Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Παρέμβαση Κόκκαλη για την «Κάρτα του Πολίτη»

H Kάρτα του Πολίτη επανέρχεται στο προσκήνιο και θα αποτελέσει αφορμή εξελίξεων....
«Ως προς τις παρατηρήσεις του κ. Κόκκαλη, τις θεωρώ εύλογες και θα δεχθώ τις περισσότερες από αυτές». Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλος δέχθηκε τις επισημάνσεις του βουλευτή Λαρίσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Βασίλη Κόκκαλη, σχετικά με το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις με τις οποίες καθορίζεται η «κάρτα του πολίτη», ένα αντικείμενο το οποίο στο παρελθόν είχε σηκώσει έντονες διαμαρτυρίες από πολλές πλευρές.

Πιο αναλυτικά, στο υπό κατάθεση και ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιλαμβάνεται στο άρθρο 10  η ηλεκτρονική ταυτοποίηση, η λεγόμενη κάρτα του πολίτη και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «κατά την εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μπορεί να χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη από άλλους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα και είναι διασυνδεδεμένη με ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με βασικά μητρώα, όπως ιδίως α) το μητρώο ταυτοτήτων, β) το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, γ) το φορολογικό μητρώο και δ) το δημοτολόγιο.»
Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες  η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρέπει να έχει σκοπό μόνο την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο, χωρίς όμως να δύναται να καταχωρούνται  ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Γι’  αυτό το λόγο με την παρέμβαση του κ. Κόκκαλη απαιτήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κατρούγκαλο και προστέθηκε τελικά στο άρθρο 10 η φράση: «Σε καμία περίπτωση στο σύστημα ταυτοποίησης δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σύστημα εντοπισμού, θέση ή βιομετρικά στοιχεία». Με αυτή τη φράση αποκλείεται η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και ικανοποιείται και η θέση-άποψη της ελληνορθόδοξου εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου