Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Είμαστε εκχύλισμα της θεϊκής αγάπης. Μόνο ένας άνθρωπος χρειάζεται, ένας άνθρωπος συνδεδεμένος προσευχητικά με τον Θεό, και θα έχουμε παντού ειρήνη- στην οικογένεια, στην δουλειά, στην κυβέρνηση και παντού… τί αρμονία θα υπήρχε στον κόσμο! Άγιος Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα.

 

Ιησούς Χριστός_Jesus-Christ_Господне Иисус-Христос-Byzantine Orthodox Icon_3673665551%81 

Ὁ λαὸς ἵσταται διὰ τὴν ἀνάγνωσιν τοῦ Συναξαρίου.
Συναξάριον
Τῇ ΙΕ´ (15ῃ) τοῦ μηνὸς Ἀπριλίου, μνήμη τοῦ ἁγίου μάρτυρος Κρήσκεντος, τοῦ ἐν Μύροις τῆς Λυκίας. (γ´ αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων μαρτύρων γυναικῶν, Βασιλίσσης καὶ Ἀναστασίας ἐν Ῥώμῃ, μαθητριῶν Ἀπ. Πέτρου καὶ Παύλου (†68)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου μάρτυρος Σουχία καὶ τῶν σὺν αὐτῷ ιστ´(16) στρατιωτῶν Ἀναστασίου, Ἀνδρέου, Βίκτωρος, Δομεντιανοῦ, Ἰβχερίωνος, Ζωσιμᾶ, Θαλλελαίου, Θεοδωρήτου, Ἰορδάνου, Ἰακώβου, Κοδράτου, Μημνένου (Μεμμᾶ), Νεραντζίου, Πολυεύκτου, Φωκᾶ καὶ Λουκιανοῦ τῶν ἐν Ἰβηρίᾳ ἀθλησάντων. (†123)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων μαρτύρων Θεοδώρου πρεσβυτέρου καὶ Παυσολυπίου τῶν ἐν Θράκῃ. (~†117-138)

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων μαρτύρων Μαξίμου καὶ Ὀλυμπιάδος τῶν ἐν Περσίδι. (†249-251)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Λεωνίδου ἐπισκόπου Ἀθηνῶν. (†250)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Ἐφραίμ, ἐπισκόπου Ἀτσχούρι τῆς Γεωργίας. (θ´ αἰ.) μαθητης του Αγίου Γρηγορίου της Χατζντα
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων μαρτύρων Μάρωνος, Εὐτυχοῦς καὶ Βικτωρίνου τῶν ἐν Ῥώμῃ ἐπὶ Τραϊανοῦ ἀθλησάντων. (~†99)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου μάρτυρος Εὐτυχίου τοῦ ἐν Φερεντίνῳ τῆς Ἱταλίας.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου παιδομάρτυρος Λαυρεντίου-Σοσσίου, ἐτῶν πέντε, ἀθλήσαντος τῇ Μεγάλῃ Παρασκευῇ ἐν Βαλβορίνῃ (Valrovina) πλησίον τῆς Βικεντίας (Vicenza) ἐν Ἰταλίᾳ. (†485)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Πατέρνου (Paternus), ἐκ Βάννης (Vannes) τῆς Βρεττάνης καὶ εἶτα ἡγουμένου-ἐπισκόπου Λλανβαδάρνης (Llanbadarn Fawr) ἐν Οὑαλίᾳ. (†565)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου Ῥουαδάνου (Ruadhan), ἐκ τῶν πρώτων μαθητῶν τοῦ ἁγίου Φινιανοῦ, καὶ κτίτορος-ἡγουμένου μονῆς ἐν Λόθρᾳ (Lothra) τῆς Ἰρλανδίας. (~†584)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου Σιλβέστρου, β´ ἡγουμένου τοῦ ἀββαείου Ἁγίου Ἰωάννου (Moutier-Saint-Jean Réome) πλησίον τῆς Διβιόνης (Dijon) ἐν Γαλλίᾳ. (~†625)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς ἁγίας Οὕννης (Hunna), τῆς φιλανθρώπου εὐγενοῦς ἐν Ἀλσατίᾳ. (†679)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου Νιδγέρου (Nidger), ἡγουμένου τοῦ ἀββαείου Ὀκτεγέρσεως (Ottobeuren) ἐν Βαυαρίᾳ, καὶ ἐπισκόπου Αὐγσβούργου (Augsburg) ἐν Γερμανίᾳ. (~†829)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου Μούνδου (Mundus), ἡγουμένου καὶ ἱδρυτοῦ μονῶν ἐν Ἀργύλλῃ (Argyll) τῆς Σκωτίας. (~†962)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου Μιστισλάβου-Θεοδώρου, ἡγεμόνος τοῦ Κιέβου. (†1132)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Βασιλείου, ἡγουμένου τῆς μονῆς Μολδοβίτης (Moldovița) ἐν Μολδαβίᾳ.(~†1455)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Διονυσίου, μοναχοῦ τῆς μονῆς Νικήτα (Nikitsky) πλησίον τοῦ Περεσλὰβλ-Ζαλέσσκυ (Pereslavl-Zalessky) ἐν Ῥωσίᾳ. (†1645)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου ἱερομάρτυρος Ἀνανίου, μητροπολίτου Λακεδαιμονίας, τοῦ παρὰ τὴν θύραν τῆς μητροπόλεως ἐν Μυστρᾷ τὴν κεφαλὴν τμηθέντος. (†1764)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου Βασιλείου τοῦ ἐν χωρίῳ Ποϊάνα-Μαρουλούϊ (Poiana Mărului) τῆς Τρανσυλβανίας. (†1767)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ δικαίου Δανιὴλ τοῦ ἐν Ἀκχὶνσκ (Achinsk) τῆς Σιβηρίας. (†1843)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ οἱ Ἅγιοι νεομάρτυρες καὶ ὁμολογητές: Διοδωρα (Morozova, 1996), Ἀλεξάνδρα ( Leonova, 1942), Νικόλαος Ζαβράζιν (1964), Φίλιππος (Ordinets, 1938), Τιμόθεος (Pavlenko, 1976), Ἀναστασία Πάβλοβα (1932), Δημήτριος Ρεμπρίν (1938), Βλαδίμηρος Σεμένσκι, Στέφανος (Γνεντόφσκι, 1931) ἐν πολλαῖς βασάνοις, φυλακαῖς καὶ διωγμοῖς ὑπὸ τῶν ἀθέων μπολσεβίκων τελειωθέντες ἐν Ῥωσίᾳ.

Άγιος Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα_Elder Thaddeus of Vitovnica_Старец Фаддей Витовницкий_Отац Тадеј Штрбуловић_15555 

Είμαστε εκχύλισμα της θεϊκής αγάπης.

Πρώτα έπεσε η Εύα. Έπεσαν, επειδή οι σύζυγοι πρέπει να έχουν την ίδια σκέψη. Αυτό δεν το γνώριζα. Γνώριζα μόνον ότι οι γονείς έχουν μεγάλη εξουσία πάνω στα παιδιά τους, και οτιδήποτε επιθυμούν και σκέπτονται για τα παιδιά τους, αυτό και γίνεται. Γι’ αυτό ο γονέας πρέπει να προσέχει για το πώς σκέπτεται για τα παιδιά του. Ο γονέας πρέπει να υπομένει πολύ και να συγχωρεί τα πάντα.
Λοιδορούμε τη σημερινή μας κατάσταση, εδώ στη χώρα μας, αυτούς που κυβερνούν το κράτος, τους κατηγορούμε ότι αυτοί φταίνε, θέλουμε να τους αντικαταστήσουμε. Αλλά ποιοί είναι αυτοί; Δεν είναι κάποια από τα παιδιά μας; Και θέλουμε να τους αντικαταστήσουμε. Άντε να τους αντικαταστήσουμε. Να έρθουν άλλοι που εμείς θέλουμε. Είναι κι αυτοί παιδιά μας; Είναι. Χα, αλλά μπορεί να είναι πολύ χειρότεροι από αυτούς που είναι τώρα. Ενώ φταίμε όλοι εμείς. Εμείς οι γεροντότεροι είμαστε περισσότερο φταίχτες για όλα. Δεν δώσαμε στα παιδιά μας παράδειγμα ζωής. Ακόμη κι αν δεν έχουμε δικά μας παιδιά, εμείς φταίμε για όλα. Για όλη αυτή την κατάσταση στη χώρα μας, στην Εκκλησία μας, στο σύμπαν ολόκληρο. Με τις σκέψεις μας δημιουργούμε χάος στο σύμπαν. Αφού οι σκέψεις μας πραγματοποιούνται όπως τα έργα μας. Νοερά γίνονται, όπως γίνεται και η σκέψη του Θεού. Είμαστε το ορατό μέρος της θεϊκής αγάπης και μέσα μας υπάρχει θεϊκή νοερή ενέργεια, θεϊκή ζωή και θεϊκή σκέψη, η οποία πραγματώνεται, ενώ δεν το συνειδητοποιούμε. Οι σκέψεις μας πραγματοποιούνται. Αυτό αποτελεί τεράστια δύναμη- οι σκέψεις μας. Γι’ αυτό οι σκέψεις μας πρέπει να είναι υψηλές και ευγενείς. Αφού εκπέμπουμε. Είμαστε ασυνήθιστα ισχυρό κέντρο σκέψεων, πομπός και δέκτης. Οι σκέψεις μας ενεργούν απίθανα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι σκέψεις μας επενεργούν όχι μόνο στα έλλογα όντα και στον κόσμο των ζώων, αλλά και στο κόσμο των φυτών. Κι ο κόσμος των φυτών έχει δικό του νευρικό σύστημα.
Με οποίες σκέψεις ασχολούμεθα, τέτοια είναι και η ζωή μας...
Οποίον σκέπτεσαι σ εκείνον ανήκεις, Γέροντα Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα, σελ.102-104

***

19. Είναι φανερό ότι όλες οι πόρτες ανοίγουν γι’ αυτούς που έχουν αγάπη. Ακόμα και σε καιρό πολέμων, όπου χάνονται διαρκώς ζωές, ο Κύριος διασώζει θαυματουργικώς εκείνους που αγαπούν τους γονείς τους, τόσο τους πνευματικούς όσο και τους βιολογικούς. Αν είχαμε αυτού του είδους την αγάπη για τους γονείς μας, ο κόσμος δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα. Αυτό που μας μένει να κάνουμε πλέον είναι να προσευχόμαστε, και ο Κύριος θα μας βοηθήσει και θα μας δώσει δύναμη.

Έχει τεράστια σημασία να υπάρχει κάποιος που να προσεύχεται πραγματικά μέσα στην οικογένεια. Η προσευχή προσελκύει τη Χάρη του Θεού και την αισθάνονται όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα κι εκείνοι των οποίων η καρδιά έχει παγώσει. Πάντα να προσεύχεστε.
Μπορείτε να δείτε και μόνοι σας πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει αρμονία ή δυσαρμονία μέσα σε μια οικογένεια, ανάλογα με το είδος των λογισμών και των ευχών που κάνει. Αν η κεφαλή της οικογένειας είναι φορτωμένη με σκοτούρες και λογισμούς σχετικούς με κάποια δυσκολία, τότε η ειρήνη σε κείνη την οικογένεια διαταράσσεται. Όλα τα μέλη της οικογένειας καταθλίβονται — δεν έχουν ειρήνη και παραμυθία. Η κεφαλή της οικογένειας πρέπει να ακτινοβολεί αγαθότητα προς όλα τα μέλη της οικογένειας του.

***

 

Αν σε κάθε οικογένεια υπήρχε έστω και ένα πρόσωπο που υπηρετούσε τον Θεό με ζήλο, τί αρμονία θα υπήρχε στον κόσμο!
Θυμάμαι συχνά την ιστορία κάποιας κοπέλας. Συνήθιζε να έρχεται και να συζητάμε τότε που ήμουν ακόμα στο Μοναστήρι του Τουμάν . Ήρθε κάποια μέρα στο Μοναστήρι μαζί με ένα οργανωμένο γκρουπ προσκυνητών, και μου διαμαρτυρήθηκε το εξής: «Δεν το αντέχω πια! Οι άνθρωποι είναι τόσο αγενείς μεταξύ τους!». Και κατόπιν μου είπε ότι θα κοίταζε να βρει άλλη δουλειά. Την απέτρεψα , λέγοντας ότι ήταν λίγες οι δουλειές εκείνο τον καιρό και τα επίπεδα της ανεργίας υψηλά. Της είπα να πάψει να πολεμά τους συναδέλφους της στη δουλειά. «Μα δεν μάχομαι κανένα!», απάντησε. Της εξήγησα ότι μολονότι δεν μάχεται κανένα σωματικά εντούτοις με το να είναι δυσαρεστημένη στη θέση της, διεξάγει πόλεμο εναντίον των συναδέλφων της με τους λογισμούς της. Εκείνη αντέτεινε ότι κάθε άλλη αντίδραση θα υπερέβαινε τα όρια αντοχής του καθενός. «Μα ασφαλώς και τα υπερβαίνει», της είπα, «αλλά δεν μπορείς να το κάνεις μόνη σου. Χρειάζεσαι τη βοήθεια του Θεού. Κανείς δεν γνωρίζει αν προσεύχεσαι ή όχι την ώρα της δουλειάς σου. Κατά συνέπεια, όταν αρχίζουν να σε προσβάλλουν, μην τους αντιγυρίζεις τις προσβολές ούτε με λόγια ούτε με αρνητικές σκέψεις. Προσπάθησε να μην τους προσβάλλεις ούτε καν με τους λογισμούς σου∙ προσευχήσου στον Θεό να τους στείλει έναν άγγελο ειρήνης. Ζήτησέ Του επίσης να μην ξεχάσει και σένα. Αυτό δεν θα μπορέσεις να το κάνεις αμέσως , αλλά αν προσεύχεσαι πάντοτε έτσι, θα δεις πώς θα αλλάξουν τα πράγματα με τον καιρό και πώς θα αλλάξουν επίσης και οι άνθρωποι. Κατ’ ουσίαν θα αλλάξεις κι εσύ». Εκείνο τον καιρό δεν ήξερα αν επρόκειτο να δώσει βάση στη συμβουλή μου.
Αυτό συνέβη στο Μοναστήρι του Τουμάν το 1980. Το 1981 με έστειλαν στο μοναστήρι της Βιτόβνιτσα. Κάποια μέρα στεκόμουν πλάι στην κυδωνιά , όταν είδα ένα γκρουπ προσκυνητών να πλησιάζει. Ήταν κι εκείνη ανάμεσα στο γκρουπ και με πλησίασε για να πάρει ευλογία. Και να τι μου είπε: «Αχ πάτερ! Δεν είχα ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι τόσο καλοί!». Τη ρώτησα αν αναφερόταν στους συναδέλφους της στη δουλειά κι εκείνη μου απάντησε θετικά. «Άλλαξαν τόσο πολύ πάτερ, είναι απίστευτο! Κανείς δεν με προσβάλλει πλέον, και βλέπω και σε μένα επίσης τη διαφορά!». Τη ρώτησα αν είχε ειρηνεύσει με όλους και μου απάντησε ότι υπήρχε μόνο ένα πρόσωπο μονάχα με το οποίο δεν μπορούσε να ειρηνεύσει για πολύ καιρό. Κατόπιν , καθώς διάβαζε τα Ευαγγέλια, έφτασε κάποια στιγμή στο σημείο όπου ο Κύριος μας ζητά να αγαπάμε τους εχθρούς μας. Και τότε είπε στον εαυτό της: «Θα αγαπήσεις αυτό το πρόσωπο είτε το θέλεις είτε όχι, διότι αυτό είναι που μας ζητά ο Κύριος». Και τώρα, ξέρετε, είναι οι δυό τους οι καλύτεροι φίλοι!
Μακάρι να υπήρχε έστω και ένας τέτοιος άνθρωπος σε κάθε επιχείρηση, εργοστάσιο ή γραφείο! Έτσι θα ανοιγόταν ο δρόμος προς την ειρήνη. Μόνο ένας άνθρωπος χρειάζεται, ένας άνθρωπος συνδεδεμένος προσευχητικά με τον Θεό, και θα έχουμε παντού ειρήνη- στην οικογένεια, στην δουλειά, στην κυβέρνηση και παντού. Η παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου είναι που μπορεί να μας ελευθερώσει από ζοφερούς και δυσβάσταχτους λογισμούς.
Από το βιβλίο : « Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας, Βίος και διδαχές του Γέροντα Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα,» σελ. 116-118, εκδόσεις «Εν πλω», Ὀκτώβριος 2012.

***

 

Οι χριστιανοί είμαστε πράγματι πολύ τυχεροί που έχουμε την Υπεραγία Θεοτόκο να πρεσβεύει για μας ενώπιον του θρόνου του Θεό. Κάποτε που ήμουν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, είδα σε όραμα τον Σωτήρα να μου λέει ότι πρέπει να προσπέσω στην Υπεραγία Μητέρα Του, διότι εκείνη είναι η προστάτις των μοναχών… Κι έτσι, πρέπει πάντοτε να προσπίπτουμε στον Κύριο και την Υπεραγία Θεοτόκο. Πρέπει να προσευχόμαστε να μας αξιώσει να Τον αγαπήσουμε όπως Τον αγαπούν η Υπεραγία Θεοτόκος, οι άγγελοι και οι Άγιοι. Ο παντοδύναμος Κύριος μπορεί σίγουρα να μας βοηθήσει σ᾿ αυτό… Εύχομαι να προσεύχεστε όλοι σας στον Κύριο να σας αξιώσει να Τον αγαπήσετε κατ᾿ αυτό τον τρόπο. Έτσι θα νιώσετε ειρήνη, ηρεμία στην καρδιά σας, διότι θα έχετε δώσει την καρδιά σας σ᾿ Εκείνον που είναι άπειρος και που μπορεί να σας χαρίσει απεριόριστη αγάπη και ειρήνη.

Το βασικό ζήτημα είναι να γίνουμε ένα με τον Κύριο· κατόπιν Εκείνος θα μας διδάξει πώς να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας, διότι εμείς δεν γνωρίζουμε πώς.
Βάλτε έναν ταπεινό και πράο άνθρωπο στον Άδη κι εκείνος θα δείτε ότι δεν θα διαμαρτυρηθεί.
Ένας υπερήφανος άνθρωπος δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος¨ όλα τον ενοχλούν κι ακολουθεί το δικό του θέλημα. Πρέπει να δείχνουμε υπακοή στο θέλημα του Θεού για να μάθουμε την ταπεινοφροσύνη και την πραότητα, όσο είμαστε ακόμα σ’ αυτή εδώ τη ζωή, όσο υπάρχει ακόμα καιρός. Μια καρδιά που είναι γεμάτη αγάπη, δεν σκέφτεται τον εαυτό της αλλά τους άλλους. Προσεύχεται για καθετί ζωντανό και για ολόκληρο τον κόσμο.
Όταν μια ψυχή παραμένει ταπεινή, ο Κύριος την φωτίζει ολοένα και περισσότερο. Η ταπείνωση είναι θεϊκή περιουσία, είναι η τελειότητα της χριστιανικής ζωής.

Οι εχθροί του Θεού που προετοιμάζουν την Νέα παγκόσμια Τάξη (νέα όσο και οι οπλές του διαβόλου, φυσικά) γνωρίζουν καλά τη δύναμη των σκέψεων. Αυτό το δείχνει το γεγονός ότι για δεκαετίες προσπαθούν να κατασκευάσουν όπλα που θα επηρεάζουν τον ανθρώπινο νου, και θα τον μεταβάλουν κατά την κακή θέληση του αφέντη τους, του διαβόλου.
Ο πατέρας Θαδδαίος συχνά έλεγε ότι οι υπηρέτες του αντίχριστου διαθέτουν διάφορα μέσα, με τα οποία επηρεάζουν ανθρώπους και λαούς. Σήμερα αυτό επιβεβαιώνεται. Πολλοί επιστήμονες, ανάμεσά τους και Ρώσοι, επισημαίνουν τον μεγάλο κίνδυνο του αμερικανικού συστήματος HAARP στην Αλάσκα, το οποίο δεν προκαλεί μόνο κλιματικές αλλαγές, αλλά και βαριές νοητικές και πνευματικές βλάβες στους ανθρώπους. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η αδιάλειπτη προσευχή, για να μας λυτρώσει ο Θεός από αυτόν τον πειρασμό.
Οποίον σκέπτεσαι σ εκείνον ανήκεις του Γέροντα Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα, σελ 105-106πόλεμος_ Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος _Saint George the Trophy-bearer_ Святой Георгий Победоносец_წმინდა გიორგი გმირავს_9354007875 

Το κακό προσπαθεί να κυριαρχήσει τους ανθρώπους με κάθε τρόπο.
Ο πατέρας είπε ότι έρχονται φοβερά χρόνια, χωρίς να υπολογίζει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά πρόσθεσε ότι ο χρόνος μας είναι πιο φοβερός σε σχέση με το παρελθόν. Πολλές πιέσεις γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο.
Εμείς οι Ορθόδοξοι απειλούμαστε ιδιαίτερα, αφού το κακό απευθύνεται κυρίως σε εμάς.
Στη Δύση, η επιβολή σφραγίδας στους ανθρώπους έχει ήδη αρχίσει.

Οι τέκτονες είναι παρόντες παντού.
Έχουν δικό τους λαό στην κυβέρνηση όλων των κρατών, σε άλλα σημαντικά μέρη, ακόμα και στην εκκλησία. Οι τέκτονες προετοιμάζονται να υποτάξουν ολόκληρο τον κόσμο με τη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, υπό την ηγεσία ενός ατόμου, τον αντίχριστο, τον οποίο θέλει να πάρει τη θέση του προέδρου των Ηνωμένων Εθνών.
Οι ορθόδοξοι ερημίτες εμποδίζουν τον διάβολο να καταλάβει το πνευματικό πεδίο ολόκληρου του κόσμου, όχι επειδή αντιστέκονται, όσο γιατί συνεχώς προσεύχονται στον Κύριο για να μας προστατεύσει από το κακό.
Ειδικά κατά το 1993, ο αντίκτυπος αυτός έγινε ακόμη πιο σαφής.
Ο πατέρας μου είπε ότι ο διάβολος έχει ήδη απελευθερωθεί.
Από το βιβλίο: Γέροντος Θαδδαίου Βιτόβνιτσας- Πνευματικές Συζητήσεις, εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη

Να είσαι μάρτυρας είναι το μεγαλύτερο αγαθό, με ποιο θησαυρό, μπορεί να συγκριθεί; Ο Άγιος μάρτυς Σουχίας και οι συν αυτώ εν Γεωργία
https://iconandlight.wordpress.com/2021/04/14/60815/

Δεν είχα κανέναν στον κόσμο, εκτός απ’ τον Θεό. Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα
https://iconandlight.wordpress.com/2017/05/11/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CF%80-%CF%84/

Όποιος ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού δεν έχει σκοτούρες. Γέροντα Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

Γίνε και ‘συ σαν τα πουλιά…! ψάλλουν συνέχεια εγκώμια στον Κύριο. Είναι πάντοτε χαρούμενα. Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα
https://iconandlight.wordpress.com/2019/10/30/%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CF%88%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD/

Ο φθόνος είναι η σφραγίδα του Αντίχριστου στην καρδιά του ανθρώπου. Γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιστα
https://iconandlight.wordpress.com/2014/03/16/%ce%bf-%cf%86%ce%b8%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%83%cf%86%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83/

Η τελειότητα της χριστιανικής ζωής έγκειται στην τέλεια ησυχία, στην τέλεια ειρήνη. Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα
https://iconandlight.wordpress.com/2014/03/20/%CE%AE-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%AE%CF%82-%CE%AD%CE%B3/

Η μετάνοια είναι μία αλλαγή βίου. Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα
https://iconandlight.wordpress.com/2015/02/24/%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CE%B2%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD/

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε

Μάρτυς σου Κύριε, ἐν τῇ ἀθλήσει αὐτοῦ, τὸ στέφος ἐκομίσατο τῆς ἀφθαρσίας, ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· ἔχων γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλεν ἔθραυσε καὶ δαιμόνων τὰ ἀνίσχυρα θράση. Αὐτοῦ ταῖς ἱκεσίαις Χριστέ ὁ Θεός, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Έτερον Ἀπολυτίκιον τοῦ ἁγίου μάρτυρος Κρήσκεντος, τοῦ ἐν Μύροις
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῷ τῆς πίστεως ζήλῳ πτερωθεὶς τὴν διάνοιαν, πρὸς ἀθλητικὰς ἀριστείας ἀνδρικῶς προσεχώρησας, καὶ ὤφθης τοῦ Σωτῆρος κοινωνός, βασάνους ὑπὲρ φύσιν ἐνεγκών· διὰ τοῦτο ἐδοξάσθης παρὰ Θεοῦ, Κρήσκη θεομακάριστε. Δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Ἀπολυτίκιον τοῦ ἁγίου μάρτυρος Σουχία καὶ τῶν σὺν αὐτῷ
Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Στρατιᾶς τοῦ Κυρίου ὁπλίτην ἄριστον ἐν Ἰβηρίᾳ προθύμως σὺν τοῖς συνάθλοις αὐτοῦ σταυρωθέντα ἐπὶ γῆς ἐγκωμιάσωμεν ὕμνοις, Νεράντζιον, πιστοί, ὡς Μαρτύρων καλλονὴν καὶ γνώμονα ἀριστείας, ὑπὲρ ἡμῶν δυσωποῦντα θερμῶς Χριστόν, τὸν πολυέλεον.

Ἀπολυτίκιον τοῦ ἁγίου Λεωνίδου Ἀθηνῶν
Ἦχος δ´’. Ταχὺ προκατάλαβε

Ποιμὴν ἱερώτατος, καὶ Ἱεράρχης σοφός, τῆς πόλεως γέγονας, τῶν Ἀθηνῶν τῆς κλεινῆς, Λεωνίδα μακάριε· ὅθεν ἱερατεύσας, τῷ Σωτῆρι ὁσίως, ἤθλησας ὑπὲρ φύσιν, καὶ τὴν πλάνην καθεῖλες. Καὶ νῦν Πάτερ ἱκέτευε, ὑπὲρ τῶν τιμώντων σε.

Ἦχος πλ. α΄. Χαίροις, ἀσκητικών.

Χαίροις, ὁ τὴν γηΐνην λιπὼν τὴν στρατιὰν σὺν τῷ Σουχίᾳ, Νεράντζιε, ἐνδόξῳ σου ἀρχηγέτῃ, καὶ δήμῳ συνοπλιτῶν γεγηθὼς στεῤῥῶν σου θεῖον βάπτισμα ἐν ῥείθροις δεξάμενος τοῦ Εὐφράτου, πανένδοξε, ὑπ’ ἐπισκόπου τῶν χειρῶν, οὐρανόφρονος, Μάρτυς ἄλκιμε, τοῦ Χρυσοῦ, καὶ πρὸς ἄσκησιν πρῶτον βαδίσας ἔνθεον καὶ εἶτα πρὸς ἄθλησιν διὰ Χριστοῦ τὴν ἀγάπην, τοῦ σὲ ἀξίως δοξάσαντος καὶ δόντος σοι στέφος τῆς ζωῆς τῆς αἰωνίου, ὄντως χρυσόπλοκον.

iconandlight.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου