Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΕΚΤΑΚΤΟ- Κραυγή από Γέροντες: Τα κειμήλια του Αγίου Όρους υπό κίνδυνο!

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο διαδίκτυο διαπιστώνουμε με λύπη τον συνεχή κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται τα κειμήλια στο κεντρικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου, το οποίο είναι κατειλημμένο από Γ.Ο.Χ., δηλαδή άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Αν. Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στο βίντεο ο αρχηγός της κατάληψης Παπαλαμπρακόπουλος Ματθαίος (“Μεθόδιος”) δείχνει με θράσος σε παρουσιαστή εκπομπής του ραδιοφωνικού σταθμού FOCUS FM, Δαμιανίδη Στέφανο και τους συνοδούς του τα παρανόμως κατεχόμενα ιστορικά κειμήλια και αρχαίες εικόνες ανεκτίμητης αξίας.

Ο Παπαλαμπρακόπουλος παρουσιάζει το ένα από τα δύο τμήματα της περίτεχνης σκηνής εκστρατείας του Ναπολέοντα, που είναι γνωστό από παλαιά πως υπάρχουν στο κεντρικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου, και το οποίο ανοίγει ένας άλλος ρασοφόρος καταληψίας (“Ματθαίος”) με αδέξιο τρόπο.

Έπειτα, παρουσιάζεται η πολύ σημαντικής αξίας ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού του 13ου αιώνα, που αντί να βρίσκεται σε ειδική προθήκη, την παίρνει στα χέρια του για να φωτογραφηθεί μαζί της ο συνοδός-φίλος του Δαμιανίδη, με κίνδυνο είτε να του πέσει είτε να σπάσει είτε να καταστραφεί από τυχόν αδέξιο χειρισμό!

Στο τέλος του βίντεο, ο Δαμιανίδης και ο συνοδός του, φεύγουν από το Άγιο Όρος, όπως μπήκαν λαθραίως, με ιδιωτικό ταχύπλοο σκάφος χωρίς διαμονητήρια χωρίς κανένα τελωνιακό έλεγχο για τυχόν κλοπές αρχαίων κειμηλίων, αντιθέτως με ότι γίνεται με τους χιλιάδες προσκυνητές του Αγίου Όρους. “Προνομιακό καθεστώς” εισόδου-εξόδου για τους φίλους της κατάληψης! Να σημειωθεί πως επίσης λαθραίως ο Δαμιανίδης έχει ξαναπάει στο κατειλημμένο κτήριο της Μονής.

Κειμήλια που – για λόγους ιδεοληψίας των καταληψιών – ποτέ δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να τα δουν και να τα συντηρήσουν επίσημοι ειδικοί συντηρητές, μπορούν να τα βλέπουν και να τα “παίρνουν αγκαλιά” μόνο ακροδεξιοί φίλοι της κατάληψης.

Οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου απαγορεύουν ανέκαθεν την είσοδο σε επίσημους ειδικούς αδειοδοτημένους συντηρητές και αρχαιολόγους. Όποια κειμήλια και αρχιτεκτονικά στοιχεία δεν καταστρέφονται από άγνοια ή αμέλεια, δήθεν “συντηρούνται” με ανεπανόρθωτες – τις περισσότερες φορές – ζημιές από ημιμαθείς ή άσχετους καταληψίες και φίλους της κατάληψης.

Οι γνώσεις και το ενδιαφέρον των καταληψιών για τα κειμήλια είναι τέτοια ώστε την ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού του 13ου αιώνα, να την παρουσιάζουν μέσα σε ένα λεπτό μια του 7ου και μια του 8ου-9ου αιώνα. Γνωστό άλλωστε πως τα νούμερα που κάθε φορά λέει ο αρχηγός της κατάληψης είναι τυχαία και μεγενθυμένα ώστε να πετυχαίνει τους στόχους των αφηγημάτων του(όπως π.χ. και τον αριθμό διαμενόντων στην κατάληψη κτλ).

Μερικές μόνο από τις καταστροφές (δήθεν “συντήρηση” από ημιμαθή και άσχετα άτομα) που γνωρίζουμε πως έχουν πράξει οι καταληψίες εντός Αγίου Όρους είναι οι εξής:
– επικίνδυνη παρέμβαση την εφέστιο εικόνα της Παναγίας Αρσανιώτισσας με αποτέλεσμα εμφανή σημάδια φθοράς στο πρόσωπο της Παναγίας.
– επικίνδυνη απόπειρα “συντήρησης” των τοιχογραφιών της τράπεζας (τραπεζαρία της Μονής) με άγνωστα προς το παρόν αποτελέσματα.
– ανεπανόρθωτες φθορές στις τοιχογραφίες στην είσοδο της Μονής κάτω από το καμπαναριό εξαιτίας αμέλειας.
– τοποθέτηση για ένα χρονικό διάστημα ξύλινων επιφανειών πάνω από τις τοιχογραφίες ως “θερμομόνωση”!. Αργότερα ξήλωσαν τις επιφάνειες αυτές με αποτέλεσμα της ολοκληρωτική καταστροφή του παλαιού ζωγραφικού διακόσμου!
– γκρέμισαν τον αρχαιότερο σωζόμενο στάβλο του Αγίου Όρους.

Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο και τα κειμήλια που αυτό φέρει σε χέρια αγνώστων ατόμων, άσχετων και ημιμαθών. Οι καταληψίες απαγορεύουν την πρόσβαση σε οποιονδήποτε αδειοδοτημένο ειδικό και σε οποιαδήποτε εκκλησιαστική και κρατική αρχή.

Ας μην ξεχνάμε πως ο αρχηγός της κατάληψης έχει απειλήσει πολλές φορές πως αν οι αρχές τους ζητήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη, θα ανατιναχθούν μαζί με το ιστορικό κτήριο και τα αρχαία κειμήλια. Από τέτοιου είδους ψυχικής υγείας άτομα εξαρτάται η τύχη μνημείων και κειμήλιων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς!

αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου
Άγιον Όρος

ekklisiaonline.gr 

2 σχόλια: