Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΚΟΣ : ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΙΟ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ.

 


Ολόκληρη η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, είναι μια θαυμαστή ψυχική πορεία που ναι μεν τελειώνει το Σάββατο του Λαζάρου με την Ανάστασή του από τον Κύριο, φτάνει όμως πνευματικά μέχρι την Πεντηκοστή! 

– Είναι το σαρανταήμερο, η αφετηρία μιας αμιγώς προσωπικής προσέγγισης του κάθε ανθρώπου με τον Τριαδικό Θεό. 

– Είναι μια διαρκής προπόνηση στο στάδιο των αρετών, με προπονητή τον ίδιο τον Χριστό. 

– Είναι μία εσωτερική κάθαρση και συνεχής συντριβή της αμαρτίας στο χωραφάκι της ψυχής μας. 

– Είναι η συνειδητή συμμετοχή μας στην οδό του μαρτυ ρίου που καταλήγει στον Γολγοθά και την Ανάσταση. Για αυτούς που μπορούν και πιστεύουν αληθινά, είναι ο πόθος μετάβασης προς την Πεντηκοστή, με την εν Χριστώ αναγέννηση μας, εν πνεύματι και αληθεία. 

Οι περισσότερες ευαγγελικές περικοπές και στις πέντε αυτές Κυριακές ήταν τόσο παραστατικές και διδακτικές, στηλιτεύοντας περισσότερο την υποκρισία και ειδικά την αλαζονεία και την υπερηφάνεια, που είναι η άρνηση του Θεού και η εφεύρεση των δαιμόνων, η μητέρα της κατακρίσεως, ο πρόδρομος της παραφροσύνης, ο δημιουργός της ασπλαχνίας των τραγωδιών και η ρίζα της βλασφημίας! Στην καθημερινή μας προσωπική και δημόσια ζωή βλέπου με καθημερινά φαινόμενα εγωϊσμού, υπερηφάνειας και αλαζονείας και πόσο μας κοστίζουν στη ζωή μας τόσο ως άτομα, όσο και ως σύνολο. Οι τραγωδίες που συχνά πυκνά παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, έχουν ως αρχή την θανάσιμο αυτό ελάττωμα που τείνει να γίνει πιστεύω στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Ίσως στο γεγονός ότι είμαστε ξερό λες, ίσως στον παράγοντα τύχη, στη κακιά ώρα, στη σιγουριά και την υπερεκτίμηση, την προχειρότητα και τον ωχα δερφισμό. Ίσως η έλλειψη της πνευματικότητας, γινόμαστε θύματα ή θεατές απίστευτων δυσάρεστων γεγονότων, που με την στοιχειώδη λογική θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. 

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέγει ότι: <<σε όλες αυτές τις κακές συνήθειες και τα τραύματα που μπορεί να απορρέουν είναι η προσευχή που είναι τα νεύρα και η ζωή της ψυχής και χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος>>.Χαρακτηριστικοί είναι οι λογισμοί που μας δίνει ο Άγιος Νεκτάριος για τις επιθυμίες που πρέπει να καρπωθούμε ειδικά αυτές τις Άγιες μέρες και να γίνουν βίωμα στον καθένα μας. <<Στολίστε τις λαμπάδες σας με αρετές! Αγωνιστείτε ν΄αποβάλλετε τα πάθη της ψυχής! Καθαρίστε την καρδιά σας από κάθε ρύπο και διατηρήσετε την αγνή, για να έρθει και να κατοικήσει μέσα σας ο Κύριος! Για να σας πλημμυρίσει το Άγιο Πνεύμα με τις Θείες δωρεές!>> 

Πλησιάζοντας προς το Θείο δράμα της Μ. Εβδομάδας και το Άγιο Πάσχα: 

– Ας υποδεχτούμε τον Κύριο της ψυχής μας και της ζωής μας με τα βάγια της αγάπης και της συγχώρησης! – Ας υποδεχτούμε τον Νυμφίο των ψυχών μας, έτοιμοι πά ντα με τη λαμπάδα και το έλαιο των καλών πράξεών μας! – Ας παραδειγματιστούμε από την ωραιότητα της ψυχής του Πάγκαλου Ιωσήφ και την άκαρπη συκιά της ψυχής μας από τις αρετές! 

– Ας νιώσουμε τη μετάνοια και την συγχώρεση της γυναίκας από τα αμαρτήματα με τον μύρο!

– Aς πιστέψουμε στη ταπείνωση του Κυρίου, που αν και Θεός έπλυνε τα πόδια των μαθητών του και τους παρέθεσε τον τελευταίο Δείπνο της Θείας Ευχαριστίας. Προσευχήθηκε ταπεινά στο Όρος των Ελαιών και προδόθηκε ως κακούργος από τον Ιούδα! 

– Ας προσευχηθούμε για τα Άγια Πάθη του Χριστού μας: Το ακάνθινο στεφάνι, την κόκκινη χλαμύδα τα βασανιστήρια, τα ραπίσματα, τις κατάρες, την πορεία στο Γολγοθά, την ατιμωτική σταύρωση, τον σπόγγο, το όξος, τους ήλους, την λόγχην και τέλος τον Σταυρό και τον θάνατο. Να συμμετάσχουμε με ευλάβεια στον Επιτάφιο θρήνο, την περιφορά, την αποκαθήλωση, την ταφή του Κυρίου και τέλος την νίκη του θανάτου με την Ανάσταση! 

Στον Φιλάνθρωπο Κύριό μας, της ζωής και του θανά του τον εσταυρωμένο Λυτρωτή μας, με πίστη και βαθιά συγκίνηση να γονατίσουμε και να τον δοξολογήσουμε για την άπειρη αγάπη Του, να χύσει το Άγιο αίμα Του για τις αμαρτίες μας! Γιατί κατά τον Άγιο Ισαάκ της Σύρου: <<Ο Θεός είναι αγάπη. Όποιος ζει μέσα στην αγάπη του Θεού καρπούται από το Θεό ζωή και οσφραίνεται από τούτο τον κόσμο τον αέρα της αναστάσεως, όπου εντρυφούν οι δίκαιοι>>. 

Kαι επειδή ο Θεός είναι αγάπη, ας μην τον πικραίνουμε με την απιστία μας και τον αναγκάσουμε να επαναναλάβει πάλι με αγανάκτηση:<<Ω γενεά άπιστος, έως πότε προς υμάς έσομαι; έως πότε ανέξομαι υμών;>> 

Παρά τα προβλήματα από τους πειρασμούς του πονηρού και την καθημερινότητα, η καρδιά μας πρέπει να παραμένει ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ. Η αναστάσιμη καρδιά όλα τα συγχωρεί όλους τους αγκαλιάζει. Δεν ζηλεύει, δεν κατακρίνει, πάντα ελπίζει, πάντα πιστεύει, πάντα υπομένει. Είναι πάντα μέσα στο Φως! 

Ο Μεγάλος Κανόνας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, πά ντα μας υπενθυμίζει: <<Ημάρτομεν, ηνομήσαμεν, ηδική σαμεν ενώπιον Σου, ουδέν συνετηρήσαμεν,ουδέν εποί ήσαμεν, καθώς ενετείλω ημίν. Αλλά μη παραδώης ημάς εις τέλος, ο των Πατέρων Θεός και φιλόστοργος Πατήρ ημών>>. Αμαρτήσαμε, παρανομήσαμε και με την αμαρτωλή ζωή μας καταπατήσαμε το άγιον θέλημά Σου, δεν ετηρήρήσαμεν και δεν εφαρμόσαμε τις άγιες εντολές, που μας έ δωσες. Παρά ταύτα Σε ικετεύομεν μη μας παραδώσεις στην τελική καταδίκη και την καταστροφή, Εσύ που είσαι ο Θεός των Πατέρων μας. 

Πάντα να έχουμε στη μνήμη μας το λόγια του γλυκή Ιησού μας:<< Τούτο το γένος εν ουδενί δύναται εξελθείν, ει μη εν προσευχή και νηστεία>>.Τα δαιμόνια με τίποτε άλ λο δεν μπορούν να βγουν, παρά μόνο με προσευχή και νηστεία. 

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι ευκαιρία εισόδου στο μυστήριο της όντως ζωής, που καταργεί ολοσχερώς το βασίλειο του Άδη και τον θάνατο. Είναι η πιο καθοριστική περίοδος για κάθε πιστό. Είναι η εποχή που η ανθρώπινη ψυχή μπορεί να γίνει καλαίσθητη και να ακτινοβολεί! Είναι καιρός για πνευματική αφύπνιση, τώρα που ο Χριστός προσπάθησε να μας αφυπνίσει, όταν μας συγχώρεσε πάνω από τον σταυρό! 

Αν και έχουν περάσει δύο χιλιάδες χρόνια κοιμόμαστε, κρυβόμενοι πίσω από το δάκτυλό μας, λέγοντας πάντα πως οι Εβραίοι τον σταύρωσαν. Κάθε μέρα μέχρι σήμερα, τον σταυρώνουμε…Η φράση που είπε:<<Όποιος θέλει οπίσω μου ελθείν ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει τον σταυρό του και ας με ακολουθήσει>>. Όποιος λοιπόν θέλει. Τίποτα με το ζόρι, τίποτα με τη πίεση, αλλά πάντα με την θέλησή του! 

Είναι καιρός να προβληματιστούμε από τα Άγια Πάθη του Χριστού μας. Να πάρουμε δυνάμεις από το φως της Αναστάσεως και να Τον παρακαλέσουμε να στρέψει το βλέμμα Του εδώ κάτω στη γη και να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι αδικίες, η υποκρισία, οι πειρασμοί και ο πνευματικός μας θάνατος! 

Καλό Πάσχα φίλοι μου, καλή Ανάσταση! Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και αγάπη…! 

Απρίλιος 2024 Ιωάννης Καλάκος

triklopodia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου