Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Κρυμμένα μηνύματα στην Αγία Σοφία Photos.

 agia-sofia


Γράφει ο Βασίλης Ξεσφίγγης

Ένας μύθος λέει, πως όταν ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανέθεσε στους αρχιτέκτονες Ανθέμιο από τις Τράλλεις και Ισίδωρο από τη Μίλητο να χτίσουν την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αυτοί δεν μπορούσαν να βρουν ένα σχέδιο ικανό που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του εγχειρήματος.
Ωστόσο ένας από τους δυο ήταν μελισσοκόμος, και μια ημέρα που άνοιξε την κυψέλη του ανακάλυψε πως μέσα σε μια από αυτές υπήρχε ένα σχέδιο καμωμένο από τις μέλισσες για την μεγάλη Εκκλησία.
Πιστεύετε στους μύθους;
Θα μπορούσε αυτό να έχει κάποια βάση λέτε;
Νομίζω ότι σήμερα θα προβληματιστούμε λιγάκι.
Μια νύχτα δεν είχα ύπνο, και μέχρι το πρωί μελετούσα στον υπολογιστή αναζητώντας πληροφορίες, το κάνω αυτό καμιά φορά.
Τότε μπήκα στην σελίδα του Βατικανού, διάβαζα διάφορες πληροφορίες όταν κοίταξα λίγο προς τα κάτω βρήκα έναν χάρτη.
Μου γεννήθηκε η επιθυμία να δω την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία από τον χάρτη του Βατικανού.
Άρχισα να ζουμάρω και να ζουμάρω, βρήκα την μεγάλη Εκκλησία έκανα όλο και περισσότερο ζουμ και τότε έκπληξη...

krymmena-minymata-stin-agia-sofia
Φάνηκε το σχεδιάγραμμα του Ναού, και στο κέντρο εκεί ακριβώς που βρίσκεται ο τρούλος έκπληκτος είδα να διακρίνεται ολοκάθαρα ένα τέλειο εξάγωνο σχήμα.
Το κύκλωσα όπως φαίνεται στον χάρτη για να μπορέσετε να το δείτε όλοι ποιο εύκολα. 
Στο σχεδιάγραμμα του χάρτη παρουσιάζεται η Αγία Σοφία, ωστόσο στην θέση του τρούλου βλέπουμε ολοκάθαρα ένα εξάγωνο όπως το κελί στην κηρήθρα μέλισσας.
Ας θυμηθούμε πως είναι τα κελιά μιας κηρήθρας.

kirithra-melissas

Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη όταν είδα τον χάρτη στην σελίδα του Βατικανού να δείχνει τον τρούλο της Αγίας Σοφίας με ένα μεγάλο εξάγωνο κελί, όμως σκέφτηκα ότι πρόκειται ίσως για κάποιο λάθος.
Για να μην μείνω με την περιέργεια σκέφτηκα να διασταυρώσω αυτό που έβλεπα συγκρίνοντας το με μια δορυφορική εικόνα της Αγίας Σοφίας.
Μπήκα στους χάρτες της Google έκανα ζουμ βρήκα την Αγία Σοφία εστίασα στον τρούλο της και τότε ήρθε το δεύτερο σοκ.

agia-sofia-krymmena-minymata

Και από την δορυφορική φωτογραφία φαίνεται να διαγράφεται ολοκάθαρα ένα μεγάλο εξάγωνο κελί με ποιο σκούρα απόχρωση μάλιστα στην κορυφή του τρούλου της Αγίας Σοφίας.
Οπότε ο χάρτης του Βατικανού δεν κάνει λάθος.
Τότε μου γεννήθηκε μια άλλη περιέργεια.
Αυτό είναι ένα σχέδιο που θέλησαν εσκεμμένα να αποτυπωθεί στον τρούλο της Αγίας Σοφίας οι κατασκευαστές της, ή είναι μια ψευδαίσθηση των χρωμάτων που δημιουργείται στον τεράστιο τρούλο;
Αν είναι μια ψευδαίσθηση τότε το ίδιο πρέπει να γίνεται και στο μπλε τζαμί που βρίσκεται 300 μέτρα μακριά από την Αγία Σοφία και έχει και αυτό πολύ μεγάλο τρούλο.
Κάνω ξανά την ίδια διαδικασία, εντοπίζω δορυφορικά το μπλε τζαμί, ζουμάρω στον τρούλο του και βλέπω αυτό...

agia-sofia-krymmena-minymata

Ο τρούλος του μπλε τζαμιού φαίνεται στρογγυλός και δεν διαγράφεται καθόλου εξάγωνο σχήμα.

Νομίζω ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι Βυζαντινοί έβαλαν το εξάγωνο στην κορυφή του τρούλου, και καταγράφεται και στην λαϊκή παράδοση ότι το σχήμα αυτό εμπνεύστηκε από την κυψέλη των μελισσών.
Τότε ψάχνω πληροφορίες για το εξάγωνο και τι συμβολίζει.
Βρήκα ότι...
Ο αριθμός 6 οι έξι γωνίες του κελιού είναι ένας ιερός αριθμός, είναι ακριβώς το διπλάσιο του 3 της Αγίας Τριάδος, και το μισό του αριθμού 12 των Αποστόλων του Ιησού.
Όσοι ασχολούνται με ιερούς αριθμούς και μυστική γνώση αυτά τα ξέρουν πολύ καλά.

Ψάχνοντας πληροφορίες για εξάγωνα σχήματα ακόμα βρήκα το εξής...

troulos-agias-sofias

Αυτό που βλέπετε παραπάνω είναι ένα Αρχαίο Χριστιανικό σύμβολο που συμβολίζει την Αγία Τριάδα.
Σας θυμίζει τίποτα με τον τρούλο της Αγίας Σοφίας σε μεγέθυνση;
Όχι απλά το εξάγωνο αλλά ολόκληρο το σύμβολο έχει αποτυπωθεί στον τρούλο της Αγίας Σοφίας.

Έχω σχηματίσει τα κόκκινα εξάγωνα δεξιά, ενώ αριστερά είναι τα πρωτότυπα.

troulos-agias-sofias

Νομίζω ότι είναι απολύτως φανερό, ότι η Αγία Σοφία εκτός από ένα μεγάλο και τέλειο οικοδόμημα, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να φέρει κρυμμένα μηνύματα.
Ο τρούλος της συμβολίζει την Αγία Τριάδα.
Το εξάγωνο σχήμα που θυμίζει κελί κηρήθρας είναι γεγονός και υπαρκτό και το σχεδίασαν όντως οι αρχιτέκτονες της Εκκλησίας να φαίνεται από ψηλά.
troulos-agias-sofias
Δείτε την ομοιότητα του συμβόλου της Αγίας Τριάδας, πως αυτό πέρασε από τους Αρχιτέκτονες στον Τρούλο της Αγίας Σοφίας.
Η δορυφορική φωτογραφία είναι από πλάγια λήψη, ενώ αν ήταν ακριβώς από επάνω θα κολλούσαν απόλυτα και οι αποστάσεις που έχω σχηματίσει με κόκκινους κύκλους.

Πρέπει να τονιστεί πως όταν η Αγία Σοφία κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 532 και 537 μ.Χ τα σχέδια αυτά δεν μπορούσαν να φανούν, δεν υπήρχαν δορυφορικές φωτογραφίες ή άλλες λήψεις από ψηλά, και οι κατασκευαστές το έκαναν έτσι για να το βλέπει μονάχα ο Θεός από τον ουρανό.
Επίσης στο Βατικανό φαίνεται ότι γνώριζαν για το σχέδιο της Αγίας Σοφίας και το αποτύπωσαν στους χάρτες τους με ακρίβεια.

Πάντως εγώ δεν σταμάτησα να ψάχνω και σκέφτηκα ότι αφού στο Βατικανό γνώριζαν για την σημασία των κρυμμένων μηνυμάτων και για τους συμβολισμούς που κρύβονταν στην Αγία Σοφία θεώρησα αυτονόητο ότι στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης που χτίστηκε περίπου χίλια χρόνια μετά την Αγία Σοφία θα πρέπει και εκεί να πέρασαν ορισμένα τέτοια μηνύματα.
Έκανα την ίδια διαδικασία και βρήκα αυτό...

agios-petros

Ο Άγιος Πέτρος στην Ρώμη κρύβει και αυτός κάποιο μήνυμα στον τρούλο του αφού βρίσκουμε 16άκτινο ήλιο εκεί.
Πρόκειται ασφαλώς για ένα ακόμα ιερό σύμβολο, αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι δεκαεξάκτινος είναι και ο Ήλιος της Βεργίνας, ακόμα και ο ρόδακας στο κέντρο του τρούλου είναι ίδιος με αυτόν του Ηλίου της Βεργίνας.

ilios-verginas

Ο ιερός Ήλιος της Βεργίνας, αποτελείται από 16 ακτίνες : οι 4 ακτίνες αντιπροσωπεύουν τα 4 στοιχεία της φύσης, ΓΗ – ΘΑΛΑΣΣΑ – ΦΩΤΙΑ – ΑΕΡΑΣ και οι υπόλοιπες 12 ακτίνες αντιπροσώπευαν τους 12 Θεούς του Ολύμπου.
Στον τρούλο του Αγίου Πέτρου στην Χριστιανική έκδοση πιθανόν στις 16 ακτίνες συμβολίζονται τα 4 στοιχεία της φύσης ή τα 4 Ευαγγέλια και οι υπόλοιπες 12 τους 12 Αποστόλους, ενώ ο ρόδακας στο κέντρο είναι βασιλικό σύμβολο και πιθανότατα αντιπροσωπεύει τον Χριστό στον τρούλο του Αγίου Πέτρου.

Θέλησα να διαπιστώσω τυχόν κρυμμένα μηνύματα στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.
Δυστυχώς αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς πιθανόν υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων στην περιοχή οι δορυφορικές φωτογραφίες δεν εστιάζουν τόσο πολύ ώστε να διακρίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά.

naos-anastaseos

Κλείνοντας αυτό το άρθρο είχα μια τελευταία περιέργεια.
Άραγε οι μεγάλες Εκκλησίες που έχουν χτιστεί στις μέρες μας κρύβουν μηνύματα στην κατασκευή των τρούλων τους, ή η γνώση αυτή των ιερών συμβόλων έχει χαθεί;

Πάμε να δούμε τρεις μεγάλες Εκκλησίες που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Άγιος Ανδρέας Πάτρα...

agios-andreas

Καθεδρικός Ναός Αναστάσεως Τίρανα...

naos-anastaseos-tirana

Καθεδρικός Ναός της Σόφιας στην Βουλγαρία, Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι

agios-alexandros-niefski

Ο Ναός του Αγίου Ανδρέα νομίζω ότι φέρει 25 μεγάλες γραμμές και 25 μικρές στον τρούλο του.
Δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποιο συμβολισμό ή απλά έτσι βγήκαν οι υδροροές για να φεύγουν τα νερά της βροχής.
Ασφαλώς το 50 είναι ιερός αριθμός, την Πεντηκοστή ημέρα έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους , όμως είναι για αυτό τον λόγο τόσες οι γραμμές στον τρούλο ή είναι τυχαίο;
Πάντως έχει 12 μικρούς τρούλους που συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους ενώ ο μεγάλος κεντρικός συμβολίζει τον Χριστό.
Ο Ναός της Αναστάσεως στα Τίρανα φέρει σταυρό στον τρούλο, κάτι σύνηθες για Εκκλησία και δεν θα έλεγα ότι είναι κάποιο κρυμμένο μήνυμα εκεί.
Επίσης ούτε στον Καθεδρικό ναό της Σόφιας στην Βουλγαρία μπορώ να διακρίνω κάτι.

Πιθανότατα η αρχαία γνώση χάνεται κατά τον μεσαίωνα, τα κρυφά μηνύματα μπαίνουν στο περιθώριο ή ξεπερνιούνται από την νέα τάση και την σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Άλλωστε ο αποκρυφισμός είναι ένα συστηματικό σώμα γνώσης που κατά τον Μεσαίωνα, η ποινή για όποιον ασκούσε τέτοιες πρακτικές ήταν ο θάνατος σε δημόσια θέα, συνήθως πάνω στην πυρά ή αργός θάνατος σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Εξέτασης στην Δυτική Εκκλησία.
Αντίθετα η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία βυθίστηκε στην σκλαβιά των Οθωμανών και για πάνω απο 500 χρόνια σταμάτησε να χτίζει μεγάλους Ναούς.
Αυτό έγινε μετά την απελευθέρωση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων Βαλκανίων οπότε σε αυτό το διάστημα η τακτική των συμβόλων στην Αρχιτεκτονική απολέστηκε.
Στην Ρωσία μόνο χτίζονταν μεγάλοι Ναοί αυτό το διάστημα αλλά οι τρούλοι ήταν κρεμμυδόσχημοι σε στυλ βολβού και δεν έκρυβαν κάποιο μήνυμα.

Βασίλης Ξεσφίγγης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου