Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Ο Τάφος του Καραϊσκάκη στο Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα.ΕΙΚΟΝΕΣ.

 

Ανήμερα της γιορτής του, στις 23 Απριλίου 1827, τάφηκε εδώ ο Αρχιστράτηγος της Ρούμελης Γεώργιος Καραϊσκάκης!

  Μέσα στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο νησί της Σαλαμίνας, ανάμεσα σε δύο έργα του Γιαννούλη Χαλεπά (ο Δεσποτικός Θρόνος και ο Άμβωνας) και οκτώ ζωγραφικούς πίνακες του Πολυχρόνη Λεμπέση, βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της νεότερης Ελλάδας, ο τάφος του ίδιου του ατρόμητου Γεωργίου Καραϊσκάκη, του νικητή της Αράχωβας, του Αρχιστράτηγου της Ρούμελης (Στερεάς Ελλάδας), του ορμητικού, λαϊκού πολέμαρχου του 1821, που αν το αφήνανε οι ξένοι, θα ελευθέρωνε μόνος του και την ίδια την Αθήνα!

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΠΛΑΪ ΤΟΥ
  Εδώ εκκλησιαζόταν συχνά ο τρανός Στρατηγός, που είχε προσωπικό προστάτη του τον Άγιο Δημήτριο, έναν από τους γοργόσπαθους Στρατιωτικούς Αγίους των Ελλήνων, διηγούμενος συχνά πόσες φορές τον είχε βοηθήσει στις μάχες κατά των Τούρκων!
ΟΙ ΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
  Γι΄ αυτό και ο Καραϊσκάκης έφτιαξε στα 1824 το ασημένιο πουκάμισο (κάλυμμα) της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, από τις λιωμένες πιστόλες και παλάσκες του!
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΙΑ


 Όταν τραυματίστηκε στη Μάχη του Φαλήρου στις 22 - 4 - 1827 πολεμώντας άρρωστος με τον πυρετό να τον καίει, ζήτησε να τον φέρουν ακριβώς εδώ, στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα, όπου και ήθελε να ταφεί, όπως και έγινε στις 23 Απριλίου 1827 μ.Χ., την μέρα της γιορτής του...
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ
   Τα τελευταία του λόγια ήταν και θα είναι πάντα επίκαιρα προς όλους μας:
   «Εγώ πεθαίνω, όμως εσείς να είστε μονοιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα»!

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ


 Το 1835  κατόπιν βασιλικού διατάγματος του Όθωνος έγινε ανακομιδή των λειψάνων του. Το μεγαλύτερο μέρος των οστών του πήγε στο Φάληρο σε "κενοτάφιο" και ένα μέρος τους έμεινε στον Άγιο Δημήτριο Σαλαμίνας. Εκεί όπου οφείλουν όλοι οι Έλληνες να ανάψουν ένα κερί για την ανδρεία ψυχή του Στρατηγού της Ελευθερίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου