Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΓΚΟΥΡΟΥΪΣΜΟΥ.


Μετάφραση-Επιμέλεια Ελένη Ζήνωνος
Μια Παρασκευή περί τα τέλη του περασμένου Αυγούστου (2017), σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ινδίας, τα τραίνα ακινητοποιήθηκαν, τα σχολεία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες έκλεισαν, οι υπηρεσίες διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας ανεστάλησαν και ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής, εν αναμονή εκδηλώσεων βίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο λόγος για όλη αυτή την αναστάτωση; Ο αυτοαποκαλούμενος γκουρού Gurmeet Ram Rahim Singh Ji Insan, ο οποίος επίσης ονομάζει τον εαυτό του «Άγιο» και «Δρ.», είχε κριθεί ένοχος για βιασμό δύο γυναικών οπαδών του, σε υπόθεση που πρωτοεμφανίστηκε το 2002.
Οι χιλιάδες οπαδοί του πενήντα χρόνων «προφήτη», που συνέρρευσαν στην πόλη Panchkula της επαρχίας Haryana, διαμαρτυρήθηκαν για την ετυμηγορία με το κάψιμο οχημάτων, την ανατροπή φορτηγών και αντίσταση κατά των δυνάμεων ασφαλείας με πέτρες και ξύλα. Μέχρι την πλήρη ανάληψη του ελέγχου από τις αρχές, τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν. Τη Δευτέρα μετά το πανδαιμόνιο, το Δικαστήριο καταδίκασε τον Ram Rahim σε 20 χρόνια κάθειρξης.
Ενώ το μακελειό εμφανιζόταν για μέρες στα πρωτοσέλιδα του Ινδικού αλλά και του διεθνούς τύπου, εντούτοις δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που αφορούσε κάποιον αδίστακτο πνευματικό ηγέτη. Στην πραγματικότητα, ο Ραμ Ραχίμ εντάσσεται σ’ έναν μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο των ούτω καλουμένων «χαρισματικών γκουρού» (godmen) οι οποίοι βαρύνονται με κατηγορίες και καταδίκες για σοβαρά εγκλήματα. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη αρχή για συλλογή στοιχείων σχετικά με αυτό το είδος ποινικών υποθέσεων, αλλά από το 2010 μέχρι σήμερα, ήλθαν στην επιφάνεια τουλάχιστον έξι παρόμοιες περιπτώσεις, στις οποίες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, συμπεριλαμβανομένου του Asaram Bapu, ενός δημοφιλούς πνευματικού ηγέτη – γκουρού που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην Ινδία, ο οποίος το 2013 κατηγορήθηκε για το βιασμό ενός δεκαεξάχρονου κοριτσιού με το πρόσχημα της απαλλαγής από τα κακά πνεύματα…(Ο ίδιος βρίσκεται στη φυλακή, ενώ η υπόθεση του παραπέμπεται από το ένα Δικαστήριο στο άλλο).
Σύμφωνα με την κυρία Σουάτι Παρασάρ, εμπειρογνώμονα πολιτικών επιστημών και ανώτερο λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η σεξουαλική εκμετάλλευση από λεγόμενους γκουρού πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες. Απλώς τώρα δημοσιοποιείται. Και ο λόγος, προσθέτει ο Sanjay Srivastava, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Δελχί, είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι ο σύγχρονος γκουρού αποτελεί δημόσιο πρόσωπο με πολιτικές διασυνδέσεις και προϊόν προς κατανάλωση
Παρά τις τόσες πολλές περιπτώσεις που έρχονται στο φως, οι γκουρού αυτοί εξακολουθούν να κυριαρχούν σε μεγάλες μάζες του Ινδικού λαού διότι, όπως εξηγεί ο Παρασάρ, έρχονται να γεμίσουν τα κενά που αφήνει το κράτος. «Πολλοί απ’ αυτούς τους γκουρού λειτουργούν εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία για τους οπαδούς τους και ειδικά εκείνοι που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι θεωρούν τους γκουρού ως μια διέξοδο, για να ικανοποιήσουν τις υλικές και πνευματικές τους ανάγκες. «Πολλοί οπαδοί είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν τους εαυτούς τους άνευ όρων, να καταλήξουν άβουλα και δουλικά όντα και ν’ ανέχονται χωρίς καμία αμφισβήτηση οποιαδήποτε απαράδεκτη συμπεριφορά εις βάρος τους, επειδή, ακολουθώντας ένα πλούσιο κι επιτυχημένο γκουρού, ζουν με την ελπίδα να πάρουν λίγη από την δόξα του», κατέληξε ο Srivastava…
Ακόμα και μετά την καταδίκη του, ο Ραμ Ραχίμ παραμένει προς το παρόν ο αρχηγός μιας σέκτας (cult) με το όνομα «Dera Sacha Sauda». Ενώ όμως ο Ραχίμ ζούσε σε μεγάλο αρχοντικό και είχε στην ιδιοκτησία του ένα στόλο από φανταχτερά αυτοκίνητα πολυτελείας, οι περισσότεροι από τους 60 εκατομμύρια οπαδούς της σέκτας του είναι ως επί το πλείστον φτωχοί, αγράμματοι αγρότες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, ο Ραμ Ραχίμ λειτουργεί θεραπευτήρια, οργανώνει εκστρατείες παροχής βοήθειας σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχει ιδρύσει υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Αυτά όμως επισκιάζονται από κατηγορίες εναντίον του για τη δολοφονία ενός από τους διευθυντές της σέκτας του, καθώς και ενός δημοσιογράφου, ο οποίος το 2002 δημοσίευσε ανώνυμη επιστολή, αποκαλύπτοντας τις εγκληματικές του δραστηριότητες πίσω από τις κλειστές πόρτες της Dera Sacha. Επίσης, το 2014 κατηγορήθηκε ότι παρότρυνε 400 περίπου άρρενες οπαδούς του να υποβληθούν σε ευνουχισμό, ώστε με αυτό τον τρόπο «να ενωθούν με το Θεό»… 
Ίσως το πιο συγκλονιστικό, σχετικά με τις ταραχές για την καταδίκη του Ραμ Ραχίμ, ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος του πλήθους που συγκεντρώθηκε για να τον υπερασπιστεί, αποτελείτο από γυναίκες. Ο κ. Narendra Nayak, πρόεδρος της «Ομοσπονδίας  Ινδικών Ορθολογιστικών Συνδέσμων», έχει αφιερώσει τη ζωή του στην απομυθοποίηση των διαφόρων ψευδο-θρησκευτικών ηγετών. Όπως ισχυρίζεται, οι οπαδοί των γκουρού υφίστανται πλύση εγκεφάλου (are brainwashed) σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δικαιολογούν το βιασμό. «Μερικές γυναίκες οπαδοί, είπαν ότι τα κορίτσια είχαν βιασθεί από τον γκουρού εις ένδειξη μετανοίας», λέει ο Nayak, «και ότι στην πραγματικότητα τους έκανε χάρη βιάζοντάς τις…».
Λόγω του μεγάλου αριθμού των οπαδών τους, οι διάφοροι γκουρού έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν πολιτικούς και διασημότητες... Σύμφωνα με τον Nayak, αυτή η σχέση μεταξύ γκουρού και πολιτικών είναι τόσο ισχυρή, ώστε «μερικές φορές δρα ως αγωγός μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τους…»… Και αυτός ο συσχετισμός, καταλήγει ο Nayak και η αμοιβαιότητα οικονομικών συμφερόντων, αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αποκάλυψη των απατεώνων…
AΠΟ ΤΟ 
http://www.ozy.com/fast-forward/the-dark-side-of-indias-spiritual-gurus-comes-to-light/80617
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 
ppu.org.cy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου