Ενα παρασκηνιακό σχέδιο προώθησης του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου ως διαδόχου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου μεθοδεύουν μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, με την ανοχή -αν όχι και με τη σύμφωνη γνώμη- του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η προχθεσινή μακρά συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο δεν είχε μόνο υπηρεσιακό τυπικό χαρακτήρα. Συνοδευόμενη από τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη Κωνσταντίνο Κούτρα, η υφυπουργός Εξωτερικών επισήμως συζήτησε με τον κ. Βαρθολομαίο θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με όσα έγιναν δημοσίως γνωστά.
Διότι ανεπισήμως έχει αναλάβει προσωπικά την προώθηση του φιλόδοξου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου και την αποδόμηση των άλλων πιθανών υποψηφίων (Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Πριγκηπονήσσων Δημήτριο, Αμερικής Ελπιδοφόρο) για τη θέση.
Ο 50χρονος Μακάριος, με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Γρινιεζάκης, ανήλθε στη θέση του αρχιμανδρίτη από τον κ. Βαρθολομαίο μόλις πριν από 15 χρόνια. Σήμερα, παρασκηνιακά, φιλοδοξεί να τον διαδεχτεί. Δημόσια υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν τον ενδιαφέρει. Οι κινήσεις, όμως, που γίνονται εν κρυπτώ σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Σίδνεϊ κινούνται προς μία και μόνο κατεύθυνση: να τον αναδείξουν σε μοναδικό διάδοχο του κ. Βαρθολομαίου.
Ενορχηστρωτής και φανατικός υποστηρικτής
Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ως ενορχηστρωτής και φανατικός υποστηρικτής αυτού του σεναρίου, δρα η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Εχει αναλάβει για λογαριασμό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας όλες τις απαραίτητες διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες που θα εξασφαλίσουν τους συμμάχους εκείνους διεθνώς που είναι απαραίτητοι για να αναλάβει τη θέση.
Γιατί δεν χρειάζεται μόνο η στήριξη της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά μίας σειράς ανθρώπων, κυρίως των «αρχόντων» του οικουμενικού θρόνου, για να κατακτηθεί η υψηλότερη εκκλησιαστική βαθμίδα.
Καθόλου τυχαία η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ακριβώς έναν χρόνο πριν τοποθέτησε τον στενό της συνεργάτη από τη θητεία της στην Αμερική Κωνσταντίνο Κούτρα γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων που έχει αναλάβει είναι να ρίξει γέφυρες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με την τουρκική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας αρχικά ένα τουρκικό διαβατήριο. Γιατί η τουρκική υπηκοότητα είναι για κάθε υποψήφιο το απαραίτητο «εισιτήριο» για την υποψηφιότητα του οικουμενικού θρόνου.
Πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη τουρκική υπηκοότητα και το διαβατήριο από την κυβέρνηση Ερντογάν. Στην Τουρκία ο Μακάριος επιχειρεί να μπει σφήνα στις καλές σχέσεις που φέρεται ότι έχουν οι άλλοι δύο πιθανοί υποψήφιοι για τη διαδοχή, ο Πριγκηπονήσσων Δημήτριος και ο Αμερικής Ελπιδοφόρος. Οι δύο διπλωμάτες που τον βοηθούν είναι ο επίτιμος πρόξενος Κ. Κούτρας και ο Αυστραλός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, που οικοδομεί γέφυρες με την τουρκική πλευρά.
Οι προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου να δημιουργήσει συμμαχίες για τον τελικό στόχο του οικουμενικού θρόνου είναι καλά μεθοδευμένες. Μπορεί να έχει καταγωγή από την Κρήτη, αλλά φαίνεται ότι οι διπλωματικές του μέθοδοι είναι παρόμοιες με αυτές των «ανταγωνιστών» του στο Φανάρι.
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αφήνουν ασχολίαστο το γεγονός πως ο κ. Μακάριος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα κάθε μήνα, ταξιδεύοντας από την άλλη άκρη του πλανήτη. «Για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας προηγείται το μέλλον στην Κωνσταντινούπολη, παρά τα προβλήματα στην επαρχία του» υποστηρίζει πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα πεπραγμένα στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας από την περίοδο του προκατόχου του, Στυλιανού.
Μπορεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να έχει ακόμα χρόνια μπροστά του, όμως το σχέδιο του κ. Μακαρίου έχει βρει υποστηρικτές. Ομογενής από την Αυστραλία κινείται ήδη στην Αθήνα, διαθέτοντας μεγάλα κεφάλαια, για να δημιουργήσει ΜΜΕ που θα στηρίζει αποκλειστικά την υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας.
Στην Αθήνα ο Μακάριος έχει τακτικά κατ’ ιδίαν συναντήσεις με μητροπολίτες και υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν το κρύβει. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν πως προεκλογικά είχε δηλώσει δημοσίως ενώπιον του πρωθυπουργού πως «και μετά τις εκλογές θα είστε στην ίδια θέση», προκαλώντας την οργή τους για την «έλλειψη εκκλησιαστικού τακτ».
Προσκλήσεις σε πρόσωπα με σημαντική επιρροή.
Στο επίπεδο της εκκλησιαστικής διπλωματίας υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό. Καθόλου τυχαίες δεν είναι και οι προσκλήσεις που κάνει ο Αυστραλίας Μακάριος στο Σίδνεϊ.
Παράγοντες με σημαντική επιρροή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον διπλωματικό και πολιτικό κόσμο, εκκλησιαστικοί και μη, έχουν τύχει αβραμιαίας φιλοξενίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, με σκοπό να τον υποστηρίζουν όταν προκύψει η ευκαιρία.
Το σχέδιο έχει βάθος και είναι πολυεπίπεδο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου