Πιθανότατα, έχετε ακούσει συχνά το όνομα «Wailing Wall» και πιθανότατα έχετε δει φωτογραφίες και βίντεο Εβραίων να προσεύχονται στον αρχαίο τοίχο, αφήνοντας σημειώσεις στις ρωγμές ανάμεσα στα τετράγωνα. Γνωρίζετε τον αρχικό του σκοπό; Πιθανότατα όχι. Σήμερα θα μιλήσω για αυτό το καταπληκτικό μέρος και θα δείξω τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι κάτω από τη βάση του τείχους.
Πρώτος Ναός.
Αυτή η ιστορία πρέπει να ξεκινήσει με το γεγονός ότι σχεδόν πριν από 3.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Σολομώντα, χτίστηκε ένας τεράστιος και πλούσια διακοσμημένος ναός στην κορυφή του βουνού, ο οποίος συμβόλιζε την ένωση του βασιλείου του Ισραήλ. Ο θρύλος λέει ότι εκεί τοποθέτησε ο βασιλιάς Σολομών την Κιβωτό της Διαθήκης, ένα θρυλικό ιερό με πλάκες πάνω στο οποίο ήταν σκαλισμένες οι 10 Εντολές. Έτσι, ο ναός έγινε το πιο ιερό μέρος για κάθε Εβραίο.
Το 586 π.Χ. Ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορ κατέλαβε την Ιερουσαλήμ και κατέστρεψε τον ναό ολοσχερώς. Μετά από αυτό, η Κιβωτός της Διαθήκης δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά. Για τον εβραϊκό λαό αυτή ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία. Αλλά μετά από περίπου 70 χρόνια, ο Πέρσης βασιλιάς Κύρος ο Μέγας επιτρέπει στους εξόριστους να επιστρέψουν στα εδάφη τους και η κατασκευή του Δεύτερου Ναού αρχίζει στη θέση όπου κάποτε βρισκόταν ο Πρώτος.
Δεύτερος Ναός.
Το 516 π.Χ. ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ναού. Ήταν πολύ πιο μέτριο σε μέγεθος, αλλά με την πάροδο του χρόνου συνέχισε να επεκτείνεται και να ολοκληρώνεται. Γύρω στο 20 π.Χ., με φόντο τα υπέροχα κτίρια που έχτισε ο βασιλιάς Ηρώδης, ο ναός φαινόταν αντιαισθητικός και ο Ηρώδης αποφάσισε να τον ανακατασκευάσει. Συνέλαβε ένα έργο πολύ μεγάλης κλίμακας. Δεδομένου ότι η τοποθεσία στην κορυφή του Όρους του Ναού ήταν πολύ μικρή, ο Ηρώδης αποφάσισε να την επεκτείνει τεχνητά. Το περιέβαλε με ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους και κάλυψε με χώμα όλη την περιοχή. Οι χοντροί ψηλοί τοίχοι υποτίθεται ότι χρησιμεύουν ως ένα είδος αιώνιου ξυλότυπου που θα εμπόδιζε το χώμα να γλιστρήσει. Τότε το Όρος του Ναού πήρε την όψη που φαίνεται σήμερα.
Τι απομένει από τον Δεύτερο Ναό.
Οι τοίχοι ήταν κατασκευασμένοι από τεράστιους πέτρινους ογκόλιθους ύψους 1 m και μήκους 1,5 έως 3 m, βάρους από 2 έως 6 τόνους ο καθένας. Το συνολικό ύψος του Δυτικού Τείχους ήταν 32 μέτρα. Η βάση του τείχους πήγε υπόγεια περίπου 12 μέτρα. Κάτω από το τείχος, ο Ηρώδης διέταξε το σχεδιασμό ενός συστήματος υπόγειων περασμάτων. Η ανοικοδόμηση του ναού ήταν τόσο μεγάλη που χρειάστηκε 46 χρόνια, αλλά 6 χρόνια αργότερα, το 70 μ.Χ., οι Ρωμαίοι υπό την ηγεσία του Τίτου, κατά τη διάρκεια του εβραϊκού πολέμου, κατέστρεψαν ξανά τον ναό ολοσχερώς. Από το τεράστιο συγκρότημα του ναού σώθηκαν μόνο 57 μέτρα του δυτικού τοίχου, ο οποίος κάποτε χρησίμευε ως αναλημματικός τοίχος. Ήταν αυτό το κομμάτι που ονομαζόταν Τείχος των Δακρύων. Οι Εβραίοι έρχονται σε αυτό επειδή είναι η μόνη σωζόμενη κατασκευή που σχετίζεται με τον δεύτερο Ναό του Ισραήλ.
Αρχαιολογικά ευρήματα κάτω από το Δυτικό Τείχος.
Αλλά υπόγεια το τείχος διατηρείται πολύ καλύτερα. Ως αποτέλεσμα των αρχαιολογικών ανασκαφών, είναι πλέον διαθέσιμα περίπου 488 μέτρα του τείχους, που εκτείνεται σε όλη την πλαγιά του Όρους του Ναού. Ένας τοίχος με υπόγειο πέρασμα τρέχει κάτω από τα μοντέρνα τετράγωνα στην επιφάνεια. Πιστεύεται ότι το Δυτικό Τείχος, αυτό που σήμερα είναι το Δυτικό Τείχος, χτίστηκε εξ ολοκλήρου υπό τον βασιλιά Ηρώδη, αλλά αυτό διαψεύστηκε από Ισραηλινούς αρχαιολόγους το 2011. Ανακάλυψαν ρωμαϊκά νομίσματα κάτω από τα θεμέλια του τείχους, που κόπηκαν πολύ μετά το θάνατο του Ηρώδη.
Το 2020, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα υπολείμματα ενός δαπέδου από πλακάκια διακοσμημένο με λευκά ψηφιδωτά δίπλα στον τοίχο. Στη διαδικασία μελέτης του, ανακάλυψαν ένα μυστηριώδες δίκτυο από μικρούς θαλάμους από κάτω, λαξευμένους απευθείας στον βράχο. Σε αυτά βρέθηκαν ολόκληρα και τεμαχισμένα πήλινα λυχνάρια, καθώς και μικρά ασβεστολιθικά κύπελλα. Η ηλικία των κατακόμβων υπολογίζεται περίπου στα 2000 χρόνια, αλλά ο σκοπός δεν είναι ακόμη σαφής.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα και οι επιστήμονες βρίσκουν συνεχώς νέα δωμάτια κάτω από το Δυτικό Τείχος που έχουν διατηρηθεί από την ανοικοδόμηση του βασιλιά Ηρώδη. Είναι πιθανό ότι κάτι άλλο ενδιαφέρον θα βρεθεί σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου