των φυσικών συνθηκών ύπαρξης εκλαμβάνονται από την παλαιότερη γενιά ως ακραία, πρωτόγνωρη στο παρελθόν, αυτό το ζώδιο είναι ως επί το πλείστον υποκειμενικό στη φύση και δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως σταθερή κατευθυντήρια γραμμή στο υπό εξέταση ζήτημα.

Από τα πιο αντικειμενικά σημεία που προηγούνται της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού, πρέπει πρώτα να αναφερθεί  το κήρυγμα του Ευαγγελίου σε όλο τον κόσμο :

«Αυτό το ευαγγέλιο της βασιλείας θα κηρυχτεί σε ολόκληρο τον κόσμο ως μαρτυρία σε όλα τα έθνη. και τότε θα έρθει το τέλος» ( Ματθαίος 24:14 ).

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με πατερικές ερμηνείες, πρόκειται για κήρυγμα όχι από αιρετικούς και σχισματικούς, αλλά συγκεκριμένα από τους Ορθοδόξους. Χρειάζεται να πω πόσο μακριά είμαστε από αυτό; Μέχρι τώρα, ενώ βρίσκονται ακόμη στη γη, επιστημονικοί ταξιδιώτες κατά καιρούς ανακοινώνουν την ανακάλυψη νέων άγριων φυλών. Μερικές από αυτές τις φυλές ζουν σε ζούγκλες τόσο πυκνές που δεν βλέπουν ποτέ τον ήλιο. Επιπλέον, δεν μπορούσαν να ακούσουν τίποτα για τον Ήλιο της Αλήθειας - τον Χριστό. Όσο για το Ορθόδοξο κήρυγμα, υπάρχουν ακόμα πολλές γωνιές στη γη όπου κανένας Ορθόδοξος ιεραπόστολος δεν έχει πατήσει το πόδι του.

Πριν από το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο και τις πατερικές ερμηνείες, θα υπάρξει επίσης  μαζική μεταστροφή του Ισραηλινού λαού στον Χριστό  (Βλέπε: Ρωμ. 11:25–26 ).

Επιπλέον, της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού θα προηγηθεί  το παγκόσμιο κήρυγμα δύο προφητών  (βλέπε: Αποκ. 11:3 ), ένας εκ των οποίων είναι ο προφήτης Ηλίας. Ο προφήτης Μαλαχίας μίλησε για αυτό στην Παλαιά Διαθήκη:

«Ιδού, θα σας στείλω τον Ηλία τον προφήτη πριν από την έλευση της μεγάλης και φοβερής ημέρας του Κυρίου» ( Μαλ. 4:5 ).

Ο ίδιος ο Κύριος προειδοποίησε σχετικά:

«...είναι αλήθεια ότι ο Ηλίας  πρέπει να  έρθει πρώτος και να τακτοποιήσει τα πάντα» ( Ματθαίος 17:11 ).

Ο δεύτερος προφήτης συνήθως νοείται ως ο προπάτορας Ενώχ ή (λιγότερο συχνά) ο προφήτης Μωυσής.

Και φυσικά, το πιο διάσημο σημάδι που προηγείται του τέλους του κόσμου είναι  η έλευση του Αντίχριστου . Θα είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο: «άνθρωπος της αμαρτίας, γιος καταστροφής» (2 Θεσ. 2:3). Σύμφωνα με το Βιβλίο της Αποκάλυψης του Αγίου Αποστόλου Ιωάννη του Θεολόγου, ο Αντίχριστος θα έρθει ως παγκόσμιος άρχοντας:

«...και του δόθηκε εξουσία πάνω σε κάθε φυλή και λαό και γλώσσα και έθνος» ( Αποκ. 13:7 ).

Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πριν από το τέλος του κόσμου, όλα τα επίγεια κράτη θα ενωθούν σε ένα, το οποίο δεν υπάρχει ακόμη στην πραγματικότητα.

Επιπλέον, αυτός ο παγκόσμιος άρχοντας θα είναι ένας σκληρός μαχητής κατά του Θεού και αντίπαλος του Χριστού:

«Και του δόθηκε στόμα που λέει μεγάλα πράγματα και βλασφημίες» ( Αποκ. 13:5 ).

Θα απαιτήσει τη θεία τιμή και λατρεία από την ανθρωπότητα:

«...στο ναό του Θεού θα καθίσει ως Θεός, δείχνοντας ότι είναι Θεός» ( Β΄ Θεσ. 2:4 ).

Αυτή η λατρεία θα καταγραφεί με ένα σημάδι στο σώμα του λατρευτή, δηλαδή, στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο «το σημάδι, ή το όνομα του θηρίου, ή ο αριθμός του ονόματός του» ( Αποκ. 13:17 ). ).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο βιβλίο της Αποκάλυψης, η λατρεία του Αντίχριστου («του θηρίου») και η λήψη του σημάδια απεικονίζονται ως αλληλένδετα μέρη της απόδοσης θεϊκής τιμής στον Αντίχριστο:

«...όποιος προσκυνήσει το θηρίο και την εικόνα του και λάβει το σημάδι του στο μέτωπό του ή στο χέρι του, θα πιει το κρασί της οργής του Θεού... και όσοι προσκυνούν το θηρίο και την εικόνα του και λαμβάνουν το χάραγμα του Το όνομά του δεν θα έχει ανάπαυση μέρα ή νύχτα» ( Αποκ. 14:9–11 ).

Δηλαδή, η αποδοχή του σήματος του Αντίχριστου θα είναι συνειδητή και εκούσια, θα προηγηθεί απάρνηση του Θεού, λατρεία του Αντίχριστου και αναγνώρισή του ως Θεού.

Ο Αντίχριστος δεν θα βάλει το σημάδι με τη βία. Η αποδοχή του σήματος του Αντίχριστου θα είναι συνειδητή και εκούσια

Το σωματίδιο «αντί» μεταφράζεται από τα ελληνικά όχι μόνο ως «κατά», αλλά και ως «αντ' αυτού». Ο Αντίχριστος δεν είναι μόνο αντίπαλος του Χριστού, αλλά και μιμητής του Σωτήρα, προσπαθώντας να αντικαταστήσει τον Χριστό, να είναι αντί του Χριστού. Το σημάδι του Αντίχριστου δεν θα είναι παρά μια παρωδία του Χριστιανικού Μυστηρίου του Βαπτίσματος. Αυτός που πλησιάζει το βάπτισμα αρνείται «ο Σατανάς και όλα τα έργα του» και ενώνεται με τον Χριστό και το ίδιο το Μυστήριο τελείται σύμφωνα με την πίστη αυτού που βαπτίζεται. Και αυτός που δέχεται τον Αντίχριστο αντί για τον Θεό πρέπει πρώτα να απαρνηθεί τον Χριστό και να προσκυνήσει τον Αντίχριστο ως θεό και σωτήρα του. Χωρίς αυτή την απάρνηση και τη λατρεία, το σήμα είναι ανούσιο και αναποτελεσματικό.

Επομένως, ο Αντίχριστος δεν θα βάλει το σημάδι με τη βία. Θα εκφοβίσει όσους αντιστέκονται και θα τους στερήσει τα προς το ζην:

«Και θα κάνει όλους, μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, ελεύθερους και σκλάβους, να λάβουν ένα σημάδι στο δεξί τους χέρι ή στο μέτωπό τους, και ότι κανείς δεν θα μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει εκτός από αυτόν που το έχει. «το σημάδι, ή το όνομα του θηρίου, ή ο αριθμός του ονόματός του» ( Αποκ. 13:16–17 ).

Ο Αντίχριστος θα σκοτώσει ακόμη και όσους αρνούνται να προσκυνήσουν αυτόν ή την εικόνα του:

«Και του δόθηκε να βάλει πνεύμα στην εικόνα του θηρίου, για να μιλάει και να ενεργεί η εικόνα του θηρίου, για να θανατωθεί όποιος δεν προσκυνούσε την εικόνα του θηρίου» ( Αποκ. 13). :15 ).

Αλλά το σήμα δεν θα εισαχθεί με τη βία ή κρυφά. Διαφορετικά, δεν θα έχει περισσότερη δύναμη από μια κρατική σφραγίδα σε ένα λευκό φύλλο χαρτιού. Επομένως, μερικές σύγχρονες διδασκαλίες που κηρύττουν την «ακούσια», «αυτόματη» αποδοχή του σήματος του Αντίχριστου και, κατά συνέπεια, τον όχι λιγότερο αυτόματο θάνατο ενός ατόμου φαίνονται περίεργες.

Έτσι, μπορούμε να δούμε ότι οι φόβοι για τον ερχομό του Αντίχριστου και το σημάδι του που διαδίδονται από μερικούς ανθρώπους είναι πρόωροι και ανασφαλείς, και ότι για εμάς, τους σύγχρονους Χριστιανούς, είναι πιο χρήσιμο να θυμόμαστε τις αμαρτίες μας και να σκεφτόμαστε τον δικό μας θάνατο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα λόγια του αγίου Νείλου του Μυρορέματος, το σημάδι του Αντίχριστου στην καρδιά είναι η εκδίκηση [8] , και εκείνος που δεν έχει απαλλαγεί από αυτό το πάθος πεθαίνει χωρίς κανένα εξωτερικό σημάδι. Όσοι είναι πιστοί στον Χριστό και την Εκκλησία Του, προσπαθούν να τηρούν τις εντολές Του, έχουν συνηθίσει να καταφεύγουν στον Θεό στην προσευχή και προσεγγίζουν ταπεινά τα Εκκλησιαστικά Μυστήρια, ο Κύριος δεν θα τους αφήσει να αγνοούν τις πονηριές του διαβόλου και θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα κόλπα του :

«Και ιδού, είμαι μαζί σας μέχρι το τέλος του αιώνα. Αμήν» ( Ματθαίος 28:20 ).

Αντρέι Γκορμπατσόφ

28 Μαΐου 2020

Πηγή: Pravoslavie.ru

azbyka.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου