Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Χιλιάδες κόσμου γονατιστοί στην υποδοχή της σορού του μακαριστού Μαυροβουνίου.

 Χιλιάδες κόσμου γονατιστοί στην υποδοχή της σορού του μακαριστού Μαυροβουνίου

Τη σορό του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλόχιου υποδέχτηκαν το μεσημέρι στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα από τη Μονή Τσέτινιε, όπου βρισκόταν προηγουμένως -και κατά την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στη μνήμη του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε, που γιόρταζε σήμερα.

 

Παρ’ όλο που η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη έφυγε από το Τσέτινιε στη 1, έφτασε στην εκκλησία της Ποντγκόριτσα περίπου στις 2:30 μ.μ., λόγω του πλήθους που είχε κατακλύσει τον δρόμο, αναμένοντας γονατιστό, για να αποχαιρετίσει τον πνευματικό του ηγέτη, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το φέρετρο με το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη πέρασε ανάμεσα από χιλιάδες ανθρώπους, για να καταλήξει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, όπου οι πιστοί θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής -μέχρι την ώρα της κηδείας του αύριο- στον ποιμενάρχη τους, που βρέθηκε στον μητροπολιτικό θρόνο του Αγίου Πέτρου του Τσετίνιε για 30 χρόνια.

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπίχατς και Πέτροβατς κ. Σέργιος μιλώντας για τον μακαριστό Μητροπολίτη είπε ότι αισθάνεται χαρά και θλίψη μαζί, «θλίψη επειδή οι άνθρωποι μας αφήνουν, αλλά χαρά επειδή νιώθουμε ότι είναι μέσα μας, στις ψυχές και στις καρδιές μας».

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο


«Αφήνεις το ποίμνιό σου ασφαλές εδώ, επειδή έχεις φτιάξει μια παράκαμψη του μονοπατιού του Κυρίου εδώ στο Μαυροβούνιο, ρίχνοντας τον ιδρώτα σου, αλλά και με πνευματικό τρόπο. Ήσουν μάρτυρας στη σταύρωση για 30 χρόνια. Στην πιο δύσκολη στιγμή, ήρθες εδώ στο Μαυροβούνιο και έκανες αυτό που ίσως κανένας από εμάς δεν είχε κάνει, ειδικά οι παλαιότεροι αρχιεπίσκοποι. Ανέστησες το Μαυροβούνιο και το έκανες σήμερα – το Μαυροβούνιο του Χριστού, ένα βουνό που μπορεί να αναστήσει νεκρούς. Δεν έχουμε την πίστη να σε αναστήσουμε, αλλά σύντομα θα έρθει η ώρα που θα σηκωθείς! Μαζί σου μπαίνουμε στη χαρά του Κυρίου μας, για να τον δοξάσουμε: Θεός Πατέρας και Υιός και Άγιο Πνεύμα».

Κατά τον αποχαιρετισμό του Μητροπολίτη από το μοναστήρι Cetinje, ο πρόεδρος του Δήμου Cetinje, κ. Rajko Radusinović, είπε ότι κατά τη διάρκεια 30 ετών της μητροπολιτικής του θητείας στο θρόνο του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε, ο Μητροπολίτης έγραψε τις πιο φωτεινές σελίδες στην 800ετή ιστορία της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, καθώς και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Είμαι πεπεισμένος, αγαπητέ πατέρα Αμφιλόχιε, ότι νικήσατε τον θάνατο με τον θάνατο, ότι ενώσατε το Μαυροβούνιο. Σήμερα, προσκαλείτε τους Μαυροβούνιους σας στην ειρήνη και αρμονία για άλλη μια φορά, όπως τους έχετε καλέσει όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα λειτουργικά σας κηρύγματα!».

Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας θα βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού μέχρι την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, όταν θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Αγίου Ιεράρχη από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, κατόπιν αιτήματός του, θα ταφεί στην κρύπτη του Καθεδρικού Ναού στην Ποντγκόριτσα σε τάφο προετοιμασμένο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου