Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Σε φορτισμένο κλίμα το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στη Θεσσαλονίκη και ο γρίφος του Μητροπολίτη Ανθίμου (ΒΙΝΤΕΟ& ΦΩΤΟ)

Το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο π. Κυπριανού Γλαρούδη που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή τέλεσαν σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Λαγκαδά Ιωάννης.

Το κλίμα ήταν συγκινησιακά φορτισμένο ενώ το παρών έδωσαν αρκετά μέλη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Συνόδου, ενώ με λόγια αγάπης μίλησε ο Λαγκαδά Ιωάννης που υπήρξε ιερατικός προϊστάμενος στον Ιερό Ναό και στο πλευρό του είχε τον π.Κυρπιανό.
Στο σημερινό κήρυγμα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο Ευαγγέλιο και στάθηκε στους μάρτυρες της πίστης μας. Στο σημείο εκείνο, έκανε ειδική μνεία στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και γι’άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης πίστης από αρκετά μέλη της.
«Όταν θέλουμε να πετύχουμε μεγάλα πράγματα στη ζωή μας, δεν μπορούμε να λέμε ‘είμαι άθεος’. Που θα στηριχθούμε; Ποιος θα σε ενισχύσει και θα σε φωτίσει;», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Δεν μπορείς να θέλεις να διαπραγματευτείς και να πετύχεις αποφάσεις για σημαντικά προβλήματα του λαού και την ώρα που γίνεται ο Επιτάφιος εσύ να τρως στην ταβέρνα. Δε γίνεται, είναι πρόκληση. Γι’αυτό συμβαίνουν αυτά που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους. Τη μία μέρα λέμε πως κάτι πάει να γίνει και την άλλη μέρα ακυρώνεται. Δεν κάνουμε τίποτα. Τι συμβαίνει; Το πρωί μας κρατούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το βράδυ μας βγάζουν.

Δείτε τι πέτυχαν οι Άγιοί μας, όπως ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος τον Ναό τον οποίον βρισκόμαστε σήμερα. Πως κατάφεραν να φτάσουν και να πετύχουν τόσα σπουδαία; Πίστευαν στον Θεό, στην Ορθοδοξία».
Λίγο πριν ολοκληρώσει το κήρυγμά του έθεσε έναν προβληματισμό προς τους πιστούς από τον οποίον προκύπτουν αρκετά ερωτηματικά. Είπε χαρακτηριστικά: «Ακούμε μια πλήρη άρνηση. Αυτή η άρνηση, ανάλογα με τις συνθήκες που θα’ρθουν θα δείξει και τη στάση της εξουσίας απέναντι στην Εκκλησία. Όμως, η Εκκλησία δε φοβάται, υπολογίζει και φοβάται μόνο τον Θεό και στρέφεται στην Παναγία και τους Αγίους παρακαλεί και προτρέπει τον λαό της με ειρήνη, με αγάπη, με κατανόηση και με σεβασμό να σέβεται τον κάθε άνθρωπο, όπως ζητά από τον καθένα να την σέβεται και να αφήσουν στη φτώχια μας, αλλά να μας αφήσουν στην αλήθεια. Η αλήθεια ελευθερώνει τον άνθρωπο και πάνω απ΄όλα πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο Σωτήρ του κόσμου και του καθενός».
Δείτε το βίντεο από τη Θεία Λειτουργία, το μνημόσυνο του π.Κυρπιανού αλλά και το λόγο του Παναγιωτάτου. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη Μητρόπολη Λαγκαδά...

DSC_9031.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου