Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Δεν έχουν όριο οι Τούρκοι-”Να πουλήσουμε την Αγία Σοφία για να ξεχρεώσουμε”-Τρέμουν την μετατροπή σε Τζαμί.

Η Αγία Σοφία δεν πουλιέται σε κανέναν αφού είναι ο προμαχώνας της Ορθοδοξίας.

Πριν από ενάμιση χρόνο, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο, ανοίγοντας διάπλατο τον δρόμο για να μετατρέψει τον ναό-σύμβολο του Χριστιανισμού ο “σουλτάνος' σε τζαμί.


Σήμερα με δεδομένα πλέον τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, την κατρακύλα της λίρας και την αδυναμία ύπαρξης συναλλάγματος, μεγάλη τουρκική εφημερίδα, μεταφέροντας δήθεν αιτήματα πολιτών ζητά ουσιαστικά να πουληθεί η Αγία Σοφία για ξεχρεωθεί μέρος του τεράστιου χρέους της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκλητικά δημοσιεύματα για τον πιο ιερό και ιστορικό ναό της χριστιανοσύνης, απλά αυτήν την περίοδο οι τουρκικές προκλήσεις ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο όριο.


“Ας πουλήσουμε την Αγία Σοφία. Ένα τρομερό θέμα για το τζαμί της Αγίας Σοφίας άνοιξε στο διαδίκτυο (Ekşi Sözlük). Ένας χρήστης πρότεινε την πώληση της Αγίας Σοφίας. Ένας άλλος χρήστης σχολίασε, «Ετσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί ως τζαμί, ας το πουλήσουμε».

Χρήστες πρότειναν να πουλήσουμε την Αγία Σοφία για να συμπληρώσουμε το συναλλαγματικό απόθεμα της χώρας. Άλλοι χρήστες υποστήριξαν αυτήν την πρόταση, ενώ ορισμένοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να πουν ότι «η Αγία Σοφία δεν λειτουργεί ως τζαμί», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Από τέτοιες δημοσιεύσεις κατανοούμε καλά το πραγματικά τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο που έχουν εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες λόγω της άφρονας πολιτικής του Ερντογάν, αλλά αποδεικνύεται και κάτι άλλο ίσως πιο σημαντικό.

Πρόκειται για το αδιόρατο φόβο των Τούρκων για ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, η μετατροπή της οποίας σε Τζαμί, έχει σκορπίσει πολλούς ενδόμυχους φόβους στην τουρκική κοινωνία που ξέρει ότι τα ιερά σύμβολα ( ειδικά της Ορθοδοξίας) δεν πρέπει να “προσβάλλονται”.

Εδώ κατανοούμε επίσης και κάτι ακόμα πιο σημαντικό, αφού όπως αποδεικνύεται οι Τούρκοι ισλαμιστές πιστοί, αποφεύγουν να πηγαίνουν και δεν "γεμίζουν" στην Αγία Σοφία ( όπως θα ήθελε ο Ερντογάν), λόγω αυτού του φόβου που τους διακατέχει για αυτό το σύμβολο της χριστιανοσύνης ολόκληρης.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε επίσης ότι χιλιάδες Τούρκοι ακόμη και εν έτει 2021, επισκέπτονται ορθόδοξους ναούς, “ ως επισκέπτες” ζητώντας λύτρωση των προσωπικών τους προβλημάτων.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά στα πριγκηπονήσια δέχεται χιλιάδες Τούρκους πολίτες ειδικά κατά την ημερομηνία της εορτής του στις 23 Απριλίου 2021, ενώ το ίδιο λαμβάνει χώρα και με άλλα ορθόδοξα προσκυνήματα στην Μικρά Ασία.

Η ασέβεια του Ερντογάν προς τον ναό της Αγίας Σοφίας και η μετατροπή της σε Τζαμί, έχει προκαλέσει πολλούς φόβους στους Τούρκους ακόμα και για πιθανά δεινά που θα βρουν την χώρα, και για αυτό ίσως κάποιοι “ προτείνουν” να πουληθεί ο ναός αυτός για να γίνει ξανά μουσείο.

Υπενθυμίζουμε για παράδειγμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου είχε πει στον Ταγίπ Ερντογάν πέρσι όταν του ζήτησαν μιλήσει για την προαποφασιμένη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας.

“Να γεμίσετε πρώτα το Μπλε τζαμί είπε, και μετά συζητάμε για την Αγία Σοφία”.

Ο ναός αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και υπήρξε ο σημαντικότερος ναός της Ορθόδοξης εκκλησίας. Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1204-1261 ο ναός έγινε Ρωμαιοκαθολικός και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Ειδικότερα και κατά την διάρκεια της άλωσης από τους Φράγκους, η Αγία Σοφία υπέστη τεράστιες ζημιές.

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις στέκουν ακόμα ζωντανοί στο πέρασμα των αιώνων, όπως αυτή για την Αγία Τράπεζα της Αγιά Σοφιάς. Οι θρύλοι την θέλουν να είναι κατασκευασμένη από χρυσό. Από πάνω της κρέμονταν 30 στέμματα των αυτοκρατόρων, ανάμεσα τους και αυτό του Μ. Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με αναφορές στον τουρκικό Τύπο ο πρόεδρος του «Saadet» ενός μικρού κόμματος, που όμως σχετίζεται με το κόμμα του Ερτνογάν, ο Numan Kurtulmus,σε ομιλία του που έκανε στην Κων/πολη σε κλειστό στάδιο,αναφερόμενος στην αποκάλυψη του Αγγέλου της Αγίας Σοφίας», δήλωσε πως η αποκάλυψη αυτή ήταν προμήνυμα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις της περιόδου εκείνης, του τελικού διαμελισμού και της οριστικής κατάρρευσης της σύγχρονης Τουρκίας !

Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι τα “τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν.), και να έχουμε πίστη για όλα όσα θα έρθουν τα επόμενα χρόνια σε σχέση με την σημερινή Τουρκία.

https://www.yeniakit.com.tr/foto-galeri/eksi-sozlukte-buyuk-alcaklik-cami-olarak-ise-yaramiyor-ayasofyayi-satalim-32159
ksipnistere.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου