Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Η Αγία Ματρώνα..(27 Μαρτίου).

 


Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Ματρώνας, του οσίου Κηρύκου και των μαρτύρων Φιλητού και Λυδίας.

Η Αγία Ματρώνα από τη Θεσσαλονίκη έζησε κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα και ήταν υπηρέτρια στο σπίτι ενός Εβραίου αξιωματούχου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η επίσης Εβραία σύζυγός του, που ονομαζόταν Πλαντίλλα, εμπιστευόταν τη Ματρώνα για την εργατικότητα και αφοσίωσή της και τη χρησιμοποιούσε ως συνοδό της κάθε φορά που μετέβαινε στη Συναγωγή, για προσευχή και μελέτη του Νόμου, της Τορά.

Η Αγία Ματρώνα εκμεταλλευόταν αυτή την ευκαιρία και εισερχόταν σε παρακείμενο προς τη Συναγωγή Ναό, όπου τιμούσε το Χριστό με θερμή προσευχή. Όταν η Πλαντίλλα πληροφορήθηκε τη συμπεριφορά της αυτή, εξαγριώθηκε και την οδήγησε στον αξιωματούχο σύζυγό της, ο οποίος και απαίτησε από τη Ματρώνα να αρνηθεί το Χριστό. Η μη ανταπόκρισή της στην εντολή του αφέντη της και η συνεχής ομολογία ότι είναι Χριστιανή, είχε ως συνέπεια το βασανισμό και τον εγκλεισμό της για μεγάλο χρονικό διάστημα στη φυλακή. Σ΄ αυτή τη φυλακή παρέδωσε τελικά το πνεύμα της, λαμβάνοντας ως έπαθλο το μαρτυρικό στεφάνι.

Το μαρτύριο της Αγίας Ματρώνας αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, ότι η ελληνική γη και ιδιαίτερα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη υπήρξαν ανέκαθεν φυτώριο Αγίων, Οσίων και Μαρτύρων. Αποδεικνύει ακόμα τη διαχρονική τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στο γυναικείο φύλο, όταν αυτό διακρίνεται στο δρόμο της αρετής και στον αγώνα για απόκτηση της βασιλείας του Θεού.

Προσευχή μας ο Παντοκράτορας Κύριος να στηρίζει τις γυναίκες που αγωνίζονται και αντιστέκονται σε κάθε δοκιμασία του βίου τούτου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου.

iellada.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου