Τη δημιουργία θερμού σκηνικού στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα. Μια κίνηση η οποία αποτελεί την έκφραση της ενόχλησής της, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, για την πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας. Η αλλαγή των ισοζυγίων υπέρ της Αθήνας σε στρατιωτικό επίπεδο με την ενίσχυση με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra αλλά και η πρόνοια για παροχή βοήθειας της μίας χώρας προς την άλλη ενόχλησαν την τουρκική Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης στην περιοχή. Στο κάδρο της τουρκικής επιθετικότητας βρίσκεται και η κυπριακή ΑΟΖ και η συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ στο πλαίσιο των ερευνών για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς αερίου EastMed. Στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες μέρες το σκάφος Nautical Geo για τη διενέργεια ερευνών. Μια περιοχή για την οποία η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για πραγματοποίηση ασκήσεων. Είχε προηγηθεί το Σάββατο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.
Οι τουρκικές κινήσεις συνοδεύτηκαν από τις εμπρηστικές δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας με απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΑΜ.
Από τις αρχές του 2021, η Ελλάδα διέπραξε 1.989 παραβιάσεις εναντίον του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα, υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ενώ για την Κύπρο λέει ότι θα συνεχίσει η Τουρκία να είναι εγγυήτρια δύναμη.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ταγματάρχης Πινάρ Καρά, είπε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της «τδβκ» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουν να είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας».
«Παρά όλες τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών. Από τις αρχές του 2021 διέπραξε 1.989 παραβιάσεις εναντίον του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα», ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΑΜ.
Υποστηρίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα επιμένει σε παραβιάσεις του μορατόριουμ, σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Αθηνών. Ακόμη και κατά την περίοδο μορατόριουμ, που καλύπτει 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 56 αεροπορικές και θαλάσσιες δραστηριότητες από την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή η κατάσταση είναι το πιο προφανές παράδειγμα ότι η συγκεκριμένη χώρα αποφεύγει να συμμορφωθεί ακόμη και με τις συμφωνίες που υπογράφονται», ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΑΜ.
Επιπλέον, προσθέτει, «η ανακοίνωση NAVTEX που έκανε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για το επιστημονικό ερευνητικό πλοίο Nautical Geo είναι ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει συντονισμός εκ των προτέρων με την Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αφού καλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Έγινε παρέμβασή μας ενάντια σε αυτήν την παράνομη προσπάθεια της Ελλάδας και δημοσιεύτηκε η αντι-NAVTEX μας», καταλήγει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
«Θυμήθηκε το σχέδιο Ακρίτας»
«Εάν θες να δεις αιματηρό σχέδιο, δες το σχέδιο Ακρίτας», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την αναφορά στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι Τουρκοκύπριοι προσπάθησαν να καταστρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία με ένα αιματηρό σχέδιο.
«Η συμβουλή μου στον Αναστασιάδη: να μην προσκολλάται σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς, ν’ αποδεχθεί τις πραγματικότητες της Κύπρου και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις μας για διάλογο», ανέφερε.
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ έκανε λόγο για εκτός πραγματικότητας ισχυρισμούς και κατηγορίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς την τ/κ πλευρά και την Τουρκία, κατηγορώντας ο ίδιος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι διαστρεβλώνει τις υφιστάμενες πραγματικότητες στην Κύπρο, τις κρύβει και προσπαθεί να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα.
Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τη θέση του ότι οι Τ/κ αποκλείστηκαν διά της βίας από την ΚΔ και τη φράση που φέρεται να είπε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, Γλαύκος Κληρίδης, στους Τ/κ υπουργούς και βουλευτές που ήθελαν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, «αν έρθετε δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά σας, αν έρθετε θα σας πετάξουμε έξω».
Σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται επίσης ότι η ε/κ πλευρά έκανε πίσω από τα συμφωνηθέντα στον διορισμό «προσωπικού απεσταλμένου» του ΓΓ του ΟΗΕ.
Στην Αθήνα ο Χριστοδουλίδης.
Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, για επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού και αλληλοενημέρωσης Λευκωσίας – Αθηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών αναμένεται να ανταλλαγούν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη συνάντηση της Νέας Υόρκης, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των νέων τουρκικών προκλήσεων και απειλών, για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.
Θα γίνει επίσης ανασκόπηση της προόδου και θα εξετασθούν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση των μηχανισμών συνεργασίας που έχουν εγκαθιδρυθεί στην ευρύτερη περιοχή με πρωτοβουλία των δύο χωρών.
Τατάρ: Δεν έχω δει τον χάρτη.
Τον χάρτη που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί στα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Μον\ Πελεράν θυμήθηκε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο των εντυπώσεων που επιχειρεί να δημιουργήσει.
Μιλώντας σε τουρκικό κανάλι, ο Ερσίν Τατάρ επανέφερε το θέμα του χάρτη που ο Μουσταφά Ακιντζί είχε δώσει στα ΗΕ για το εδαφικό λέγοντας πως δεν γνωρίζει «τι έχει δοθεί. Εγώ ακόμα δεν γνωρίζω τι περιλαμβάνει αυτός ο χάρτης», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου