Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση περί μέτρων “covid-19” στο Ησυχαστήριό μας.

ΣΧΟΛΙΟ : Nαι να τηρούμε τα μέτρα επειδή ο Covid-19 υπάρχει και υπόκειται στην 4η σφραγίδα της Αποκαλύψεως,αλλά το "καθ'εικόνα και ομοίωση"πάει περίπατο και όταν προσκυνάς τις εικόνες του Χριστού,της Παναγίας και των Αγίων,φορώντας τη μάσκα είναι σαν να λες,καλή η θρησκεία σου,αλλά μην με κολλήσεις κάνα Covid και πάθω τίποτα,άρα πάει περίπατο και η Πίστη. Κατά τα άλλα κλήρος και λαός υποταχθείτε στο νέο Θεό του Covid και όποιος κατάλαβε-κατάλαβε.

Επειδή δυστυχώς η χώρα μας –όπως και η παγκόσμια κοινότητα– διερχόμεθα μεγάλο πειρασμό λόγω της λοιμικής ασθένειας “covid-19”, ενημερώνουμε τους ευλαβείς αδελφούς μας που ενδιαφέρονται σχετικά με τον εκκλησιασμό στο Ησυχαστήριό μας (όταν η μονή είναι ανοιχτή), για τα κάτωθι:

1) Φρονούμε ότι ο Ναός είναι χώρος αγιασμένος, όπως και τα άγια σκεύη και εικόνες που βρίσκονται εντός του. Όμως εισερχόμενοι στον Ιερό Ναό, αμαρτωλοί όντες και θνητοί, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν αποκτούμε αυτομάτως «υπέρ φύσιν» κατάσταση (αυτό γίνεται μόνο με την τήρηση όλων ανεξαιρέτως των εντολών του Θεού και την ένωση του νοός μας με τον Θεό μετά την καρδιακή κάθαρσή μας). Ισχύουν, λοιπόν, οι φυσικοί νόμοι και εντός του κτιστού χώρου του Ναού. Οι φυσικοί νόμοι για εμάς τους αμαρτωλούς δεν ισχύουν μόνο κατά την ώρα που αξίως συμμετέχουμε στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και αυτό είναι δόγμα της Aγίας μας Eκκλησίας.

2) Αγαπάμε και σεβόμαστε την ιερότητα του αγιασμένου χώρου του Ναού, πάνω όμως απ’ αυτόν και από τον εαυτό μας, αγαπάμε και σεβόμαστε τη ζώσα εικόνα του Θεού, που είναι ο άνθρωπος ο οποίος εκ του Αγίου Βαπτίσματος είναι ο μοναδικός πραγματικός έμψυχος (και όχι άψυχος) ναός του Αγίου Πνεύματος: «υμείς γαρ ναός Θεού εστέ ζώντος, καθώς είπεν ο Θεός ότι ενοικήσω εν αυτοίς και εμπεριπατήσω, και έσομαι αυτών Θεός…»   (Β΄ Κορινθ. στ΄,16).

3) Η Εκκλησία μας αγαπά και σέβεται αυτόν τον μοναδικό έμψυχο ναό (τον άνθρωπο), αλλά και φρονεί ορθά ότι παρότι εντός της ψυχής του ανθρώπου ενοικεί εκ του Αγίου Βαπτίσματος ο Θεός, εντούτοις, επειδή ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η ένωση του νοός με τον ένοικο Θεό (στους περισσότερους από εμάς, ώστε να φθάσουμε στην «υπέρ φύσιν» κατάσταση), η φύση μας είναι ακόμα τρεπτή και φθαρτή (κι αν δεν είναι σε “παρά φύσιν” κατάσταση, στην καλύτερη περίπτωση είμαστε σε «κατά φύσιν» κατάσταση). Έτσι λοιπόν, η Εκκλησία μας φρονεί ορθά ότι ο άνθρωπος (ο οποίος δεν έχει καταστήσει διά της τηρήσεως των εντολών ενεργό την εντός ημών ενοικούσα χάρη), υπόκειται σε όλους τους όρους της φύσεως και ως εκ τούτου, τηρώντας την εντολή της Αγάπης, διά της Ιεράς Συνόδου αποφάσισε να τηρούνται εντός τον ιερών ναών τα μέτρα που τέθηκαν από την πολιτεία μας. Η Ιερά Σύνοδος διά εγκυκλίου κοινοποίησε τα εν λόγω μέτρα σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις, με υπόμνηση τη συνεπή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προφύλαξης για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι σεβαστοί Μητροπολίτες με τη σειρά τους, ως και ο οικείος ημών Μητροπολίτης, κοινοποίησαν την εν λόγω εγκύκλιο στους ιερούς ναούς, με την προτροπή προς όλους τους κληρικούς, τους μοναχούς, τις μοναχές και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων και ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους.

————————

4) Τα μέτρα (σύμφωνα με την τελευτία Κ.Υ.Α. που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ και αφορά τους ναούς), είναι τα εξής:

α) Η αναλογία ατόμων/ επιφανείας διαμορφώνεται στο ένα άτομο ανά πέντε τ.μ. και

β) για χώρους λατρείας πέραν των 500 τ.μ., το ανώτατο όριο ατόμων είναι 100 άτομα. Έτσι λ.χ. σ’ έναν χώρο λατρείας 200 τ.μ., μπορούν να παρευρίσκονται μέχρι 40 άτομα, ενώ σ’ έναν χώρο είτε 500 τ.μ. είτε 1.500 τ.μ., μπορούν να παρευρίσκονται μέχρι 100 άτομα.

γ) Οι πιστοί οφείλουν να εισέρχονται στον Ιερό Ναό φορώντας υποχρωτικά μάσκα (οι ιερείς και οι ψάλτες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, για πρακτικούς λόγους τηρούν τα άλλα μέτρα και μπορούν να μη φορούν μάσκα).

δ) Οφείλουν να κάνουν χρήση αντισηπτικού που πρέπει να βρίσκεται έξω από τον Ναό, πριν εισέλθουν σε αυτόν. Και

ε) εντός του Ναού (αλλά και έξω απ’αυτόν) να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

στ) Να υπάρχει επαρκής αερισμός του χώρου, χωρίς χρήση κλιματιστικών.

——————

5) Το Ιερό Ησυχαστήριό μας αναγνωρίζοντας σ’ αυτή την περίπτωση το Πνεύμα της Αγάπης της Εκκλησίας και της πολιτείας μας, τηρεί και εφαρμόζει απαρέγκλιτα αυτά τα μέτρα, μη ενδίδοντας στο πνεύμα αποστασίας, αναρχίας και κυρίως διαίρεσης (σχίσματος) του χριστεπωνύμου πληρώματος.

6) Σεβόμαστε κάθε διαφορετική γνώμη, θεώρηση, αντίληψη, σεβόμαστε την ελεύθερη βούληση του καθενός να φρονεί εν ελευθερία διαφορετικά από εμάς. Παρακαλούμε όμως τους πάντες να σέβονται και τη δική μας βούληση να υπακούμε στην αγία μας Εκκλησία σ’ αυτό το θέμα και οι εκκλησιαζόμενοι στον πάρα πολύ μικρό ναό μας να τηρούν αυστηρά τα προαναφερθέντα μέτρα. Όσοι δεν συμφωνούν με τα μέτρα της Εκκλησίας μας και της πολιτείας μας και θεωρούν τον εαυτό τους άτρεπτο, “άτρωτο” και ότι εντός του Ναού αυτομάτως περιέρχονται σε «υπέρ φύσιν» κατάσταση, παρακαλούμε να σέβονται την απόφαση της Εκκλησίας μας, καθώς και τη δική μας θέληση και οι συγκεκριμένοι να μην προσέρχονται  στο Ι. Ησυχαστήριό μας, διότι εδώ λειτουργούν οι όροι της τρεπτής φύσεώς μας, που κληρονομήσαμε μετά την πτώση μας εντός του παραδείσου. Ας εκκλησιάζονται σε ομόφρονές τους, που φρονούν όμοια μ’ αυτούς, ότι οι όροι της φύσεως δεν ισχύουν σ’ αυτούς, όταν διέρχονται τη θύρα του Ναού.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Εκ του Ι. Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία»

Υ.Γ.: Ας μην ξεχνάμε ότι εντός του παραδείσου, επειδή λόγω υψηλοφροσύνης υπερφρονήσαμε και δεν τηρήσαμε τα μέτρα προστασίας μας που είχε δώσει ο Δημιουργός μας, δεν ασθενήσαμε απλώς, αλλά γευθήκαμε και προκαλέσαμε εμείς τον ψυχοσωματικό θάνατό μας, τον οποίο κληρονόμησε εξ υπαιτιότητός μας όλη η ανθρωπότητα, που έκτοτε απώλεσε τη σωματική αφθαρσία και κληρονόμησε τη θνητότητα.

vasilinos.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου