Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ιστορικές στιγμές.- Σε αχαρτογράφητα νερά η Γερμανία - Στο κενό οι διαπραγματεύσεις για την «Τζαμάικα».

ΣΧΟΛΙΟ : Οι πνευματικοί κανόνες άρχισαν να λειτουργούν και η Γερμανία να ξεκινά ένα μακρύ δρόμο πολιτικών και αργότερα θρησκευτικών εξελίξεων.Από τη μία έχουμε τα γεγγονότα στην Καταλονία και την Βενετία με τα δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία,από την άλλη έχουν ξεκινήσει τα δεινά στην Ελλάδα,ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε να γίνονται οι προετοιμασίες για τον 3ο Παγκόσμιο πόλεμο.Κάποιες Ισραηλινές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Μεσσίας τους είναι ενεργός και δραστηριοποιημένος.Τα σημεία των καιρών και οι εξελίξεις τρέχουν.
Σε πλήρη αποτυχία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία, καθώς στις 12 τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα - 01.00 ώρα Ελλάδος) οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αποχώρησαν από τη διαδικασία. Πλέον ο συνασπισμός «Τζαμάικα» δεν αποτελεί επιλογή και το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία έχει ουσιαστικά παραλύσει. Σε αχαρτογράφητα νερά η Γερμανία - Στο κενό οι διαπραγματεύσεις για την «Τζαμάικα»
Η Γερμανία εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και καμία πρόβλεψη δεν είναι εφικτή. Πολιτικοί συντάκτες των μεγαλύτερων εφημερίδων και ΜΜΕ της Γερμανίας που βρίσκονταν από νωρίς μπροστά στον χώρο που διεξάγοντας οι διαβουλεύσεις μιλώντας στο protothema.gr, εμφανίστηκαν αβέβαιοι για το μέλλον στη Γερμανία, καθώς στη χώρα γράφεται, κυριολεκτικά, πολιτική ιστορία.


Οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 18.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης, αλλά μετά από παρέμβαση του Προέδρου της χώρας Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαιερ, όλες οι πλευρές προσπάθησαν να συμβιβαστούν μέχρι την ύστατη στιγμή.

Τελικά τα μεσάνυχτα, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αποχώρησαν, αναγκάζοντας την Γερμανία να πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά και προκαλώντας «νευρικό κλονισμό» στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Πλέον, η χώρα ζει ιστορικές στιγμές, καθώς ό,τι και να συμβεί από εδώ και πέρα θα αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για την μεταπολεμική Γερμανία.

Οι τρεις επιλογές

*Μια περίπτωση θα ήταν να επαναληφθεί ο «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στην Χριστιανική Ένωση και τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς. Είναι βέβαιο ότι η Ε.Ε. θα ασκήσει τεράστια πίεση στους Σοσιαλδημοκράτες να δεχθούν τον μεγάλο συνασπισμό. Ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν απίθανο, καθώς το SPD κατέρρευσε στις πρόσφατες εκλογές και είναι ακόμα ανοιχτή η κούρσα της διαδοχής του Μάρτιν Σουλτς.

*Η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί απλώς να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, όπως έκανε ο Χέλμουτ Κολ το 1989 και ο Γκερχαρτ Σρέντερ το 2005, καθώς ακόμα δεν έχει ορκιστεί καγκελάριος. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας μπορεί να ζητήσει νέες εκλογές, για πρώτη φορά στα 68 χρόνια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μόνο σε περίπτωση που η γερμανική Κάτω Βουλή (Bundestag) δεν καταφέρει να εκλέξει σε τρίτη συνεχή ψηφοφoρία κυβέρνηση.

*Η επόμενη επιλογή αφορά και πάλι στον Πρόεδρο της χώρας, ο οποίος μπορεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας - Βασικός Νόμος) να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα (τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας) να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους. Κάτι επίσης πρωτόγνωρο για την μεταπολεμική Γερμανία και αντίθετο με το πολιτικό παρελθόν της Άνγκελα Μέρκελ.


Μουδιασμένη η Ευρώπη

Η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει καιρό και η Γερμανία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, με την υπόλοιπη Ευρώπη να κρατάει την αναπνοή της, καθώς μπορεί ο Πρόεδρος Μακρόν να έχει ζητήσει την μετεξέλιξη της Ε.Ε., αλλά όσο δεν υφίσταται σταθερή κυβέρνηση, ουδείς μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα στον Πρόεδρο της Γαλλίας. Πόσω μάλλον που ακόμα και η καρέκλα της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ αρχίζει να «τρίζει», εντός των Χριστιανοδημοκρατών.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου