Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Τα προφίλ των πέντε νέων Μητροπολιτών.


Τα προφίλ των πέντε νέων Μητροπολιτών

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Με την πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Καστορίας, Πολυανής και Κιλκισίου, Περιστερίου, Θήρας Αμοργού και Νήσων ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες, ύστερα από δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Η τελευταία συνεδρίαση ήταν πολύωρη καθώς χρειάστηκαν περίπου δώδεκα ώρες ώστε να ολοκληρωθούν η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέων Μητροπολιτών και η ανάγνωση των Μεγάλων Μηνυμάτων η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών μόνο με την παρουσία των Ιεραρχών, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την πανδημία του κορωνοϊου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.

Με δηλώσεις του στο φακό του PEMPTOUSIA TV , απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου Δημήτρη Στρουμπάκου, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση σκιαγραφώντας τα προφίλ των πέντε νέων Μητροπολιτών.

Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

“Ήταν μια από τις μεγάλες συνεδρίες. Συμπληρώνουμε δώδεκα ώρες από το πρωί, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό. Έχουμε πέντε καινούργιους Μητροπολίτες. Νέα παιδιά, μορφωμένους με παραδοσιακά θεμέλια, αλλά με νέους ορίζοντες. Είναι αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα ο κόσμος μας, η πατρίδα μας, δηλαδή τις παραδοσιακές μας θέσεις να μην τις θεωρούμε κάτι για το ντουλάπι αλλά να τις χρησιμοποιήσουμε με τα μέτρα της εποχής μας, με τι νοοτροπία της εποχής μας, με τις ανάγκες της ανάγκες της εποχής μας. Λοιπόν, να ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας οι πέντε νέοι Μητροπολίτες να είναι οι στενοί συνεργάτες μας, δηλαδή των παλαιών Αρχιερέων, για να μπορέσουμε και εμείς να πάρουμε από αυτούς κάτι από τη νεότητά τους”, δήλωσε.

Η εκλογική διαδικασία

Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες στις Ιερές Μητροπόλεις Λαγκαδά Λιτής και Ρεντίνης, Καστορίας, Πολυανής και Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας, Αμοργού και Νήσων, καθώς από το πρωί της Παρασκευής η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προέβη στην πλήρωση των κενών θέσεων κατά την τελευταία ημέρα των τακτικών εργασιών της στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Συγκεκριμένα εξελέγησαν:

ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής – Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης, λαμβάνοντας 55 ψήφους,

ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος – Μητροπολίτης Καστορίας, λαμβάνοντας 48 ψήφους,

ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης – Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, λαμβάνοντας 58 ψήφους,

ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς – Μητροπολίτης Περιστερίου, λαμβάνοντας 64 ψήφους,

και ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης – Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων, λαμβάνοντας 61 ψήφους.

Μετά το πέ­ρας της Συ­νε­δρίασης, ακο­λού­θησε το Μι­κρό Μή­νυμα των νε­ο­ε­κλε­γέν­των Μη­τρο­πο­λι­τών στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου. Κατά την κρα­τούσα Εκ­κλη­σι­α­στική Τάξη οι εψηφισμένοι Μη­τρο­πο­λί­τες έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Κα­θο­λι­κού της Ιεράς Μο­νής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, χο­ρο­στα­τούν­τος του Μα­κα­ρι­ω­ταάτου Προέδρου, Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Αθη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ιε­ρω­νύ­μου, πα­ρου­σία πολ­λών Ιεραρχών.

Η είδηση την εκλογής σκόρπισε χαρά και συγκίνηση στις κατά τόπους Εκκλησίες αλλά και στα οικία πρόσωπα των νέων Μητροπολιτών. Εμφανώς συγκινημένος ο κατά σάρκα πατέρας του εψηφισμένου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, κ. Γέωργιος Αντωνίου μίλησε αποκλειστικά στην PEMPTOUSIA TV και τον Δημήτρη Στρουμπάκο για την εκλογή του υιού του.

Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, τελέστηκε η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμε­νου Μη­τρο­πο­λι­του Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Οι υπόλοιπες χειροτονίες θα γίνουν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

– Την Κυριακή 10 Οκτω­βρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμε­νου Μη­τρο­πο­λι­του Καστορίας κ. Καλλινίκου.

– Το Σάββατο 16 Οκτω­βρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμε­νου Μη­τρο­πο­λι­του Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.

– Την Κυριακή 17 Οκτω­βρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμε­νου Μη­τρο­πο­λι­του Περιστερίου κ. Γρηγορίου.

– Την Δευτέρα 18 Οκτω­βρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμε­νου Μη­τρο­πο­λι­του Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου.

Ποιοι είναι οι νέοι Μητροπολίτες

Ακολουθούν τα βιογραφικά των εψηφισμένων Μητροπολιτών:

α. Λαγκαδά Πλάτων Κρικρής

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων (Κρικρής) εγεννήθη στην Ιερά νήσο της Πάτμου το έτος 1962, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές και απεφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή. Το έτος 1977 εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός υπό του θείου του, μακαριστού Καθηγουμένου Ισιδώρου (μετέπειτα Επισκόπου Τράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων, προς τιμήν του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδου, συγγενούς εκ πατρός του. Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή Βιβλιοθήκη.

Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983, διορίσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985, υπηρετήσας στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, αναπτύξας πλούσια πνευματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενοριακής ποιμαντικής. Επί δεκαετίαν εξέδιδε και διηύθυνε το μηνιαίο περιοδικό «Ενοριακή Διακονία». Το 1997 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου έως σήμερα διακονούσε ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημήτρίου Αμπελοκήπων, τον οποίον εξωράισε, επεράτωσε δε και εξόπλισε Ενοριακό Ξενώνα Φιλοξενίας, ιδρύσας εντός αυτού Παρεκκλήσιο προς τιμήν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ζωηρό το ενδιαφέρον του για την Εκκλησιαστική Ιστορία και την σχέση της Εκκλησίας με το Γένος. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1996-1998). Το επόμενο έτος έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης (master) στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Δογματικής Θεολογίας με τον βαθμό Άριστα. Το 2002 εκπονήσας διδακτορική διατριβή ανεκηρύχθη αριστούχος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επί τετραετίαν υπηρέτησε ως Συνεργάτης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια». Από το 1998 έως σήμερον υπηρετεί ως Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Εισηγητής της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Επιμελητής εκδόσεως των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Είναι μέλος της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λογοτεχνικής Εταιρείας και συμμετέσχε σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές, συνδιασκέψεις και συνέδρια. Δίδαξε σε σχολές γονέων και σε συνάξεις φοιτητών και επιστημόνων. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, έχει δώσει διαλέξεις και έχει συγγράψει μελέτες θεολογικού και ιστορικού κυρίως ενδιαφέροντος.

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

β. Καστορίας Καλλίνικος Γεωργάτος

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος (Νικόλαος Γεωργάτος) του Ευαγγέλου και της Μαρίας γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλης, το 1966. Επεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Έδεσσα (1984). Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1986). Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Θεολογικό Τμήμα (2000). Παρηκολούθησε τα Σεμινάρια Κατηχητών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (1994-1995). Παρακολουθεί ανελλιπώς από τα νεανικά του χρόνια τα θεολογικά μαθήματα του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Εργάσθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα επί τετραετία βοηθώντας τον πατέρα του σε τεχνικές εργασίες (ψυκτικός-μηχανικός) παρακολουθώντας και για ένα έτος ταχύρρυθμο τμήμα Σχολής ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό, ως πυροβολητής μέσων αρμάτων μάχης, στην Αυλώνα Βοιωτίας, στην Ρόδο και στο Λιτόχωρο Πιερίας (1990-1991).
Μετά την αποστράτευσή του εργάσθηκε ως Διδάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στα Σεβαστιανά Εδέσσης, στην Κρήτη, στην Δυτική Αττική, στην Αθήνα και στην Αιτωλοακαρνανία (1991-1999). Μετά την ενθρόνιση (1995) του πνευματικού του πατρός, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, τον ακολούθησε στην Ναύπακτο, όπου εργάσθηκε ως Γραμματεύς, οδηγός του αυτοκινήτου και ως αρχειοθέτης.

Στην μοναχική κουρά του (1999) έλαβε το όνομα του πνευματικού του παππού και Μητροπολίτου της ιδιαιτέρας πατρίδος του, Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης. Χειροτονήθηκε Διάκονος (1999) και Πρεσβύτερος (2000) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου (2000) και την διακονία της πνευματικής πατρότητος (2003). Υπηρέτησε επί τριετία ως Εφημέριος-Ιεροκήρυξ στην Ορεινή Ναυπακτία (2000-2003). Διετέλεσε Γραμματεύς του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης (2003-2017). Διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (2003). Διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με απόφαση τής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (2017).

Διηκόνησε ως Κατηχητής, ως υπεύθυνος της Κατασκηνώσεως αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως (2001 και εντεύθεν) και ως υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως (2002 και εντεύθεν).
Συνόδευσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου σε ιεραποστολικά ταξίδια του στο Εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία, Γεωργία, Ρωσία, Βουλγαρία, Αμερική, Κύπρο, Αυστρία). Συνόδευσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου στην Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης (2016). Συντονίζει το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (2013 και εντεύθεν). Συντονίζει την λειτουργία της ιστοσελίδας και της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook) της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου. Επιμελείται την εκπομπή Ανθολόγιον Θεολογίας στον Ρ/Σ της Πειραϊκής Εκκλησίας (2017 και εντεύθεν). Βοηθά στην έκδοση των βιβλίων του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Συγγραφή-εκδόσεις:

–Συντάκτης και υπεύθυνος τυπογραφείου της έκδοσης της Εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» (1996-2017).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Η κιβωτός της Ναυπακτίας – Ι.Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης (2004).

–Μια φωνή από την Νινευή (2004).

–Επικεφαλής της Επιτροπής έκδοσης του τόμου: Δεκαετία Αρχιερατείας Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου (2005).

–Σειρά 12 άρθρων – κηρυγμάτων στο περιοδικό Εφημέριος (2007).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Ένα Εκκλησιολογικό πρόβλημα (2008).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Τελετής Σύναξις, αναγόρευση Μητροπολίτου Ναυπάκτου σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Ιωαννίνων (2009).

–Η οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή κατά τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό (2019).

–Συνέγραψε σειρά θεατρικών έργων για τις εορταστικές εκδηλώσεις Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (1999-2019, ενδεικτικώς: «Τίμια δώρα ή σ’ ευχαριστώ», «Τα Χριστούγεννα του Παπαχαραλάμπους ή Το λουλούδι της ξενιτειάς», «Απορίες προς τον Χριστό», «Το όνειρο του Υπουργού», «Ο Γέροντας Παΐσιος και οι νέοι», «Τα Χριστούγεννα του μικρού Παΐσιου», «Φως ιλαρόν», «Αναζήτηση: Πού είναι ο Θεός σου;» κ.ά.)

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Καστορίας.

γ. Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος) Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης του Γεωργίου και της Ελένης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το έτος 1969.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1992 και Πρεσβύτερος το έτος 1994, υπό του Γέροντός του, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τράλλεων κυρού Ισιδώρου.

Υπηρέτησε από του έτους 1995 και έως της εκλογής του στον Ιστορικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επί της οδού Κυδαθηναίων στην περιοχή της Πλάκας.

Παράλληλα, από του έτους 2001 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Διευθυντής του Γραφείου Επικυρώσεων και Γραμματεύς των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Πολιτιστικής Ταυτότητος και Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, καθώς και ως Μέλος της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Είναι Απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας και της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Στον αιωνόβιο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως ανέπτυξε πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο, διοργανώνοντας και εποπτεύοντας: 1. Ενοριακή Εξομολόγηση, 2. Σχολή Γονέων, 3. Φοιτητική Ομάδα Νέων, 4. Κατηχητική Δράση μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου, 5. Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής, 6. Ποιμαντική Γάμου, 7. Ποιμαντική Βαπτίσεων, 8. Κύκλο ανοικτών Διαλέξεων, 9. Μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, 10. Μαθήματα Παραδοσιακών Ελληνικών Χορών, 11. Ποιμαντική Πενθούντων, 12. Φοιτητική Ομάδα Μελέτης Πατερικών Κειμένων, 13. Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης, 14. Ομάδα Αιμοδοσίας, 15. Σεμινάρια επιμορφώσεως Δασκάλων και συγκεκριμένα με θέμα την Δυσλεξία και 16. Αθλητικές Ενοριακές Ομάδες Μπάσκετ και Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πίνγκ-Πόνγκ).

Από του έτους 2008 μερίμνησε για την ανακαίνιση του ως άνω Ιστορικού Ιερού Ναού.

Επί σειρά ετών διακόνησε ως υπεύθυνος Προγραμμάτων για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό, παραχωρώντας το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο (το οποίο και ανακαίνισε το έτος 1997) για τις συνάξεις των Ομάδων αυτών.

Κατά την διάρκεια της διακονίας του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργάνωσε Σεμινάρια, Ημερίδες, Συνέδρια (λ.χ. Αρχιτεκτονικής Τέχνης και Ναοδομίας), Διεθνείς Εκθέσεις και από του έτους 2012 ήταν Υπεύθυνος για την διοργάνωση των 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων, τα οποία ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του έτους 2020, με θέμα την Επανάσταση του 1821.
Ακόμη ήταν Επιμελητής των κατ’ έτος εκδιδομένων Τόμων των Πρακτικών (δέκα εν συνόλω) των Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων.

Ως Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ήταν υπεύθυνος της Πανελλήνιας Ομάδας Εργασίας Πανεπιστημιακών Διδασκάλων και καθηγητών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως για την συγκέντρωση του εκπαιδευτικού υλικού και την έκδοση υπό της Αποστολικής Διακονίας των τριών Βιβλίων της Ιστορίας (1. «Ο Όμηρος ταξιδεύει στην αρχαιότητα και αναζητά την αλήθεια», 2. «Ο Όμηρος ζει στη Βασιλεύουσα και αναζητά την αλήθεια» και 3. «Ο Όμηρος ξεφυλλίζει την Ιστορία και παλεύει για τη λευτεριά»), καθώς και των τριών συμβουλευτικών εγχειριδίων, τα οποία βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας.

Ως Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ήταν επίσης υπεύθυνος για το Πρόγραμμα των 261 Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον επίσημο εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Επίσης συμμετέσχε ως Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στην κοινή Ομάδα Εργασίας Πολιτείας και Εκκλησίας μετά της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εκπόνηση Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Τέλος, έχει εκπροσωπήσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχει συμμετάσχει ως Εισηγητής και Σύνεδρος σε Συνέδρια και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Τύπο.

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου.

δ. Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος (Παπαθωμάς) γεννήθηκε το 1960 στα Νάματα του Δήμου Ασκίου-Βοΐου του Νομού Κοζάνης.

Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978-1986) και στην συνέχεια καθηγητής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ως Εφέδρου Αξιωματικού Πυροβολικού (1982-1985), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές (Υφηγεσία) στο Παρίσι (1988-1997).

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου 1998. Ως κληρικός υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Κιλκίς (1998-1999 & 2009-2010), στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας-Παρίσι (1999-2005) και στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας-Ταλλίνη (2005-2009). Από άποψη διοικητικών θέσεων, διετέλεσε στις Μητροπόλεις αυτές Πρωτοσύγκελλος, και Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς, καθώς και Σχολάρχης στο Εκκλησιαστικό Λύκειο του Κιλκίς και στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Άγιος Πλάτων» Ταλλίνης. Από το 2010 έως σήμερα (2021) υπηρετεί ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Είναι Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Άγιος Σέργιος» Παρισίων και στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών ΣΩΚΡΑΤΗΣ-GRATIANUS (Παρίσι XI), καθώς και Υφηγητής της Νομικής Σχολής Jean Monnet του Πανεπιστημίου Paris XI. Είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFOST), αντιπρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής και μέλος του «Ινστιτούτου Ερευνών για την Μελέτη των Θρησκειών» (Institut de Recherches pour l’Étude des Religions-I.R.E.R.) του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόννης. Συνέγραψε και δημοσίευσε 25 βιβλία και 120 άρθρα στους τομείς της Θεολογίας, του Κανονικού Δικαίου και της Συγκριτικής Θρησκειολογίας-Εθνολογίας.

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου.

ε. Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος 

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1970. Μετά την αποφοίτησή του από την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, εφοίτησε και έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη μοναχός την 1.11.1993 στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη υπό του τότε καθηγουμένου μακαριστού Αρχιμανδρίτου Χριστοφόρου Παπαδοπούλου. Σεπτή εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ χειροτονήθηκε Διάκονος την 2.11.1993 υπό του Μητροπολίτου Γρεβενών κυρού Σεργίου και Πρεσβύτερος την 17.6.1995 υπό του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Κερνίτσης κυρού Λεοντίου και αυθημερόν έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Ως Διάκονος υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, ενώ ως Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους, αναπτύσσοντας πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και κατηχητικό έργο. Ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ως είρηται Ιερού Ναού εργάστηκε για την αποπεράτωση και αγιογράφησή του, καθώς και για την εκ βάθρων ανοικοδόμηση Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.

Το έτος 1994 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μετακλητός υπάλληλος στην τότε οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 1999 μετετέθη στις Κεντρικές υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου όπου μέχρι της εκλογής του υπηρέτησε ως Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί.

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης.

orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου