ΚΕΡΚΥΡΑ. Δύσκολο να αντισταθούν οι Κερκυραίοι στο χαρακτηριστικό έθιμο των Μπότηδων, που συγκέντρωσε φέτος πολύ κόσμο στην περιοχή του Πεντοφάναρου, παρά τα περιοριστικά μέτρα και την (διακριτική) παρουσία της Αστυνομίας.
"... ἵνα συντρίψω αὐτούς, ὡς σκεύη κεραμέως"
Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την πρώτη Ανάσταση ο κόσμος άρχισε να διαλύεται, ενώ συνεργείο του Δήμου κατέφθασε με ...σκούπες και φαράσια για να καθαρίσει τις σπασμένες στάμνες.Η πρώτη Ανάσταση γίνεται στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, με τις χαρμόσυνες καμπάνες να ακούγονται από άκρη σε άκρη και κάθε σπίτι σε όλο το νησί να σπάει τη δική του στάμνα «για να ξορκίσει το κακό».
Δείτε εδώ το φωτορεπορτάζ του Σταμάτη Καταπόδη.
Σύμφωνα με την κερκυραϊκή παράδοση, ο Επιτάφιος περιφέρεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και όχι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής από τα χρόνια των Ενετών, οι οποίοι το 1574 απαγόρευσαν την περιφορά των ορθοδόξων επιταφίων την Μ. Παρασκευή
video: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ
Η πρώτη Ανάσταση στην Παναγία των Ξένων (video).
Πολύς κόσμος στο σπάσιμο των μπότηδων (video).
Οι Κερκυραίοι ξόρκισαν και φέτος το κακό, πραγματοποιώντας το παραδοσιακό έθιμο με το σπάσιμο των μπότηδων.
Παρουσία πολύ κόσμου, παρά τα περιοριστικά μέτρα, πραγματοποιήθηκε φέτος στην Κέρκυρα το παραδοσιακό σπάσιμο των μπότηδων στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
«Μη Φοβάστε Γραικοί» από την Φιλαρμονική Μάντζαρος. (Βίντεο).
Mουσικοί της Φιλαρμονικής Μάντζαρος αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση έπαιξαν κάτω από τα γραφεία τους το εμβατήριο “Μη Φοβάστε Γραικοί”, εμψυχώνοντας τους Κερκυραίους στην παρούσα δύσκολη φάση.
Ο μουσουργός της συγκεκριμένης εκδοχής παραμένει άγνωστος, αλλά η παράδοση θέλει να είναι ο Κεφαλονίτης Νικόλαος Τζανής Μεταξάς. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα είχε πανελλήνια απήχηση υπό τον τίτλο «Άσμα προτρεπτικόν», το οποίο συντρόφευε πολλές από τις σημαντικές στιγμές της περιπετειώδους πορείας της Ελλάδας της εποχής εκείνης. «Οι Γραικοί» μάλιστα εμφανίζονταν ως χαρακτηριστικό ελληνικό πολεμικό άσμα σε διάφορες συλλογές πατριωτικών τραγουδιών που κυκλοφόρησαν εκτός Ελλάδος (Δανία, Αγγλία) μεταξύ 1870 και 1890.
Ωστόσο να σημειωθεί ότι οι στίχοι του ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένοι και κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ήδη το 1840 καταγραφόταν στις ελληνικές ποιητικές ανθολογίες ως ένα από τα πλέον διαδεδομένα πατριωτικά στιχουργήματα της περιόδου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου