Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ρωσική Εκκλησία: Να γιατί ο Βαρθολομαίος σιώπησε για την επέτειο του 1821.

 Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξήγησε γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν συνεχάρη την Ελλάδα για την μεγάλη εορτή.













Η σιωπή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος τοποθετεί τον εαυτό του ως πνευματικό ηγέτη του ελληνικού κόσμου, σχετικά με τον εορτασμό της 200ης επετείου από την απελευθέρωση των Ελλήνων από την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οφείλεται στην άδικη θέση του στην Τουρκία” είπε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικολάι Μπαλάσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Βαρθολομαίος υπέπεσε σε... “φάουλ” μετά και την χλιαρή στάση του στην υπόθεση της μετατροπής του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί , κι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο.

"Και τα δύο γεγονότα, πιστεύω, συνδέονται με την άδικη θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Τουρκία. Εξάλλου, οι Έλληνες γιορτάζουν τώρα την απελευθέρωση από την κυριαρχία της Οθωμανικής Τουρκικής Αυτοκρατορίας", σχολίασε ο Μπαλάσοφ στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Υπενθύμισε ότι ο προκάτοχος του σημερινού Προκαθημένου της Κωνσταντινούπολης, ο Πατριάρχης-μάρτυρας Γρηγόριος Β' πριν από εκατό χρόνια, αναγκάστηκε ακόμη και να «αναθεματίσει» τους επαναστάτες Έλληνες με επικεφαλής τον Ταγματάρχη του Ρώσικου Στρατού Πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της βιογραφίας του Πατριάρχη, αυτό έγινε από αυτόν για να σταματήσει η σφαγή του λαού του και να απομακρυνθεί η υποψία από τους επαναστάτες, καθώς και για να «κερδίσει χρόνο και να δώσει στην εξέγερση την ευκαιρία να κερδίσει δυναμική».

Αυτό δεν έσωσε τον Πατριάρχη από την εκτέλεση, αφού κρεμάστηκε στις πύλες του Πατριαρχείου στο Φανάρι. Το σώμα του Πρώτου Ιεράρχη που πετάχτηκε στη θάλασσα θάφτηκε στην Οδησσό” λέει ο ιερέας και συμπληρώνει πως “οι αρχές, στην πραγματικότητα, οδήγησαν αργότερα στην ανάγκη να παραχωρηθεί αυτοκεφαλία στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Πρόσθεσε ότι σήμερα «η έλλειψη ελευθερίας του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης τον αναγκάζει να ζητήσει την προστασία από επιρροές παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες, από την πλευρά τους, τον χρησιμοποιούν για να εφαρμόσουν τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια, προβλέποντας τη διάλυση του Ορθόδοξου κόσμου». "Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν σαφώς, ιδίως από τα γεγονότα που σχετίζονται με τη χορήγηση "αυτοκεφαλίας "στους Ουκρανούς σχισματικούς", κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου