Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Η εμφάνιση της Μητέρας του Θεού στο Pskov, με μάρτυρα ο γέροντας και οι οδηγίες του Καθαρότερου για τη σωτηρία των κατοίκων της πόλης.

Εκπληκτικά γεγονότα συμβαίνουν στην ανθρώπινη ιστορία. Και πάλι μας δίνονται οδηγίες από πάνω για να συνέλθουμε και να αρχίσουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά.

Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, πολλές περιπτώσεις εμφάνισης της Μητέρας του Θεού είναι γνωστές, σήμερα θα εξετάσουμε μία από αυτές.

Εκπληκτικά γεγονότα συμβαίνουν στην ανθρώπινη ιστορία. Και πάλι μας δίνονται οδηγίες από πάνω για να συνέλθουμε και να αρχίσουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά.

Το "The Tale of the Vision of Dorotheus" αφηγείται πώς, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Pskov από τα στρατεύματα του Batory, του Πολωνού βασιλιά, το 1581, αποκαλύφθηκε ένα θαύμα στον άγιο γέροντα Δωρόθεο, έναν μοναχό από το μοναστήρι.

Ήταν 27 Αυγούστου και απέμεναν μόνο λίγες μέρες πριν την αποφασιστική επίθεση στην πόλη. Ο Γέροντας Δωρόθεος κάθισε στο σεμνό κελί του, βυθισμένος σε ζοφερές σκέψεις για την επικείμενη μοίρα της γενέτειράς του και απασχολημένος με τη σιδηρουργική δουλειά. Η λύπη και η μελαγχολία κυρίευσαν την καρδιά του μοναχού, που με τον καιρό είχε γκριζάρει. Ξαφνικά όμως φωτίστηκε από ένα εξαιρετικό φως και είδε μπροστά του την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία υποστηριζόμενη από τους Αγίους Αντώνιο τον Πετσέρσκ και τον Ηγούμενο Κορνήλιο κινήθηκε ομαλά στον αέρα μαζί τους.

Ο Δωρόθεος είδε πώς μπήκαν στην Εκκλησία της Μεσολάβησης μέσα από τα τείχη της πόλης και, φεύγοντας από αυτήν, σταμάτησαν στα οχυρά της πόλης. Εκεί η Μητέρα του Θεού φώναξε:

— Πού είναι ο οικοδόμος του μοναστηριού Mirozh, Nifont, επίσκοπος του Novgorod;

Και εμφανίστηκε μπροστά Της ο άγιος, ο οποίος είπε με πόνο στη φωνή του:

- Ω, Παναγία! Φέτος δεν τελέστηκε λειτουργία στο μοναστήρι μου.

Εκπληκτικά γεγονότα συμβαίνουν στην ανθρώπινη ιστορία. Και πάλι μας δίνονται οδηγίες από πάνω για να συνέλθουμε και να αρχίσουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά.-2

Στην οποία η Μητέρα του Θεού απάντησε:

«Αυτό είναι το θέλημα του Υιού και του Θεού Μου».

Τότε εκείνη αναφώνησε δυνατά:

—Πού είναι οι εκλεκτοί του Θεού που αναπαύονται στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας;

Και αμέσως εμφανίστηκαν μπροστά Της οι ευγενείς πρίγκιπες της ρωσικής γης: οι ισότιμοι απόστολοι Βλαντιμίρ, ο Βασίλειος του Κιέβου, καθώς και οι ηγεμόνες του Pskov Γαβριήλ και Τιμόθεος. Πίσω τους φάνηκε ο μακαριστός Νικόλαος ο Πσκώφ και οι μοναχοί Ευφρόσυνος και Σάββας. Όλοι υποκλίθηκαν μπροστά της με σεβασμό, αλλά η Μητέρα του Θεού κοίταξε την πόλη με θυμό και αναφώνησε:

- Α, άνομοι! Προκάλεσες την οργή του Υιού Μου, Κυρίου και Θεού, και μολύνεις αυτήν την πόλη με τις κακές πράξεις σου. Και τώρα σας έπιασε πρόβλημα επειδή δεν αναγνώρισατε Εμένα και τον Υιό Μου.

Σύμφωνα με την Υπεραγία Θεοτόκο, οι άγιοι που στέκονταν εκεί κοντά της στράφηκαν με μια μεγάλη κραυγή:

- Ω Κυρία, Μητέρα του Θεού! Οι άνθρωποι σκοτίζονται από την αμαρτία και την ανομία. Αλλά μην απομακρυνθείτε από αυτούς με θυμό και ζητήστε τους από τον Υιό σας και τον Θεό μας, για να ελεήσει αυτή την πόλη και τις χαμένες ψυχές της.

Εκπληκτικά γεγονότα συμβαίνουν στην ανθρώπινη ιστορία. Και πάλι μας δίνονται οδηγίες από πάνω για να συνέλθουμε και να αρχίσουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά.-3

Ο κλήρος και οι πρίγκιπες που ήταν στην παρουσία της στράφηκαν επίσης στη Μητέρα του Θεού με προσευχή. Έχοντας βιώσει συμπόνια για την άτυχη πόλη, η Αγνή Παναγία κάλεσε κοντά της τον γέροντα που είδε το φαινόμενο και όταν ο Δωρόθεος, αιχμάλωτος από το όραμα, βρέθηκε μπροστά Της, του είπε:

- Μεγαλύτερος! Χωρίς καθυστέρηση, πηγαίνετε στους θεόφιλους κυβερνήτες, στον ηγούμενο του Pechersk και στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας και πείτε τους να προσεύχονται ακούραστα στον Κύριο και να φέρουν την εικόνα του Pechersk με πανό στο τείχος της πόλης, στο μέρος όπου εγώ στάση. Αφήστε τους να βάλουν το ένα κανόνι εδώ και το άλλο κάτω και να ανοίξουν πυρ προς την κατεύθυνση των βασιλικών σκηνών και πίσω τους προς τα αριστερά.

Ταυτόχρονα, η Υπεραγία Μητέρα έδειξε το χέρι της στα σημεία που υποδεικνύονταν και, διατάζοντας τον Δωρόθεο να εμφυσήσει στους κατοίκους της πόλης τη μετάνοια για τις αμαρτίες τους, τους καθησύχασε λέγοντας:

«Και θα προσευχηθώ στον Υιό Μου και στον Θεό για τη συγχώρεση των αμαρτιών σου».

Ο Dorofey εκπλήρωσε την εντολή της Μητέρας του Θεού και ο ηγούμενος του Pechersk, μαζί με τους κατοίκους της πόλης, άρχισαν καθημερινές πομπές του σταυρού στα τείχη της πόλης.

Εκπληκτικά γεγονότα συμβαίνουν στην ανθρώπινη ιστορία. Και πάλι μας δίνονται οδηγίες από πάνω για να συνέλθουμε και να αρχίσουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά.-4

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Υπεραγία Θεοτόκο, αποφασίστηκε η ανέγερση ναού προς τιμή της Γεννήσεως Της. Ο ναός αυτός χτίστηκε δίπλα στον Ναό της Μεσολάβησης, στη θέση του ρήγματος.

Στη συνέχεια, η εικόνα της Μητέρας του Θεού μεταφέρθηκε στην Εκκλησία της Μεσολάβησης, όπου απεικονίζεται μαζί με τους Αγίους Αντώνιο και Κορνήλιο, περιτριγυρισμένη από ευσεβείς πρίγκιπες: Βλαδίμηρο του Κιέβου, Τιμόθεο και Γαβριήλ του Πσκώβ και τον άγιο ανόητο Νικόλαο του Pskov. .

Εκπληκτικά γεγονότα συμβαίνουν στην ανθρώπινη ιστορία. Και πάλι μας δίνονται οδηγίες από πάνω για να συνέλθουμε και να αρχίσουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά.-5

Αυτή η εικόνα έγινε γνωστή χάρη σε πολλά θαυματουργά σημάδια της προστασίας της Ουράνιας Κυρίας. Προς τιμήν της εκκλησίας όπου βρισκόταν, η εικόνα άρχισε να ονομάζεται Pskov-Pokrovskaya (1585). Η εικόνα είναι επίσης γνωστή ως «Η εμφάνιση της Θεοτόκου στον Γέροντα Δωρόθεο».

Εκπληκτικά γεγονότα συμβαίνουν στην ανθρώπινη ιστορία. Και πάλι μας δίνονται οδηγίες από πάνω για να συνέλθουμε και να αρχίσουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά.-6

Η εικόνα περιέχει εικόνες της Μονής Μεσολάβησης, του Πύργου Μεσολάβησης, του Καθεδρικού Ναού της Τριάδας, καθώς και άλλων εκκλησιαστικών κτιρίων, του ποταμού Velikaya, οχυρώσεων, των μονών Mirozhsky και Pechora.

Σύμφωνα με το κείμενο του "Tale", η εικόνα αντιπροσωπεύει τη Μητέρα του Θεού, τους αγίους πρίγκιπες Vasily Vladimir του Κιέβου, Vsevolod Gabriel και Dovmont Timofey από το Pskov, αρχιεπισκόπους Novgorod και Pskov Niphon, αγίους μοναχούς Anthony of Kiev-Pechersk και Korniliy. του Pskov-Pechersky, ο μακαριστός Νικόλαος του Pskov, ο αιδεσιμότατος Ευφρόσυνος Pskovsky και ο Savva Krypetsky, καθώς και ο Γέροντας Dorofey.

Η εικόνα χάθηκε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής του Pskov το 1944.

Στη συνέχεια όμως αποκαλύφθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο κατάλογος της εικόνας, διάσημος για τα πολλά σημάδια της μεσιτείας της Μητέρας του Θεού, θεωρήθηκε χαμένος. Αποδεικνύεται ότι οδηγήθηκε στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο από τους φασίστες κατακτητές. Το 1970 έγινε γνωστό ότι είχε διατηρηθεί προσεκτικά για περισσότερα από σαράντα χρόνια από τους ιδιοκτήτες μιας ιδιωτικής συλλογής από το Μόναχο.

Και το 2001, η πόλη υποδέχθηκε επίσημα το ζωντανό τμήμα του αρχαίου Pskov. Η εικόνα Pskov-Pokrovskaya της Μητέρας του Θεού βρίσκεται ακόμα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Pskov.

Ένα άλλο ασυνήθιστο γεγονός που σχετίζεται με την εικόνα συνέβη τον Ιανουάριο του 2005. Η εικόνα άρχισε ξαφνικά να ρέει άφθονο μύρο. Αυτό έγινε για πρώτη φορά!

Μπροστά σε αυτήν την εικόνα, με δέος και πίστη, οι κάτοικοι του Pskov και οι επισκέπτες της πόλης προσεύχονται στη Βασίλισσα του Ουρανού για προστασία από τις επιθέσεις των εχθρών, για ειρήνη, προστασία από εμφύλιες διαμάχες και κατά τη διάρκεια καταστροφών, για τη διατήρηση της πατρίδας.

Επί του παρόντος, η εικόνα βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, που είναι η κύρια εκκλησία της περιοχής του Pskov.

Αυτός ο μύθος, που μεταδόθηκε από τη μια γενιά στην άλλη, καταγράφηκε αρχικά γραπτώς και στη συνέχεια ενσωματώθηκε σε μια εικόνα σε μια εικόνα.

Εκπληκτικά γεγονότα συμβαίνουν στην ανθρώπινη ιστορία. Και πάλι μας δίνονται οδηγίες από πάνω για να συνέλθουμε και να αρχίσουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά.-7

Υπό την ηγεσία του Stefan Batory, ενός εξαιρετικού διοικητή της εποχής, έως και εκατό χιλιάδες ένοπλοι Πολωνοί στρατιώτες ετοιμάζονταν να επιτεθούν στο Pskov και να νικήσουν την ασήμαντη φρουρά του με μόνο 7 χιλιάδες υπερασπιστές. Οι Pskovites βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια επιλογή: παράδοση ή θάνατος στη μάχη; Αποφάσισαν να κρατήσουν την πόλη μέχρι το τέλος, και σε αυτό σίγουρα υποστηρίχθηκαν από την ίδια την Ουράνια Κυρία, όπως τώρα γνωρίζουμε.

Οι άνθρωποι δέχτηκαν τα λόγια του Πιο Αγνού και άρχισαν να προσεύχονται και να μετανοούν - αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε. Αυτό είναι για την οικοδόμησή μας σήμερα.

Δόξα τω Θεώ για όλα!

dzen.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου