Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η εικόνα της Μητέρας του Θεού έριξε μύρο στο Όρενμπουργκ κατά τη διάρκεια πλημμύρας και άλλων περιπτώσεων ροής μύρου, αφαίμαξης ιερών εικόνων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Η Εκκλησία ανέκαθεν θεωρούσε τη ροή του μύρου ως ειδική εκδήλωση της θείας χάριτος, η οποία συνδέεται και με τις ειλικρινείς προσευχές των πιστών που στρέφονται στις ιερές εικόνες. 

Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής πλημμύρας στην περιοχή του Όρενμπουργκ, ένας από τους ενορίτες του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου, όπως ισχυρίζεται, είχε μια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου να «κλάψει». 

Η Εκκλησία ανέκαθεν θεωρούσε τη ροή του μύρου ως ειδική εκδήλωση της θείας χάριτος, η οποία συνδέεται και με τις ειλικρινείς προσευχές των πιστών που στρέφονται στις ιερές εικόνες.

Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα; Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αυτό είναι ένα σημάδι από τον Θεό που δείχνει την ευλογία Του. Και εν προκειμένω αυτή είναι η μέριμνα της Θεοτόκου για εμάς τους αμαρτωλούς.

Η οικογένεια του φύλακα της εικόνας συντηρεί αυτή την εικόνα εδώ και πολλά χρόνια, μεταφέροντάς την από γενιά σε γενιά. Η Nadezhda, ο σημερινός θεματοφύλακας της εικόνας, θυμάται ότι η Μητέρα του Θεού «έκλαψε» για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022, όταν συνέβησαν γνωστά γεγονότα, και πρόσφατα η εικόνα έδειξε ξανά το μύρο της κατά τη διάρκεια, αλλά ήδη κατά τη διάρκεια της πλημμύρας .

Η Nadezhda, μιλώντας για το ιερό, το οποίο η οικογένειά της φύλαγε προσεκτικά για πολλές δεκαετίες, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα των Μπολσεβίκων με την Ορθοδοξία, όταν οι εκκλησίες στην περιοχή Oktyabrsky καταστράφηκαν, η οικογένειά τους κατάφερε να σώσει αυτή την εικόνα από τη βεβήλωση. Η μητέρα της περνούσε πολύ χρόνο στην προσευχή μπροστά στην εικόνα και φαινόταν στη Nadezhda ότι η μητέρα της επικοινωνούσε μαζί της σαν να ήταν ζωντανή. Έτσι, μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Nadezhda δέχτηκε την εικόνα και συνεχίζει να προσεύχεται μπροστά της και κατά τη διάρκεια του κατακλυσμού στο Όρενμπουργκ, όπως λέει, το ιερό γέμισε ξανά μύρο.

Το ίδιο εικονίδιο

Μάρτυρες αυτού του θαύματος ισχυρίζονται ότι τέτοιες εκδηλώσεις στις εικόνες εμφανίζονται ως προειδοποίηση στους αμαρτωλούς για την ανάγκη για πνευματική ανανέωση και μετάνοια.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη φορά στην ιστορία που συνέβησαν ανησυχητικά γεγονότα.

Ένα παράδειγμα ροής μύρου είναι επίσης η θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού «Μαλακώνοντας τις Κακές Καρδιές» («Επτά Πυροβολισμοί»), η οποία άρχισε να ρέει μύρο το 1998 σε ένα διαμέρισμα της Μόσχας. Τα επόμενα χρόνια, σε περιόδους τραγικών γεγονότων, εμφανίστηκε κόκκινο μύρο στην εικόνα, το οποίο έγινε αντιληπτό ως η κραυγή της Μητέρας του Θεού στη συντριβή του υποβρυχίου Kursk, τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, ομηρεία στο θέατρο στο μιούζικαλ "Nord-Ost" και στο σχολείο στο Μπεσλάν.

Το 1999, η Ρωσία ίδρυσε μια επιτροπή υπεύθυνη για την τεκμηρίωση των θαυματουργών φαινομένων στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο καθηγητής Pavel Florensky, εγγονός του διάσημου θεολόγου Pavel Florensky. Τα μέλη της επιτροπής τονίζουν τη διαφορά μεταξύ της ροής μύρου και της δακρύρροιας.

Το μύρο είναι ένα λάδι που παρασκευάζεται προσεκτικά από τον Πατριάρχη κατά τη διάρκεια ειδικής λειτουργίας και χρησιμοποιείται για το μοναδικό χρίσμα κατά τη βάπτιση. Εάν η εικόνα εκπέμπει μύρο, αυτό θεωρείται ως ευνοϊκό σημάδι και τρυφερότητα για την ιερή εικόνα.

Ενώ το σχίσιμο της εικόνας, ή το κλάμα της, γίνεται αντιληπτό ως σημάδι τρομερών οιωνών, υποδηλώνοντας μελλοντικές δυσκολίες.

Η Εκκλησία πάντα θεωρούσε τη ροή του μύρου ως ειδική εκδήλωση της θείας χάριτος, η οποία συνδέεται επίσης με τις ειλικρινείς προσευχές των πιστών που στρέφονται σε ιερές εικόνες.-3

Αλλά συμβαίνει να παραμένει ασαφές εάν η εικόνα ρέει μύρο ή κλαίει, για παράδειγμα, όπως η εικόνα στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος, ωστόσο, ο ιερέας Βλαντιμίρ Βιγκιλιάνσκι σημείωσε τα λόγια του τότε Μητροπολίτη Κύριλλου, ο οποίος αργότερα έγινε Πατριάρχης Μόσχα και Όλη τη Ρωσία, ότι η εμφάνιση είναι η εύνοια του Θεού στις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στο Συμβούλιο.

Πιθανώς, χρειάζεται πάντα χρόνος για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό ή εκείνο το φαινόμενο και να μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, αλλά αξίζει να το σκεφτείτε.

Ο ιερέας Μιχαήλ Ντούντκο, πρώην υπάλληλος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, υποστηρίζει ότι η ροή μύρου από εικόνες δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ανούσιες ενέργειες, αλλά ως σημάδια που καλούν για ευαισθητοποίηση, καθοδήγηση και προειδοποίηση. Θυμήθηκε την περίπτωση όταν η εικόνα του Μόντρεαλ της Μητέρας του Θεού Iveron, η οποία ήταν βαθιά σεβαστή στη ρωσική διασπορά, άρχισε απροσδόκητα να ρέει μύρο, μετά την οποία συνέβη μια τραγωδία με τον φύλακά της και την εξαφάνιση της ίδιας της εικόνας.

Αλλά σε μια μικρή εκκλησία στο Novoshakhtinsk, στην περιοχή του Ροστόφ, δώδεκα εικόνες άρχισαν ξαφνικά να αιμορραγούν μύρο και άλλες τέσσερις εικόνες άρχισαν να αιμορραγούν. Καταγράφηκε μια περίπτωση όταν μύρο εμφανίστηκε σε μια εικόνα που απεικονίζει τον Tikhon του Zadonsk την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής με ένα επιβατικό αεροπλάνο Tu-154 πάνω από το έδαφος της ίδιας περιοχής.

Το 2001, στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Kostomarovsky στην περιοχή Voronezh, η εικόνα της Μητέρας του Θεού Valaam άρχισε να αιμορραγεί. Δηλαδή, αίμα άρχισε να αναβλύζει κατά μήκος της άκρης της ρόμπας της Βασίλισσας του Ουρανού και από τα πόδια του Μωρού.

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του φαινομένου, στάλθηκε για εξέταση το υγρό που συγκεντρώθηκε από την εικόνα της Παναγίας. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης επιβεβαίωσαν ότι το δείγμα ήταν ανθρώπινο αίμα. Πρόσθετη έρευνα DNA έδειξε ότι είναι πολύ πιθανό αυτό το αίμα και το αίμα που βρέθηκε στη Σινδόνη του Τορίνο να ανήκουν σε άτομα που έχουν συγγένεια. Στη συνέχεια προκάλεσε αίσθηση και στους πιστούς όχι μόνο.

Η Εκκλησία πάντα θεωρούσε τη ροή του μύρου ως ειδική εκδήλωση της θείας χάριτος, η οποία συνδέεται επίσης με τις ειλικρινείς προσευχές των πιστών που στρέφονται σε ιερές εικόνες.-4

Το 2009, το ειδησεογραφικό πρόγραμμα Vesti έδειξε μια αναφορά ότι στην εκκλησία στο χωριό Λογ, στην περιοχή του Βόλγκογκραντ, η εικόνα της Μητέρας του Θεού του Καζάν άρχισε να αιμορραγεί. Μια κηλίδα αίματος εμφανίστηκε στην εικόνα, που άλλαζε χρώμα και πάλλεται σαν ζωντανή καρδιά.

Και εδώ, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, συγκροτήθηκε επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι θρησκευτικών κύκλων και επιστημονικής κοινότητας, καθώς και γιατροί.

Και το συμπέρασμα ήταν εκπληκτικό: η εικόνα της Μητέρας του Θεού έδειξε σημάδια αιμορραγίας, χαρακτηριστικά σοβαρών καρδιακών παθολογιών, που συμβολίζουν τα δεινά της Μητέρας του Θεού για την ανθρωπότητα.

Από τη στιγμή που η εικόνα άρχισε να αιμορραγεί, άρχισαν να αναφέρονται περιπτώσεις θαυματουργής θεραπείας, καθεμία από τις οποίες τεκμηριώθηκε προσεκτικά και επαληθεύτηκε από ειδικούς γιατρούς.

Στις 17 Ιουλίου 2008, την ημέρα της μνήμης της 90ης επετείου από το μαρτύριο της Αυτοκρατορικής Οικογένειας, στην υπό κατασκευή Εκκλησία των Βασιλικών Μαρτύρων στο Dnepropetrovsk της Ουκρανίας, όπου υπηρετούσε ο πατέρας Victor (Golovchenko), συνέβη ένα παρόμοιο θαύμα: η εικόνα της αγίας βασιλικής οικογένειας άρχισε να αιμορραγεί. Αυτό συνέβη μετά τη Θεία Λειτουργία και πομπή προς τιμήν της Βασιλικής Οικογένειας στο χωριό Ksenyevka, όπου βρίσκεται ο ναός.

Αιματηρές σταγόνες κύλησαν κάτω από την εικόνα, προκαλώντας τρόμο στους συγκεντρωμένους. Μια από τις γυναίκες που ήταν κοντά εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί το Αικατερινούμπουργκ, στο οποίο σκέφτηκε ότι το Γεκατερίνμπουργκ εμφανίστηκε μπροστά τους σήμερα.

Σταγόνες έτρεχαν από το κατακόκκινο ιμάτιο της Κυρίαρχης Μητέρας του Θεού, που απεικονίζεται στην κορυφή της εικόνας, πάνω από τη Βασιλική Οικογένεια, μέχρι το φωτοστέφανο του Τσάρου-Μάρτυρα, και επίσης πολλές, πολλές σταγόνες κατά μήκος της εικόνας της Τσαρέβνα Όλγας, δηλ. κατά μήκος της αριστερής άκρης του εικονιδίου από την κορυφή. Και δύο ακόμη σταγόνες από κάτω κύλησαν στο πλαίσιο από τις ρόμπες των Βασιλικών Μαρτύρων.

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος τέτοιων εκδηλώσεων σε εικόνες με ροή μύρου, και όπως βλέπουμε, τα γεγονότα ήταν διαφορετικά: είτε ήταν προάγγελος προβλημάτων είτε ήταν παρηγοριά για τους ανθρώπους.

Η Εκκλησία πάντα θεωρούσε τη ροή του μύρου ως ειδική εκδήλωση της θείας χάριτος, η οποία συνδέεται επίσης με τις ειλικρινείς προσευχές των πιστών που στρέφονται σε ιερές εικόνες.-5

Το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να είμαστε πιο κοντά στον Θεό. Είναι προφανές. Και για να είσαι με τον Θεό, χρειάζεται να έρθεις σε Αυτόν και να φέρεις εξομολόγηση και να ζήσεις σύμφωνα με τις εντολές Του. Ο ίδιος μιλάει για αυτό:

«Ελάτε σε Μένα, όλοι εσείς που κοπιάζετε και
βαρύ φορτωμένο, και θα σας αναπαύσω» (Ματθαίος 11:28)

Δόξα τω Θεώ για όλα!

dzen.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου