Πηγές για την Παναγία.
Πολύ λίγα είναι γνωστά από τη Βίβλο για τη ζωή της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού Χριστού. Εν τω μεταξύ, η Μητέρα του Θεού είναι ίσως το πιο σεβαστό πρόσωπο για τους Χριστιανούς, και για τον ρωσικό λαό, υπήρξε η προστάτιδα και η μεσολάβηση για πολλούς αιώνες. Όλα αυτά οδήγησαν σε έντονο ενδιαφέρον για αυτό το άτομο και για τις λεπτομέρειες της ζωής της.
Το 1881, με τις προσπάθειες ενός αγνώστου (σε εμένα) συγγραφέα, εκδόθηκε το βιβλίο «Η επίγεια ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Παναγίας Θεοτόκου», που συντάχθηκε με βάση την Αγία Γραφή, αλλά επιπλέον , ενσωμάτωσε την Ιερά Παράδοση, τα συγγράμματα των Πατέρων της Εκκλησίας, ιερά τραγούδια, στα οποία μεταδίδονται από αιώνα σε αιώνα πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση της. Ο μεταγλωττιστής έγραψε το βιβλίο το 1875 και έξι χρόνια αργότερα εκδόθηκε. Το γεγονός ότι είναι λογικό να δοθεί προσοχή σε αυτή τη βιβλιογραφία, ότι δεν συλλέγεται από φήμες και εικασίες, αποδεικνύεται από το σήμα της άδειας από τη λογοκρισία που πραγματοποιήθηκε από τη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Αρκετά για το βιβλίο. Ας περάσουμε σε μια σύντομη επανάληψη της ουσίας του.
Καταγωγή της Παναγίας.
Οι γονείς της Μαρίας ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα. Και οι δύο ήταν από τη γραμμή του Δαβίδ. Η μητέρα της Μαρίας ήταν κόρη του Ματθάν. Και οι αδερφές της είναι η Μαίρη και η Ελισάβετ. Το σημαντικό είναι ότι η Ελισάβετ θα γίνει μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή και η Μαρία θα γεννήσει τους αδελφούς Ζεβεδαίο, που θα γίνουν οι απόστολοι Ιάκωβος και Ιωάννης ο Θεολόγος. Ας επιστρέψουμε όμως στον Ιωακείμ και την Άννα.
Ζούσαν ευσεβείς, αλλά δεν είχαν παιδιά. Και αυτό εκείνες τις μέρες στο Ισραήλ ήταν ένα επαίσχυντο βάρος. Μια μέρα, παρά τη θετική του φήμη, απομακρύνθηκε από το Ναό, μην επιτρέποντάς του να λάβει μέρος στη θυσία. Του είπαν ότι ήταν ανεπίτρεπτο να φέρει δώρα, αφού δεν είχε δημιουργήσει σπόρο στο όνομα του Ισραήλ, και πρότειναν επίσης ότι επειδή δεν ήταν γνωστό τίποτα κακό για τον Ιωακείμ, τότε ο Θεός θύμωσε μαζί του για κάποιες κρυφές αμαρτίες.Από τότε και ο σύζυγος και η σύζυγος έπεσαν σε βαθιά θλίψη. Ο Ιωακείμ πήγαινε γενικά στους βοσκούς στην έρημο για σαράντα μέρες, εκεί για να νηστέψει και να προσευχηθεί. Η Άννα δεν έφυγε καθόλου από το σπίτι. Μια μέρα, βγαίνοντας έξω, είδε τη φωλιά ενός σπουργιτιού, που της θύμισε ξανά το κύριο πρόβλημα της. Άρχισε να θρηνεί και να προσεύχεται, καλώντας τον Θεό. Τότε εμφανίστηκε ένας Άγγελος, ο οποίος είπε ότι θα συλλάβει και θα γεννήσει και ότι ο σπόρος της θα συζητηθεί σε ολόκληρο το σύμπαν. Ο άγγελος ονόμασε επίσης το όνομα που έπρεπε να δοθεί στην κόρη. Σε αντίθεση με τη Σάρα, τη γυναίκα του Αβραάμ, η Άννα πίστευε στα προφητικά λόγια. Και σύντομα ο Ιωακείμ επέστρεψε. Του εμφανίστηκε και ένας άγγελος με καλά νέα.
Όταν η κόρη του Μαρία γεννήθηκε την κατάλληλη στιγμή, ο Ιωακείμ μπόρεσε να κάνει ελεύθερα μια θυσία στο Ναό σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι εισακούστηκαν οι προσευχές.
Τα παιδικά χρόνια της Μαρίας.
Η κόρη ονομάστηκε Μαρία από τη λέξη αγγελική. Όταν το παιδί έγινε τριών ετών, αποφασίστηκε να το πάει στο Ναό, γιατί κατά τη διάρκεια των προσευχών ο Ιωακείμ και η Άννα υποσχέθηκαν επανειλημμένα να αφιερώσουν το παιδί στην υπηρεσία του Θεού. Οι γονείς κάλεσαν τους συγγενείς τους από όλη την περιοχή και πήγαν όλοι μαζί στην Ιερουσαλήμ από τη γενέτειρά τους Ναζαρέτ. Ο συγγραφέας του βιβλίου περιγράφει πολύ εμπνευσμένα και παραστατικά την πορεία της πολύ μικρής Μαρίας στον ναό, πώς άστραφτε το πρόσωπό της, αλλά θα μιλήσουμε μόνο για τα ίδια τα γεγονότα.
Στην είσοδο του Ναού υπήρχαν 15 ψηλά σκαλιά που έπρεπε να ανέβουν. Παραδόξως, το παιδί τα ξεπέρασε ανεξάρτητα και εύκολα. Το κορίτσι έγινε αμέσως δεκτό από τον αρχιερέα Ζαχαρία και την οδήγησε στο πιο ιερό μέρος του ναού. Γενικά, κανείς εκτός από αυτόν δεν επιτρεπόταν να πάει εκεί. Αλλά για κάποιο λόγο κατάλαβε ότι η Μαρία το αξίζει. Εκεί της δόθηκε χώρος για προσευχή. Η κοπέλα παρέμεινε για να ζήσει στο Ναό στο μοναστήρι των παρθένων που αφιερώθηκαν στον Θεό.
Όλος ο χρόνος της Μαρίας ήταν αφιερωμένος στη μελέτη των Αγίων Γραφών και στην κεντητική. Αποδείχθηκε ότι ήταν ταλαντούχα μαθήτρια. Μπορούσε να γράφει, έμαθε με επιτυχία να κλώση μαλλί και λινάρι και να κεντάει με μετάξι. Αυτή η δεξιότητα θα της γίνει μια τέχνη στο μέλλον, που θα της επιτρέψει να έχει φαγητό. Συμπεριλαμβανομένου του χρόνου του κηρύγματος του γιου της και των επόμενων.
Ο χρόνος που απέμενε από την κεντητική ασχολήθηκε με την προσευχή και την ανάγνωση της Γραφής. Ταυτόχρονα μοίρασε το φαγητό της σε περιπλανώμενους και φτωχούς και η ίδια έφαγε, όπως είπε ο Μακαριστός Ιερώνυμος, τον άρτο του ουρανού, που της παρέδωσε ένας άγγελος. Ήταν οι άγγελοι που ήταν οι κύριοι συνομιλητές της. Σε ηλικία 12 ετών, άκουσε για πρώτη φορά μια προφητεία ότι θα γεννούσε τον Υιό του Θεού.
Έτσι πέρασαν 11 χρόνια από τη ζωή της.
Η Παναγία.
«Ιδού, η παρθένος θα είναι έγκυος και θα γεννήσει γιο»
Ησαΐας 7:14
Όταν η Μαρία έγινε 14 ετών, ο αρχιερέας ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να παντρευτεί. Το κορίτσι είπε ότι δεν σκοπεύει να το κάνει αυτό. Όμως ο μοναχισμός δεν υπήρχε ακόμη, εκτός από τις χήρες. Η τεκνοποίηση ήταν ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, η Μαρία είπε ότι είχε ήδη κάνει έναν όρκο παρθενίας στον Θεό και δεν μπορούσε να αθετηθεί.
Οι σοφοί ιερείς αποφάσισαν τότε ότι σε αυτή την περίπτωση ο γάμος έπρεπε να γίνει επίσημα. Χωρίς να αθετήσω όρκο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλεγεί για σύζυγος ένας μεσήλικας χήρος. Ο Ιωσήφ έγινε αυτός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν στο παρελθόν παντρεμένος. Είχε τέσσερις γιους, συμπεριλαμβανομένου του Απόστολου Ιακώβου, ο οποίος στη Βίβλο αποκαλείται «αδελφός του Κυρίου», καθώς και δύο κόρες. Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο Ιωσήφ έζησε με σωματική αγνότητα και αφιέρωσε όλο τον χρόνο του στην τέχνη του - ήταν ξυλουργός.
Πώς επιλέχθηκε ο Ιωσήφ - είπαν σε όλους τους σεβαστούς χήρους να φέρουν τις ράβδους τους στο Ναό για τη νύχτα. Το πρωί αποδείχθηκε ότι η ράβδος του Ιωσήφ άνθισε, που σημαίνει ότι ήταν άξιος, και ένα περιστέρι πέταξε από πάνω του. Ο ξυλουργός δεν συμφώνησε αμέσως. Η ηλικία του λέγεται ότι είναι περίπου ογδόντα. Ο Ιωσήφ τον ανέφερε ως τον κύριο λόγο.
Ωστόσο, πήρε τη Μαρία για γυναίκα του, την έφερε στο σπίτι του και πήγε πάλι να κάνει τα δικά του. Ο τρόπος ζωής του κοριτσιού δεν έχει αλλάξει. Προσευχόταν, ύφαινε και διάβασε τη Γραφή. Έμενε σε συνεχή νηστεία και σιωπή, δεν μιλούσε σε κανέναν. Σύντομα της ανέθεσαν να πλέξει μια κουρτίνα για το Ναό από αληθινές κόκκινες και χρυσές κλωστές. Κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας, της εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ με τα πιο σημαντικά νέα, όχι μόνο στη ζωή της Μαρίας.
Φυσικά, παρόλο που η Μαρία δέχτηκε αυτή την είδηση, όπως και κάθε άλλο άτομο, εξεπλάγη με τη σκοπιμότητά της, επειδή είναι παρθένα και δεν γνωρίζει τον άντρα της με κάποια έννοια. Ο άγγελος απάντησε: «Το Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει, επομένως ο Άγιος που γεννιέται θα ονομαστεί Υιός του Θεού». Ενημερώθηκε επίσης ότι η ξαδέρφη της Ελισάβετ συνέλαβε επίσης, αν και ήταν ήδη σε μεγάλη ηλικία. Η Μαρία πήγε να δει τον συγγενή της. Από τη Βίβλο γνωρίζουμε ότι το μωρό στην κοιλιά της Ελισάβετ πήδηξε μόλις άκουσε τη φωνή της Μαρίας.
Ο Ιωσήφ επέστρεψε από τη δουλειά του όταν η εγκυμοσύνη της Μαρίας ήταν ήδη έξι μηνών. Είπε στον Τζόζεφ τα πάντα. Την πίστεψε, αλλά από την άλλη κατάλαβε ότι αν οι γύρω του μάθαιναν ότι δεν θα γεννιόταν παιδί από το σπόρο του, όχι μόνο θα γελούσαν, αλλά θα θεωρούσαν και ντροπή να χρησιμοποιούν τις ξυλουργικές του υπηρεσίες. Αν όμως διώξει τη Μαρία, ανακοινώνοντας τον λόγο, τότε θα λιθοβοληθεί από το νόμο. Αποφάσισε να της δώσει απλώς μια επιστολή διαζυγίου, χωρίς όμως να αναφέρει τους λόγους. Ήταν δυνατό. Αλλά ένας άγγελος εμφανίστηκε στον Ιωσήφ τη νύχτα και είπε ότι «αυτός που γεννήθηκε σε αυτήν είναι από το Άγιο Πνεύμα». Ο γέρος ξυλουργός δεν είχε άγνοια· όπως και οποιοσδήποτε άλλος, θυμόταν ξεκάθαρα την υπόσχεση στη Γραφή για το μήνυμα του Μεσσία. Τότε κατάλαβε ότι η προφητεία γινόταν πραγματικότητα. Πέταξε τις κακές σκέψεις και από εκεί και πέρα φρόντιζε τη Μαρία με κάθε δυνατό τρόπο.
Θεομητέρα, Παναγία, χαίρε!
Θυμόμαστε από τη Βίβλο πώς έγινε η γέννηση του Ιησού. Η Μαρία και ο Ιωσήφ έπρεπε να πάνε από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ για αρκετά πεζούς λόγους· ο Οκταβιανός Αύγουστος οργάνωσε μια απογραφή σε όλη την Αυτοκρατορία. Όλοι έπρεπε να έρθουν εκεί που ήταν καταχωρημένοι και να κάνουν check in.
Δεν ήταν οι μόνοι που ήρθαν στη Βηθλεέμ. Η απογραφή είναι ανοιχτή σε όλους. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα. Αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα σε μια σπηλιά όπου έβγαζαν βοοειδή για τη νύχτα. Ήταν εδώ εκείνο το βράδυ που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός.
Γράφουν ότι η Μαρία δεν επηρεάστηκε από την κατάρα που δόθηκε κάποτε στην Εύα ότι ο πόνος θα συνόδευε τη γέννηση. Το παιδί γεννήθηκε εύκολα. Παράλληλα, η Μαρία διατήρησε την παρθενιά της και μετά τον τοκετό. Έχοντας δει τα σημάδια, οι βοσκοί ήρθαν να προσκυνήσουν το μωρό και ήρθαν και οι σοφοί από την Περσία. Ήταν ο τελευταίος που είπε στον Ηρώδη για τη γέννηση του Βασιλιά των Ιουδαίων.
Την 40ή ημέρα μετά τη γέννηση του Ιησού, τον έφεραν στο Ναό και θυσίασαν δύο περιστέρια. Εδώ τους συνάντησε ο Γέροντας Συμεών, ο οποίος κάποτε, ενώ μετέφραζε τη Βίβλο, δεν πίστεψε την προφητεία για το τι ακριβώς θα λάμβανε η «παρθένος» στην κοιλιά της. Για αυτό προοριζόταν να ζήσει πολλά χρόνια μέχρι να δεχτεί προσωπικά τον Χριστό. Η Άννα η προφήτισσα ήρθε και στον Ιησού, δοξάζοντας το μελλοντικό του μεγαλείο.
Μετά από αυτό, μια ήρεμη ζωή δεν ξεκίνησε. Έπρεπε να φύγω στην Αίγυπτο από τον διωγμό του Ηρώδη, ο οποίος διέταξε την εξόντωση όλων των νηπίων κάτω των 2 ετών, ελπίζοντας να απαλλαγώ από αυτόν που οι ανατολικοί σοφοί αποκαλούσαν Βασιλιά των Εβραίων.
Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη Βίβλο, αλλά η παράδοση λέει ότι ο δρόμος προς την Αίγυπτο δεν ήταν εύκολος, και μάλιστα χρειάστηκε να δεχτεί επίθεση από ληστές. Ο αρχηγός των κλεφτών κοίταξε τότε τον Ιησού και έμεινε έκπληκτος με την ομορφιά του. Είπε ότι έτσι θα έμοιαζε ο Θεός αν αποφάσιζε να έρθει στη Γη με σάρκα. Απαγόρευσε στους συνεργούς του να προσβάλλουν αυτήν την οικογένεια. Πιστεύεται ότι αυτός είναι ο ίδιος κλέφτης που μετανόησε στον σταυρό και, σύμφωνα με τον λόγο του Χριστού, οδηγήθηκε ο πρώτος των ανθρώπων στον Παράδεισο.
Η παράδοση αναφέρει και άλλα θαύματα. Η οικογένεια ξεκουραζόταν κάτω από ένα δέντρο στην πόλη της Ερμόπολης (και τα φύλλα αυτού του δέντρου έγιναν θαυματουργά και έσωσαν πολλούς ανθρώπους). Και τα αιγυπτιακά είδωλα έπεσαν στο έδαφος όταν εμφανίστηκε ο Ιησούς. Μόνο όταν πέθανε ο Ηρώδης η οικογένεια επέστρεψε στη Ναζαρέτ.
Παναγία.
Δεν υπάρχουν ουσιαστικά γεγονότα στη Βίβλο σχετικά με την παιδική ηλικία και τη νεότητα του Ιησού, με εξαίρεση το γεγονός όταν, σε ηλικία δώδεκα ετών, μεταφέρθηκε στο Ναό. Όπως θυμόμαστε, στο δρόμο της επιστροφής, αποδείχθηκε ότι ο Ιησούς δεν ήταν εκεί. Τον βρήκαν ξανά στο Ναό, όπου επέστρεψε, λέγοντας ότι «πρέπει να είμαι σε αυτό που ανήκει στον Πατέρα Μου». Μετά από αυτό, συναντάμε τον Ιησού ήδη στον Ιορδάνη ποταμό, όπου λαμβάνει το Βάπτισμα.
Στη συνέχεια βλέπουμε τον Ιησού και τη Μαρία καλεσμένους σε μια γαμήλια γιορτή. Θυμόμαστε ότι ο Ιησούς ήταν ένας απλός ξυλουργός στην επίγεια ζωή του εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η Μαρία ήταν η πρώτη που στράφηκε σε Αυτόν για ένα θαύμα. Ήξερε καλύτερα από όλους ποιος ήταν ο γιος της. Και το πρώτο θαύμα δεν είναι παγκόσμιο, δεν είναι μεγάλο. Η Μαρία απλώς ζήτησε από τον Ιησού να βοηθήσει τους ανθρώπους που τους προσκάλεσαν στο γάμο, γιατί ξαφνικά τους τελείωσε το κρασί. Ο Ιησούς, σαν να τονίζει ότι δεν υπάρχει προσωπικό συμφέρον σε αυτό, λέει: «Όπως είναι για μένα και για εσάς». Προσθέτει ότι η ώρα Του δεν έχει έρθει ακόμη. Αλλά η Μαρία ξέρει ότι θα βοηθήσει. Επομένως, λέει στους οικονόμους της γιορτής να κάνουν όπως λέει ο Ιησούς. Το πρώτο θαύμα έγινε: το νερό έγινε κρασί.
Η Μαρία ήταν εκεί για να αισθανθεί τον κίνδυνο για τον γιο της για πρώτη φορά όταν ήρθε να κηρύξει στη γενέτειρά του Ναζαρέτ και ήθελαν να Τον πετάξουν από την κορυφή του βουνού. Μετά έφυγε. Κανείς δεν θα μπορούσε να βλάψει.
Η Μαρία ήξερε ποιος ήταν, αλλά όπως κάθε μητέρα ανησυχούσε. Ως εκ τούτου, προσπάθησα να τον βοηθήσω να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον. Θυμηθείτε όταν μάλωνε στη συναγωγή της Καπερναούμ με τους γραμματείς και τους Φαρισαίους. Η Μαρία και τα αδέρφια της ήρθαν να τον βρουν. Τότε ο Ιησούς ενημερώθηκε ότι η μητέρα του και τα αδέρφια του είχαν έρθει και ήθελαν να μιλήσουν. Τότε δείχνει ξεκάθαρα ότι οι συγγενείς δεν πρέπει να προσπαθήσουν να παρέμβουν στην αποστολή Του με οποιονδήποτε τρόπο. Ο Χριστός δηλώνει δημόσια ότι «όποιος κάνει το θέλημα του Πατέρα Μου στους ουρανούς είναι αδελφός και αδελφή και μητέρα Μου».
Τότε η οικογένεια πήρε το μάθημά της. Όμως η Μαρία ήταν πάντα εκεί. Ήταν μεταξύ εκείνων των γυναικών που ακολούθησαν τον Ιησού. Αλλά δεν προσπάθησε πλέον να παρέμβει στο «θέλημα του Πατέρα Του». Ακόμα κι όταν ο γιος της υπέφερε. Τον είδε αιμόφυρτο με ένα αγκάθινο στεφάνι στο κεφάλι Του. Τον είδα να κουβαλάει έναν βαρύ σταυρό στον Γολγοθά. Τον είδα στο σταυρό.
Τις τελευταίες του ώρες, όταν ήταν σχεδόν αδύνατο να αναπνεύσει από τη σταύρωση, ο Ιησούς ανησυχούσε ως άνθρωπος για το τι θα γινόταν με τη μητέρα Του. Η τελευταία του εντολή πριν από το θάνατό του στον σταυρό ήταν μια παράκληση προς τον Απόστολο Ιωάννη να φροντίσει τη Μαρία.
Η Μητέρα του Θεού, αφού ο Ιησούς παρέδωσε το πνεύμα Του στον Θεό Πατέρα, στράφηκε στον Ιωσήφ από την Αριμαθαία για να ζητήσει από τον Πιλάτο να παραδώσει το σώμα του Χριστού. Ήταν αυτή που κρατούσε στην αγκαλιά της τον ήδη νεκρό Ιησού, προετοιμάζοντας την ταφή. Πίστευε στη μελλοντική Του Ανάσταση και ήταν παρούσα στο Όρος των Ελαιών όταν ο γιος της ανέβηκε στον ουρανό.
Μητέρα του Αναστάντος Θεού.
Η Μαρία δεν ήταν καν 50 ετών την ώρα της ανάληψης του Ιησού Χριστού. Έζησε αρκετά. Και η Βίβλος σίγουρα δεν αναφέρει για αυτήν την περίοδο της ζωής της. Όμως η παράδοση έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα την πληροφορία ότι ζούσε στο σπίτι του Ιωάννη του Θεολόγου. Ζήτησε πολλά από τον Θεό στην προσευχή της για να μπορέσει να επανενωθεί με τον γιο της το συντομότερο δυνατό. Πήγα να προσευχηθώ στο βουνό όπου είδα για τελευταία φορά τον Ιησού να ανεβαίνει στον ουρανό.
Πώς έμοιαζε η Παναγία;
Οι Άγιοι Πατέρες μας έφεραν πληροφορίες για τον χαρακτήρα της Μαρίας. Γράφουν ότι είναι ταπεινή στην καρδιά και σοφή στη συζήτηση. Δεν βιάζεται να μιλήσει - λέει ελάχιστα και μόνο ό,τι είναι απαραίτητο, χωρίς γέλια, χωρίς αγανάκτηση, ειδικά χωρίς θυμό. Είμαι επιμελής στο διάβασμα. Σκληρά εργαζόμενος. Είναι σεβαστή και φιλική με όλους. Είναι ειλικρινής και σταθερή. Όλη η αλαζονεία, η προσποίηση και η αυταπάρνηση της είναι ξένη.
Το πρόσωπό της μοιάζει με κόκκο σιταριού, τα μαλλιά της είναι στο χρώμα του λιναριού, τα μάτια της αιχμηρά, το χρώμα του ελαιούχου σπόρου, τα φρύδια της είναι λοξά και αρκετά μαύρα. Η μύτη δεν είναι κοντή, τα χείλη είναι σαν το χρώμα του τριαντάφυλλου. Το πρόσωπο δεν είναι στρογγυλό, όχι αιχμηρό, αλλά κάπως εκτεταμένο. Τα χέρια και τα δάχτυλα είναι επιμήκη. Τα ρούχα είναι απλά και φυσικά στο χρώμα (όχι βαμμένα).
Πού είναι θαμμένη η Παναγία;
Μια μέρα είδε ξανά τον Αρχάγγελο Γαβριήλ - τον ίδιο που κάποτε της είπε για την επερχόμενη γέννηση του Ιησού. Τώρα έμαθε ότι σε τρεις μέρες θα τελείωνε το επίγειο ταξίδι της. Ως ένδειξη της επικείμενης μετάβασης στην αιώνια ζωή, ο άγγελος της έδωσε ένα κλαδί χουρμά από τον κήπο της Εδέμ.
Η Μητέρα του Θεού χάρηκε. Προσφέρθηκαν επαινετικές προσευχές. Άρχισα να προετοιμάζομαι για τη μετάβαση σε μια άλλη ζωή. Οι απόστολοι Ιωάννης και Ιάκωβος διέδωσαν το μήνυμα για να έρθουν όλοι οι μαθητές του Χριστού, όλοι οι συγγενείς. Οι συγκεντρωμένοι την βρήκαν ζωντανή και καλά στην υγεία της. Η ίδια μίλησε για το μέλλον, έδειξε ένα κλαδί του ουρανού. Υποσχέθηκε ότι θα είναι μεσολαβητής για όσους τη χρειάζονται. Κατάφερε να μιλήσει με τον καθένα από αυτούς που ήρθαν και να τους παρηγορήσει.
Όταν πλησίασε η καθορισμένη ώρα, η Μητέρα του Θεού ξάπλωσε στο κρεβάτι της. Οι συγκεντρωμένοι προσεύχονταν. Η Ουράνια Δόξα φώτισε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Ιησούς Χριστός με τον αγγελικό στρατό ήρθε για τη Μαρία. Άρχισε το αγγελικό τραγούδι, την ψυχή της Παναγίας την πήραν τα χέρια του Κυρίου.
Το σώμα της Μαρίας θάφτηκε εκεί που είχαν ταφεί οι γονείς της και ο σύζυγός της Ιωσήφ. Κατά τη διάρκεια της κηδείας ακούστηκε αγγελικό τραγούδι. Οι διώκτες των χριστιανών προσπάθησαν να επιτεθούν, αλλά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν την πομπή. Ο Αφώνιος ήταν ιδιαίτερα τολμηρός, φώναζε κατάρες στη Μαρία, στον Χριστό και προσπαθούσε να ρίξει το σώμα στο έδαφος. Μόλις όμως άγγιξε το κρεβάτι, του έκοψαν τα χέρια. Ο Απόστολος Πέτρος είπε στον Άθω ότι θα μπορούσε να θεραπευτεί μόνο όταν πίστευε στον Χριστό. Αλλά μετά από αυτό που συνέβη, ο βλάσφημος έχασε κάθε αμφιβολία για την αλήθεια της πίστης. Ομολόγησε ότι πίστεψε, άρχισε να τοποθετεί τα κομμένα χέρια στις προηγούμενες θέσεις τους και μεγάλωσαν μαζί.
Την τρίτη μέρα μετά την ταφή της Μαρίας, εμφανίστηκε ο Απόστολος Θωμάς και ήταν πολύ λυπημένος που δεν πρόλαβε να αποχαιρετήσει. Ένας τάφος άνοιξαν ειδικά για αυτόν, αλλά αποδείχθηκε ότι το σώμα της Παναγίας δεν ήταν εκεί. Και από το σάβανό της βγαίνει ένα άρωμα.
Οι απόστολοι δεν κατάλαβαν τι είχε συμβεί. Ανησυχούσαν ότι το πτώμα έλειπε, ότι θα μπορούσε να είχε κλαπεί. Αλλά το βράδυ, όταν μαζεύτηκαν για φαγητό και προσευχή, είδαν την Παναγία στον ουρανό, περικυκλωμένη από πλήθος αγγέλων. Κατάλαβαν τότε ότι όχι μόνο η ψυχή, αλλά και το σώμα της Μητέρας του Θεού μεταφέρθηκε στον ουρανό.
ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου