Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Οι καπαρωμένες θέσεις, ο Ιερώνυμος και οι προθέσεις του.


Το παιχνίδι των συμμαχιών στη Μονή Πετράκη για την διαδοχή στις 3 κενές Ιερές Μητροπόλεις, (Θεσσαλονίκης, Φλωρίνης και Παραμυθίας) αντανακλά εκείνο της διαδοχής των παραιτηθέντων μητροπολιτών που άνοιξε ήδη στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Καθοριστικός παράγοντας στις διεργασίες για την ανάδειξη των νέων δεσποτάδων εκτιμάται πως θα είναι οι επιλογές του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Το μεγαλύτερο βάρος του εκκλησιαστικού σήριαλ Game of Throne παίζεται στην πλήρωση της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Για να επιτύχει το σκοπό του ο Μακαριώτατος και για να βγάλει εκτός διαδοχής τον μητροπολίτη Δημητριάδος έχει πάρει πάνω του την υπόθεση και τηλεφωνεί ο ίδιος στους εκλέκτορες ξεκαθαρίζοντας άκομψα και συνάμα αυταρχικά τις προθέσεις του, λέγοντας πως “εκεί θα πάει ο Επίσκοπος Ωρεών. Τελείωσε”.

Όπου βλέπει υπάρχει διαφορετική άποψη (σ.σ. εκλογή δια μεταθετού) αρχίζει το τάξιμο, οπότε φήμες θέλουν τον κ. Ιερώνυμο τον Οκτώβριο στο «μενού» στην Ιεραρχία να βάζει και εκλογές 5 τουλάχιστον βοηθών επισκόπων που όμως έτσι και αλλιώς οι τρείς από αυτές ήταν αναπόφευκτο αργά ή γρήγορα να γίνουν.

Από ότι ψιθυρίζεται, γιατί μπροστά δεν ήμασταν, οι θέσεις είναι ήδη καπαρωμένες.

Πιο συγκεκριμένα, πριμοδοτεί με βοηθό επίσκοπο τον Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο, υποψήφιο το 2008 για τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Σε βοηθό επίσης πρόκειται να αναβαθμιστεί ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Σε επίσκοπο αναβαθμίζεται ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση που κατείχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος.

Σε επίσκοπο αναβαθμίζεται ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σε επίσκοπο αναβαθμίζεται ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέση που κατείχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος (νυν Μητροπολίτης Γλυφάδας).

Στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης ο Αρχιεπίσκοπος έχει δώσει το χρίσμα (άτυπα μέχρι στιγμής) στον πανοσ. Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Λαφτσή, Πρωτοσύγκελο της Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως.

Όσον αφορά τήν Ι. Μητρόπολη Παραμυθίας όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά καθώς εκεί υπάρχουν δύο ισχυρές υποψηφιότητες, ήτοι του Ηγουμένου της Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας π. Νικηφόρου Ασπρογέρακα και του Μητροπολίτη Bρεσθένης Θεοκλήτου.

https://ieriplektani.blogspot.com/2023/09/blog-post_80.html

ksipnistere.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου