Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Διαφωνίες εντός της εκκλησίας για τη μνημόνευση του Επιφάνιου Ουκρανίας.

 Kατάφωρη παραβίαση του πολιτεύματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελεί η μνημόνευση από πλευράς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου του Επιφάνιου ως «Προκαθήμενου της Ουκρανικής Εκκλησίας», σύμφωνα με ανακοίνωση των Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού καθώς και του Επισκόπου Αμαθούντας, οι οποίοι και τον καλούν να ανακαλέσει. Κάνουν επίσης λόγο για ενίσχυση του επαπειλούμενου σχίσματος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και ζητούν από τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου όπως απαιτήσουν την έκτακτη σύγκλησή της για να ληφθεί απόφαση για το ζήτημα αυτό.

 «Με πολλή ανησυχία, αλλά και βαθύτατη θλίψη» πληροφορηθήκαμε τη μνημόνευση ως «Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας» του Επιφάνιου από τήν Α.Μ. τόν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, σήμερα, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Χρυσορροϊάτισσας, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εν λόγω πράξη συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του συνοδικού, συλλογικού και δημοκρατικού πολιτεύματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και της λειτουργίας, με βάση το σύστημα αυτό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου».

Σημειώνεται επίσης ότι το θέμα έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε πρόσφατη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου κατά την οποία λήφθηκε απόφαση όπως εξεταστεί σε άλλη συνεδρία, προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις και θέσεις όλων των μελών της Συνόδου και ληφθεί συνοδική απόφαση.

Αναφέρεται ότι η ανάδειξη του Επιφάνιου ως «Προκαθήμενου της Ουκρανικής εκκλησίας» από τον Οικονομικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο «έχει προκαλέσει τριγμούς στην ενότητα» της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μέχρι σήμερα μόνο η Εκκλησία της Ελλάδας και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον έχουν αναγνωρίσει ενώ οι υπόλοιπες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες τηρούν αρνητική στάση.

Η χορήγηση Αυτοκεφαλίας, είναι νοητή και δυνατή, κατά τους ιερούς Κανόνες και την Πράξη της Εκκλησίας μας, μόνο εάν τυγχάνει της εκ των προτέρων έγκρισης των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει ως «Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας» τον Επιφάνιο «έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τεταμένη κατάσταση μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών, να ενισχύσει το επαπειλούμενο σχίσμα στην Οικουμενική Ορθοδοξία και να εντάξει σ` αυτό το κλίμα απερίσκεπτα και την Εκκλησία της Κύπρου».

Καλείται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος «να προβεί άμεσε σε ανάκληση της αντικανονικής και άκυρης αυτής πράξης του».

Ταυτόχρονα, τα τέσσερα μέλη της Ιεράς Συνόδου ζητούν από όλους τους συνεπίσκοπους της Εκκλησίας Κύπρου όπως «από κοινού απαιτήσουμε έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος αυτού και να αποφασίσει ανάλογα».

«Οφείλουμε, τέλος να τονίσουμε και το άκαιρο της πράξης του Προκαθήμενου μας, εν όψει μάλιστα και των κρίσιμων καιρών, τους οποίους διερχόμαστε, σε ότι αφορά το εθνικό μας θέμα, αλλά και τις απειλητικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκική επεκτατική βουλιμία, απειλώντας με συρρίκνωση του έθνους μας», αναφέρεται.

sigmalive.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου