Η συνύπαρξη ορθόδοξου και καθολικού δόγματος στα μοναστήρια στο κέντρο της Αθήνας .
Χώροι κατάνυξης στέκουν αθόρυβα σε κάποιες γωνιές του κέντρου, χωμένοι ανάμεσα σε πολυώροφες πανομοιότυπες πολυκατοικίες. Χώροι που έχουν κυρίως συνδεθεί με απόμερα, δυσπρόσιτα και ειδυλλιακά σημεία της χώρας. «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» περιηγήθηκαν στα πολύβουα στενά της πρωτεύουσας και «ανακάλυψαν» μοναστήρια που αναδεικνύουν τη συνύπαρξη ορθόδοξου και καθολικού δόγματος εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά τα ησυχαστήρια προβάλλουν τη μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης και συμβάλλουν ώστε να παραμείνει – κατά το δυνατόν – αναλλοίωτη.Πρώτη στάση η Ακαδημία Πλάτωνος στον Κολωνό όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή Αδελφών Ιεραποστόλων της Αγάπης (Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας). Στρυμωγμένη πίσω από μεταφορικές εταιρείες, μάντρες και παλιά κτίρια, εγκαταλειμμένα και μη, το μόνο που θυμίζει ότι εκεί βρίσκεται Οίκος του Θεού είναι η αυλόπορτα με το μεγάλο σταυρό και, στη σκιά μιας αναγεννημένης και θαλερής λεμονιάς, το άγαλμα της Παναγίας.
Σύμφωνα με την Καθολική Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οι μοναχές του συγκεκριμένου Τάγματος έχουν παρουσία στη χώρα από το 1986, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα η Μητέρα Τερέζα. Μετά από 38 χρόνια δράσης, οι μοναχές παραμένουν ενεργές δίπλα σε φτωχούς, αρρώστους, μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες, πρόσφυγες.
Επόμενος προορισμός είναι η Μονή Πετράκη, όπου βρίσκονται οι Αγιοι Ασώματοι Ταξιάρχες, η παλαιότερη σωζόμενη σε λειτουργία βυζαντινή εκκλησία της Αθήνας με σημαντικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Στη Μονή ζουν 16 μοναχοί οι οποίο βρίσκονται συνήθως κλεισμένοι στα κελιά τους και προσεύχονται.
Ανατολικά της Πατησίων και βόρεια του Πεδίου του Αρεως, στην οδό Επτανήσου 32 υπάρχει μια νεοκλασική μονοκατοικία του 1900 όπου το 1934 στεγάστηκε η καθολική Ιερά Μονή της Θεοτόκου και από το 1975 βρίσκεται ακριβώς δίπλα η εκκλησία της Αγίας Θηρεσίας. Κάθε Κυριακή, την κατακλύζουν εκατοντάδες μετανάστες και λιγοστοί Έλληνες. «Παλιά είχαμε πάνω από 400 οικογένειες ελλήνων πιστών, τώρα είναι περίπου 60 που έρχονται κάθε Κυριακή στη λειτουργία. Κάνουμε λειτουργίες στα τάγκαλογκ για τους Φιλιππινέζους, στα γαλλικά και στα αγγλικά, ενώ οι Αφρικανοί έχουν και ταμ-ταμ και ταμπούρλα, που τα βρίσκω λίγο υπερβολικά, αλλά έτσι έχουν μάθει», λέει ο 83χρονος πατέρας Αλέξανδρος Ψάλτης.
Επίσης, μετόχια του Αγίου Όρους βρίσκονται στην Αθήνα όπως το Μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα, τμήμα της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. Ο ναός των Αγίων Αναργύρων ή Μετόχι του Παναγίου Τάφου, βρίσκεται στα Αναφιώτικα και χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Η Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου (Μετόχι της Καλογρέζας ή Μετόχι του Πυρσού), βρίσκεται στην Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου. Στον Αγιο Παντελεήμονα στέκει η Ιερά Μονή Πατέρων Ιησουιτών με έξι Έλληνες, δύο Γάλλους και τρεις Πολωνούς Ιησουίτες.
Ορθόδοξα μοναστήρια στην Αθήνα
- Ασωμάτων Πετράκη (Ιω. Γενναδίου 14, Κολωνάκι)
- Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου (Επιμενίδου 7, Πλάκα)
- Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Πλυτά 47, Πολύγωνο)
- Παναγίας των Βρυούλων (Ιβήρων 6-8, πλ. Αμερικής)
- Παναγίας Παναχράντου (Μακρυγιάννη 10, Ν. Ηράκλειο)
- Θεομήτορος (Ελ. Βενιζέλου 128, Ηλιούπολη)
- Αγίου Ιωάννου Θεολόγου (Παπάγου)
Καθολικά μοναστήρια στην Αθήνα
- Πατέρων Ιησουιτών (Μιχαήλ Βόδα 28, Αγ. Παντελεήμονας)
- Πατέρων της Μεταστάσεως της Θεοτόκου (Επτανήσου 32, Κυψέλη)
- Αγίου Φραγκίσκου (Ηρώων Πολυτεχνείου 35, Αγιοι Ανάργυροι)
- Δομινικανών (Μπουμπουλίνας 54, Πεδίον του Αρεως)
- Μαριανών Αδελφών (Νεϊγύ 17, Πατήσια)
- Αδελφών Ιεραποστόλων της Αγάπης (Αίμονος 79, Ακαδημία Πλάτωνος)
- newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου