Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

FT: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν οι συζητήσεις με τους δανειστές ναυαγήσουν.Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ολα δείχνουν να είναι έτοιμα για την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση που θα ξεκινήσει από την Αθήνα.Η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ε.Ε.Αν βγει από το Ευρώ,αυτομάτως η ζώνη του Ευρώ μπορεί να διαλυθεί,αφού στο άκουσμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην Δραχμή της,την επόμενη μέρα το ίδιο μπορεί να πράξει η Ιταλία με την επιστροφή στην Λιρέτα,η Ισπανία με την επιστροφή στην Πεσέτα,αλλά όλα θα γίνουν μετά από κοινωνικές ταραχές,αφού αν "καεί" η Αθήνα,την επόμενη μέρα μπορεί να καίγεται η Ρώμη,η Μαδρίτη κλπ.                                                                                       Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν οι συζητήσεις με τους πιστωτές αποτύχουν, σύμφωνα με τους Financial Times οι οποίοι σε νέο δημοσίευμά τους τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, είναι να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Απριλίου.
FT: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν οι συζητήσεις με τους δανειστές ναυαγήσουν


Οι FT επικαλούνται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «φτάσαμε πλέον στο τέλος του δρόμου» και πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης δεν υπάρχει εναλλακτική -εκτός από την χρεοκοπία».



Σύμφωνα με τους Financial Times, μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα σοκ «δίχως προηγούμενο» για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, πέντε μόλις χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε τα δύο πρώτα πακέτα-διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η προειδοποίηση μιας επικείμενης χρεοκοπίας από κυβερνητικό αξιωματούχο, μπορεί να αποτελεί μια διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει πιο ευνοϊκούς όρους σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές. Όμως, σύμφωνα με τους FT, η προειδοποίηση αυτή δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.

Οι Financial Times σημειώνουν, επίσης, ότι και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται και να κάνουν τα δικά τους σχέδια, προκειμένου να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες ενός Grexit, όταν και αν αυτό γίνει.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη πως βραχυπρόθεσμα και σχεδόν με βεβαιότητα, μια χρεοκοπία θα οδηγούσε στην αναστολή της επείγουσας παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, στο κλείσιμο των ελληνικών, στον έλεγχο των κεφαλαίων και σε γενικότερη οικονομική αστάθεια στην χώρα.

Και μπορεί, σύμφωνα με τους  FT, μια ελληνική χρεοκοπία να μην σήμαινε ότι η Ελλάδα θα έβγαινε  αυτόματα από την Ευρωζώνη, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, θα καθιστούσε πολύ δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει την χώρα στη ζώνη του ευρώ, ένας στόχος που ήταν μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας -όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους FT, η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η Ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως θα ήταν «μια βουτιά» στο άγνωστο.

 

Μαξίμου: Η Ελλάδα δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία

Πάντως, το δημοσίευμα των FT προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης η οποία υποστηρίζει ότι η χώρα «δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία».

Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση και σημειώνουν πως «θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά» γιατί η Ελλάδα δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου».

Όπως σημειώνουν, έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου (εκλογές), η 28η Φεβρουαρίου (ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά) και η 9η Απριλίου (δόση προς ΔΝΤ) και προσθέτουν ότι αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης.

Μάλιστα, οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι περιμένουν με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου. http://www.protothema.gr/politics/article/467462/ft-i-ellada-proetoimazetai-gia-hreokopia-an-oi-suzitiseis-me-tous-daneistes-nauagisoun/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου