Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Έκτακτο- ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ ο ερημίτης γέροντας Δανιήλ ο Κατουνακιώτης.

Εκοιμήθη μία μορφή του Αγίου Ορους, ο γέροντας Δανιήλ ο Κατουνακιώτης από την ξακουστή αδελφότητα των Δανιηλαίων.
Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ εύχεται ολόψυχα ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ στον γέροντα που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, στο Αηδόνι της Αγιορείτικης ερήμου, καθώς υπήρξε Μέγας διδάσκαλος της ψαλτικής τέχνης στο Αγιον Ορος αλλά και σε όλο τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ κόσμο .

Ο μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος μρ βαθύτατη θλίψη έγραψε πριν λίγο για τον μακαριστό γέροντα :

Με βαθύτατη θλίψη σας γνωρίζω ότι μετά το μεσονύκτιο κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης, μια οσιακή φυσιογνωμία του Αγίου Όρους.

Εμείς πτωχεύουμε και πλουτίζει ο χορός των δικαίων στον ουρανό.
Σας ανακοινώνω την είδηση, διότι ήμουν με την χάρη του Θεού ο τελευταίος Επίσκοπος που τον επισκέφθηκε και αξιώθηκα να τον κοινωνήσω των Αχράντων Μυστηρίων και να λάβω την ευχή του.
Ας έχουμε την ευχή του.
Με αγάπη
+Φ.Α.

Έκτακτο- ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ ο ερημίτης γέροντας Δανιήλ ο Κατουνακιώτης

Έκτακτο- ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ ο ερημίτης γέροντας Δανιήλ ο Κατουνακιώτης Έκτακτο- ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ ο ερημίτης γέροντας Δανιήλ ο Κατουνακιώτης Έκτακτο- ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ ο ερημίτης γέροντας Δανιήλ ο Κατουνακιώτης

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ

Γεννήθηκε (1931) στο Παλαιοχώρι Καβάλας (κατά κόσμον Βασίλειος Γρανδίκης). Βρέθηκε στο Άγιον Όρος σε νεαρή ηλικία (1949), στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, όπου και έγινε μοναχός (1952). Μαθήτευσε κοντά στους καλλίφωνους μουσικούς και ψάλτες της Αδελφότητας, Γέροντες Δανιήλ και Γερόντιο, οι οποίοι ασκούσαν ήδη την ψαλτική επί μισόν αιώνα. O ίδιος ψάλλει έκτοτε, και διά βίου, στις μεγάλες Αγιορειτικές Αγρυπνίες και Πανηγύρεις των Κελιών και των Μοναστηριών (σήμερα συχνά και εκτός Όρους) μόνος ή με τη λοιπή ψαλτική συνοδεία των Δανιηλαίων (πατέρες Γρηγόριο, Στέφανο και Ακάκιο). Δωρικός και βροντόφωνος, με ιδιάζον προσωπικό ηχόχρωμα, αποδίδει τα μέλη κατά την παράδοση του ειδικού τόπου της Σκήτης της Αγίας Άννης, αλλά και κατά τη σύγχρονη αγιορειτική ψαλτική εκφορά. Πρόκειται για έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς αγιορείτες ψάλτες της παλαιότερης γενιάς. O πατήρ Δανιήλ, με την Αδελφότητα των Δανιηλαίων, εξακολουθούν να διατηρούν σήμερα ζωντανή τη λειτουργική παράδοση του οικείου ψαλτικού αγιορειτικού τρόπου.Πολλά, και λαμπρά, μέλη του στη Σειρά “Σύμμεικτα”, Αγιορειτικά Απανθίσματα Α’,

vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου