Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Γέροντας Άνθιμος ο Αγιορείτης στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: “Μετρημένες οι μέρες του Ερντογάν, θα τον σκοτώσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι”

 Του Δημήτρη Βούκια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

 

Ο Γέροντας Άνθιμος ο Αγιορείτης όπως θα διαπιστώσετε και εσείς δεν μασάει τα λόγια του. Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ επικοινώνησε μαζί του για μια συζήτηση γύρω από τα Ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις του Ερντογάν, για την υπάρχουσα κατάσταση στο Άγιον Όρος, τον κορωνοϊό αλλά και για το πως μπορεί να βρει την σωτηρία ο άνθρωπος στην σημερινή εποχή με τόσα προβλήματα που τον ταλανίζουν ενώ κλείνοντας έκανε και μια αναφορά για την νεολαία μας.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα μας είπε ο Σεβαστός Γέροντας από το Καλύβι Εισόδων της Θεοτόκου στη σκήτη του Αγ. Παντελεήμονος, απέναντι ακριβώς από την ξακουστή καλύβα του Γέροντα Παϊσίου:

-Γέροντα, πως βλέπετε τις εξελίξεις με την Τουρκία και την συνεχιζόμενη προκλητικότητα;

Σύμφωνα  με τα αρχαία βιβλία που έχω διαβάσει, πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας δεν θα γίνει. Αυτά είναι προστριβές. Πόλεμος θα γίνει Ρωσίας και Τουρκίας και θα σαρωθεί όλη η Ευρώπη και πολύ κοντά μάλιστα. Όποιος ζητάει πολέμους, έρχεται το τέλος του. Ο Ερντογάν να ξέρεις έχει τον διάολο μέσα του και φθάνει το τέλος του, οι ίδιοι οι Τούρκοι θα τον σκοτώσουν. Να είναι ψύχραιμοι και θαρραλέοι οι Έλληνες.

-Ποια είναι η άποψη σας για τον κορωνοϊό;

Στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουνε συμβεί τέτοια πολλά. Αναφέρομαι στις θλιβερές ασθένεις. Διαβάζουμε στην Αγία Γραφή ότι την εποχή του Δαυίδ υπήρξε μια ίωση και σε τρεις ημέρες πέθαναν 70.000. Στην Αίγυπτο επικράτησε και εκεί μια ασθένεια και πέθαναν τα μικρά παιδιά και τα ζώα. Και στην Αρχαία Ελλάδα εξαφανίστηκε ο μισός πληθυσμός. Τώρα αυτή η ασθένεια (σ.σ. κορωνοϊός), είναι γέννημα θρέμμα του φρέατος της αβύσσου. Είναι τιμωρία και δεν θα πολεμηθεί εύκολα. Αυτό μονάχα θα μας σώσει: Προφύλαξη, Μετάνοια και Προσευχή. Μην γίνεστε ριψοκίνδυνοι είπε ο Χριστός. Να φορούμε την μάσκα και να μην επιλέγουμε τον συνωστισμό. Το να είναι κάποιος ριψοκίνδυνος δεν είναι αρετή.

– Γέροντα, πως είναι η σημερινή κατάσταση στο Άγιον Όρος;

Κοίταξε να δεις, όταν βασιλεύει η αμαρτία έρχεται η οργή του Θεού. Το Άγιον Όρος είναι ένα βουνό, έχει ζητηθεί από την Παναγία όσοι μετανοήσουν να έρθουν και να δώσουν το καλό παράδειγμα στους ανθρώπους: την Αρετή, την Ειρήνη, την Ομόνοια. Όταν αυτά τα εγκαταλείπεις και γίνεσαι ληστρικός τότε τι περιμένεις; Η Αρετή νικάει πάντα. Η Αγία Γραφή είναι ο εμπνευσμένος λόγος του Θεού. “Ειρήνη υμίν”, είπε ο Χριστός. Ο παπάς στην Εκκλησία τι λέει: Εν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν, εν ειρήνη προέλθωμεν πάντα εν ειρήνη. Ειρήνη είναι προκοπή και ελευθερία των ανθρώπων. Αλλά χρειάζεται και συμμόρφωση. Αγάπη στον Ιησού Χριστό.

– Πως μπορεί να σωθεί η ψυχή μας, Γέροντα;

Όσο υπάρχει Ήλιος και ανατέλλει για την ανθρωπότητα τότε υπάρχει έλεος μέχρι και την τελευταία ανάσα. Τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος τα δημιούργησε από μόνος του, λόγω της απληστίας του. Ο Χριστός τι είπε: “Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον”.  Ο άνθρωπος τι έκανε; Ο άνθρωπος θέλει την πλεονεξία. Ο άνθρωπος σώζεται μόνο δια της μετανοίας. Συμμόρφωση βίου και θα μπεί σε Αρετή.

– Για τους νέους τι πιστεύετε;

Οι νέοι δυστυχώς δεν έχουν καλό παράδειγμα. Ούτε από τους γονείς τους, ούτε από τους δασκάλους, ούτε από τους διοικούντες, από τίποτα. Το τι θα αρπάξουνε και το τι θα φάνε τους ενδιαφέρει μονάχα. Η νεολαία μας δεν είναι κακή απλά δεν έχει παράδειγμα καλό. Ο ένας παντρεύεται με μια γυναίκα κάνουν δύο παιδιά και την παρατάει, πηγαίνει σε άλλη γυναίκα και πάλι τα ίδια. Μα αυτό είναι κομφούζιο. Δεν μπορούμε να έχουμε μια σωστή κοινωνία με αυτού του είδους την τακτική

“Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησον με τον αμαρτωλόν” αυτό να λέει όλος ο κόσμος και το “Υπεραγία Θεοτόκε βοήθειν ημίν”. Να σεβόμαστε τους Αγίους να θυμόμαστε τα παραδειγματά τους, να αγαπούμε τον Ιησού Χριστό που σταυρώθηκε για την σωτηρία του κόσμου. Πέραν του Ιησού Χριστού δεν υπάρχει καμία σωτηρία.

 

vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου