Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο άγνωστος «πόλεμος» πού παίχτηκε μέσα στα Δικαστήρια για την αργία της Κυριακής…


RIZOS

«Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ( και ακόμα ) δεν είναι υπεράνω από Δόγμα και Θρησκεία» τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος, κατά τη «μαραθώνια» ακροαματική διαδικασία των προσφυγών του Εμπορικού κόσμου κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές...

«Μάχη» δόθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το καυτό αυτό ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ ο κ. Ρίζος ήταν αρκετά σκληρός, λόγω της απουσίας των αναγκαίων μελετών πριν την έκδοση της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία  των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.
Ο δικηγόρος των εμπόρων επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι, με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του, καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων...
KYRIAKH-OFF


Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει, θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού. Εξάλλου, το 85% των εμπόρων διαφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Παράλληλα, οι έμποροι προσκόμισαν πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, που καταδεικνύει ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων δεν υπήρχε ούτε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα, ούτε και κερδοφορία...
Αναλυτικότερα, η μελέτη καταγράφει ότι μέσα στην αυξημένη τουριστική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού δεν έγιναν προσλήψεις εμποροϋπαλλήλων και αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων από τη λειτουργία τους τις Κυριακές. Η επιβάρυνση των καταστηματαρχών ήταν κατά 65%  αισθητή και κατά 35% λιγότερο αισθητή, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ακόμη, τόνισε ο εμπορικός κόσμος ότι είναι αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η υπουργική απόφαση, που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Ακόμη, η επίμαχη υπουργική απόφαση που επιτρέπει πιλοτικά για ένα χρόνο την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, είναι «εξαιρετικά βλαπτική» για τους εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς, λόγω του ανταγωνισμού, αναγκάζονται να εργάζονται και τη μοναδική ημέρα της εβδομάδας που είχαν αργία.
Ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε από την πλευρά του ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν έχουν το ίδιο έννομο συμφέρον οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστήριξε ακόμη ότι, ναι μεν στη Γερμανία η αργία της Κυριακής αποτελεί ψυχική ανάπαυση, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη.
Στο σημείο αυτό ο κ. Ρίζος επισήμανε ότι θα σταθμιστεί από το ΣτΕ η προστασία της Κυριακής αργίας και σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο, ενώ τόνισε ότι «ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία».
Ο πρόεδρος του ΣτΕ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι το δικαστήριο αφουγκράζεται τη ροή των πραγμάτων και, απευθυνόμενος προς τη δικηγόρο του Δημοσίου, επισήμανε ότι η διοίκηση βγάζει ένα νόμο που δεν έχει αιτιολογική έκθεση, αλλά δεν έχει και τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες.
Απαντώντας στα επιχειρήματα της δικηγόρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ότι δεν μπορούν να «βαδίσουν» τα νέα τουριστικά προϊόντα, χωρίς να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, καθώς ο τουρίστας δεν μπορεί να ξέρει πότε τα καταστήματα είναι ανοικτά και πότε όχι, ο κ. Ρίζος παρατήρησε: «Δηλαδή, θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει;». Και προσέθεσε ο πρόεδρος τους ΣτΕ: «Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα».
Στην επιχειρηματολογία, γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τα καταστήματα που είναι ανοικτά τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, ο κ. Ρίζος απάντησε ότι «αυτό είναι απλό» και συνέχισε: «Ο νομοθέτης είναι σοφός. Έλαβε υπόψη του τις τοπικές ιδιομορφίες».
Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη Μύκονο, όπου τα καταστήματα 6 μήνες είναι ανοικτά όλο το 24ώρο και οι καταστηματάρχες τους υπόλοιπους 6 μήνες ταξιδεύουν και νεκρώνει μια πόλη, αλλά βέβαια, προσέθεσε ο κ. Ρίζος, οι καταστηματάρχες έχουν υπερκέρδη.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν, μεταξύ των άλλων, ότι το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έγινε σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και σημείωσε ότι πολύ κλάδοι εργαζομένων απασχολούνται τις Κυριακές.
Παράλληλα, ο κ. Ρίζος ζήτησε από τους δικηγόρους του Δημοσίου να ενημερώσουν το δικαστήριο ποιες ήταν οι προπαρασκευαστικές εργασίες που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης πριν την εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου απάντησαν ότι τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των αδειών των υπαλλήλων, δεν μπορούσαν να προσκομίσουν στο ΣτΕ στοιχεία και για το λόγο αυτό θα τα προσκομίσουν τώρα.
Στο Σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣτΕ, σε αρκετά έντονο ύφος, τόνισε: «Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη». Και προσέθεσε στο ίδιο ύφος: «Πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία».
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει  η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική  Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και δέκα έμποροι.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται πριν το τέλος του 2014.
Πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας τους ΣτΕ μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, η οποία δεν επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων  τις Κυριακές.''    http://www.kivotoshelp.gr/index.php/eidhseis/671-o-agnostos-polemos-poy-paixtike-mesa-sta-dikastiria-gia-tin-argia-tis-kyriakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου