Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Στη Ρωσία ο Άγιος Γεώργιος για την 70η επέτειο της νίκης!

leipsano agiou georgiou
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Λειψανοθήκη με τμήμα Ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου θα μεταφερθεί στην Μόσχα από το Άγιον Όρος.
Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι η υποδοχή του Ιερού λειψάνου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Απριλίου, στο αεροδρόμιο της Μόσχας "Βνούκοβο - 3".
Το Ιερό λείψανο του Αγίου θα μεταφέρουν στη Μόσχα πατέρες της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, το οποίο για περίπου δύο μήνες θα περάσει από διάφορες πόλεις της Ρωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το λείψανο ίσως μεταφερθεί και η θαυμαστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην Ι.Μ. Ξενοφώντος, που κατά τη παράδοση υπήρχε στους χρόνους των ασεβών εικονομάχων.
Τα ιερά κειμήλια μεταφέρονται στη Ρωσία για την 70η επέτειο της Μεγάλης Νίκης στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο που συμπληρώνεται φέτος.

Να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο του Αγίου Γεωργίου στην ενίσχυση του εθνικού πνεύματος κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
"Οι άνθρωποι τότε όλοι μαζί προσευχόντουσαν στον Άγιο Γεώργιο! Δεν είναι τυχαίο ότι οι κορδέλες του Σοβιετικού Στρατού αντικαταστάθηκαν με την Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, διότι οι άνθρωποι συνειδητοποιήσαν ότι ο Άγιος Γεώργιος είναι ο νικητής του κακού στην ανθρώπινη ιστορία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Λίγα λόγια για την εικόνα του Αγίου Γεωργίου:
Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα αυτή ρίχτηκε στη φωτιά για να καεί, αλλά παρόλο αυτά η εικόνα έμεινε άφλεκτος μέχρι που η φωτιά έσβησε.
Ένας ευσεβής Χριστιανός τότε παράλαβε την άγια εικόνα και ήλθε στην θάλασσα, προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο για να σταματήσει η φρικτή θύελλα της εικονομαχίας.
Έπειτα αφού γύρισε προς την Άγια εικόνα είπε: «Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Τροπαιοφόρε Γεώργιε, συ που και στη ζωή και μετά τον θάνατο έκαμες άφλεκτη την άγια εικόνα, διαφύλαξε την και τώρα από την θάλασσα και μετέφερε την όπου εσύ γνωρίζεις και επιθυμείς για να δοξασθεί ο Θεός μας».
Και μόλις τελείωσε έβαλε την εικόνα στη θάλασσα.
Ο Άγιος Γεώργιος φρόντισε ώστε η άγια εικόνα να φτάσει στο Άγιο Όρος, όπου και άλλες εικόνες οδήγησε η θεία πρόνοια.
Η εικόνα τοποθετήθηκε κοντά στην Μονή Ξενοφώντος όπου έτρεχαν τα ιαματικά όξινα νερά.
Υπήρχε μάλιστα εκεί μια μικρή Μονή αφιερωμένη στο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο.
Ακόμα σώζεται ο μικρός αυτός ναός, όπου οι μοναχοί σαν είδαν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου την μετάφεραν εκεί γεμάτοι χαρά και ευλάβεια.
Ύστερα έκτισαν ναό κοντά στο μικρό ναό. Όταν αυξήθηκαν οι μοναχοί και μεγάλωσε και η Μονή ονομάσθηκε του Αγίου Γεωργίου.

Οι μοναχοί γιορτάζουν καθημερινά μαζί με τον Άγιο Γεώργιο και τον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο και τους μνημονεύουν στις απολύσεις των ακολουθιών.           http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/214-sti-rosia-o-agios-georgios-gia-tin-70i-epeteio-tis-nikis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου