Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν από το άνοιγμα της Μονής της Χώρας (Καριγιέ) σ’ ενεργό τζαμί για τη μουσουλμανική προσευχή namaz..Σε τζαμί μετατράπηκε η Μονή της Χώρας-ναός Αγ. Σωτήρα- και θα παραδοθεί όπως και η Αγία Σοφία με τη σειρά της για ισλαμική λατρεία την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Έγιναν οι απαραίτητες μετατροπές στο μνημείο για να είναι όλα έτοιμα. Εξαφάνισαν όλα τα περίφημα ψηφιδωτά της αφού τα κάλυψαν.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Okar @canokar δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο tweeter μια φωτογραφία με την εξέλιξη των έργων στη Μονή της Χώρας συνοδευόμενη από το σχολιασμό…

Η Τουρκία δεν χρειαζόταν ένα 85.753ο τέμενος. Όμως ο κόσμος χρειάζεται να βλέπει τις τοιχογραφίες της Εκκλησίας της Χώρας. Η κάλυψη των τοιχογραφιών σαν να είναι κάπως αμαρτωλή αποτελεί βία για την ιστορία, τον πολιτισμό, την ομορφιά και την τέχνη.”

Βάνδαλοι, πολιτισμικό πογκρόμ στην Κων/πολη……

Την ίδια ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο στη Γαλλία αποφάσισε να τη διάλυση, κλείσιμο της μουσουλμανικής ένωσης BarakaCity που λειτουργούσε ως ανθρωπιστική ΜΚΟ και ο ιδρυτής της ζήτησε επίσημα τόσο γι αυτόν όσο και για την ομάδα του πολιτικό άσυλο στην Τουρκία και στον Erdogan επικαλούμενος ότι δέχεται απειλές θανάτου….

Εικόνα

Aυτή την εικόνα παρουσίαζε το βράδυ της Τετάρτης η Αγία Σοφία Κων/πολης…..Για α΄φορά μετά από 86 χρόνια επαίρονται οι Τούρκοι το πρώτο Mevlit Kandili πραγματοποιήθηκε στο τζαμί όπως το αποκαλούν Hagia Sophia-i Kebir-i Şerifi. Το πρόγραμμα τελείωσε με τη νυχτερινή προσευχή που έγινε μετά την ανάγνωση του Mevlid-i Şerif και προσευχών.

dimpenews.com