Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Εκδήλωση για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Πόντου.

Μίγμα θρησκευτικής, πολιτικής και ιστορικής θεώρησης για τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν η ομιλία του Πόντιου ιερομονάχου από τη μονή Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους Γρηγορίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και ο Σύλλογος Σανταίων Θεσσαλονίκης «Η Επτάκωμος Σάντα».
Ο ιερομόναχος Γρηγόριος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αιτίες που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, έκανε μια σύντομη αναδρομή των γεγονότων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έως την Εθνική Τραγωδία του 1922, και τόνισε ότι με εξαίρεση κάποιους μεμονωμένους εκπροσώπους του κλήρου, η Εκκλησία δεν έχει ευθύνη για την τραγωδία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ιερομόναχος Γρηγόριος, σημαντικό ρόλο στη Μικρασιατική Καταστροφή έπαιξαν η στάση των τότε μεγάλων δυνάμεων, ο εθνικός διχασμός και ο τρόπος διαχείρισης και πολιτικής εφαρμογής της Μεγάλης Ιδέας.
Πριν από την ομιλία του ιερομονάχου προβλήθηκε ο χαιρετισμός που είχε απευθύνει ο Ιβάν Σαββίδης (ο οποίος παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα του ξενοδοχείου «Makedonia Palace» για την εκδήλωση) στα ρωσικά και σε άπταιστα ποντιακά το 2008 στην Παναγία Σουμελά, όταν με δικές του ενέργειες επέστρεψε η θαυματουργή εικόνα στο μοναστήρι.

Βίντεο-οδοιπορικό στον Πόντο
Συγκίνησε τους παρευρισκομένους η προβολή του εξαιρετικού βίντεο-οδοιπορικού στα χωριά του Πόντου, το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος ο ιερομόναχος Γρηγόριος. Το οδοιπορικό παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τη σημερινή κατάσταση των εκκλησιών των Ποντίων –κρυφών και φανερών–, των μοναστηριών, σημαντικών ελληνικών αξιοθέατων της περιοχής, καθώς και νεκροταφείων που έχουν μετατραπεί σε χωράφια.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Σταύρος Καλαφάτης –ο οποίος είναι Μικρασιάτης στην καταγωγή με γυναίκα Πόντια, κάτι που το θεωρεί, όπως είπε, προνόμιο–, τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η μνήμη για τις αλησμόνητες πατρίδες, μέσα από δράσεις, τοποθετήσεις και παρεμβάσεις. «Και βέβαια πρέπει να ενισχύσουμε τις διακρατικές σχέσεις, αλλά οι μνήμες πρέπει να παραμένουν ζωντανές για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον καλών σχέσεων πάνω στην αντικειμενική αλήθεια», είπε ο Στ. Καλαφάτης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε κι ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τους Θεόφιλο Ασλανίδη και Αδάμ Σαββίδη.
Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ
Μήνυμα ενότητας του ποντιακού χώρου, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά της που κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό ούτε φέτος, ενόψει της 19ης Μαΐου, εξέφρασε στο πλαίσιο της εκδήλωσης η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου.
«Εδώ και εννέα χρόνια υπάρχει σχετική αλληλογραφία με την ΠΟΕ για μια κοινή εκδήλωση των δύο ομοσπονδιών μία μέρα το χρόνο. Στην τελευταία μας Γενική Συνέλευση δεσμευθήκαμε να κινηθούμε για την ενότητα. Δυστυχώς, είμαστε κοντά στην 19η Μαΐου και δεν πετύχαμε τίποτα ούτε φέτος. Για να γίνει αυτό, δεν αρκεί μόνο η μία πλευρά. Ας ευχηθούμε ότι κάποια στιγμή, με τη βοήθεια του Θεού, θα ενωθούμε και θα πετύχουμε πολλά. Είναι ανεπίτρεπτη η σημερινή κατάσταση. Ο Ιβάν Σαββίδης επέμεινε για την  ενότητα, αλλά εις ώτα μη ακουόντων», είπε η Χρ. Σαχινίδου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης          http://www.pontos-news.gr/article/133066/ekdilosi-gia-tis-ekklisies-kai-ta-monastiria-toy-pontoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου