Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.



FotoΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Είναι πραγματικά καταπληκτικό τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο οι ίδιοι οι Τούρκοι ενενήντα σχεδόν χρόνια μετά την αποχώρηση των Ελληνορθόδοξων Ρωμιών από την Μικρά Ασία, να θέλουν και αυτό να το δηλώνουν και δημόσια, την ανακαίνιση εκκλησιών που κάποτε έσφυζαν από την παρουσία του ελληνορθόδοξου ποιμνίου.
Έτσι αυτή την φορά σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, η εκκλησία του Aydınpınar κοντά στα Μουδανιά που κάποτε ο πληθυσμός τους ήταν στην πλειοψηφία του ελληνορθόδοξος πρόκειται να ανακαινιστεί μετά από έντονο αίτημα των κατοίκων της περιοχής προς την Νομαρχία Προύσας όπου υπάγεται η κωμόπολη. Και να σκεφτεί κανείς ότι το ισλαμικό καθεστώς δεν βλέπει με «καθόλου καλό» μάτι τέτοιες ενέργειες.

Πρόκειται για την εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων και αναφέρεται ότι κτίστηκε από τον Μητροπολίτη Προύσας την περίοδο 1846-1870. Ανακαινίστηκε το 1901 για τις ανάγκες του τοπικού ελληνορθόδοξου ποιμνίου. Μετά την αποχώρηση των Ελλήνων με τις γνωστές βίαιες συνθήκες η εκκλησία για ένα διάστημα μετατράπηκε σε τζαμί που λειτούργησε έτσι μέχρι το 1980. Στη συνέχεια μετά το κτίσιμο ενός καινούργιου τζαμιού εγκαταλείφτηκε στην τύχη της και σήμερα οι εντόπιοι κάτοικοι ζητούν την ανακαίνιση της.
Η εκκλησία ήταν μεγάλη, 400 τετραγωνικά μέτρα και είναι εντυπωσιακό σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι το ιερό βήμα από όπου αναγιγνώσκονταν το ευαγγέλιο διατηρείται σε άριστη κατάσταση, σχεδόν άθικτο.
Σημεία των καιρών!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr              http://nikosxeiladakis.gr/%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b6%cf%89%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%85%ce%b5%ce%b9-%cf%83-3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου