Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Κωνσταντινούπολη: Αναγνώστηκε το Κοράνι στην Αγία Σοφία.

Για πρώτη φορά μετά από  85 χρόνια- γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο BGNES- στο εμβληματικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης  που μετετράπη σε μουσείο,  διαβάστηκε το Κοράνι, όπως αναφέρει το AFP, επικαλούμενο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Την Παρασκευή αναγνώστηκε ένα απόσπασμα από το Κοράνι στα εγκαίνια της έκθεσης «Η αγάπη του Προφήτη», στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Επιτροπής Θρησκευτικών Υποθέσεων, Μεχμέτ Γκορμέζ.
Ο μνημειακός ναός που χτίσθηκε τον  4ο αιώνα, ήταν ο πρώτος καθολικός καθεδρικός ναός, στον οποίο στέφθηκαν οι αυτοκράτορες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στα χέρια των Οθωμανών το 1453 μετατράπηκε σε τζαμί και γύρω από το θόλο ανεγέρθησαν μιναρέδες.

 Η Αγία Σοφία συνεχίστηκε να λειτουργεί ως τζαμί μέχρι τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορία.  Κατά τη διάρκεια των 30 ετών του κοσμικού ηγέτη Κεμάλ Ατατούρκ, έγινε μουσείο και έκτοτε αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων, για το ποιος είναι ο σκοπός του ναού.
--
The Hellenic Information Team                
http://www.echedoros-a.gr/2015/04/blog-post_811.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου